Не взели за лечение мъж с пневмония от коронавирус

"Щом диша и се движи не е за болница", казали от "Бърза помощ"
2 апр 2020 15:23, Петя Славова
126
Не взели за лечение мъж с пневмония от коронавирус
Снимка: БГНЕС

Появяват се сигнали за хора с бронхопневмония, които РЗИ отказва да тества за коронавирус и лекарите ги оставят сами да се справят с болестта, без да ги приемат в болнично заведение, въпреки че здравословното им състояние е влошено.

Такъв случай е на семейството на Цветелина Трайкова от столичния квартал "Чепинци". Жената разказва за битката с вируса, която води и помощта, която при тях, според нея не идва.

По думите й, институциите си прехвърлят болния й от коронавирус баща, който се лекува вкъщи, въпреки тежкото му състояние.

"На 18-и март се разболява, изписва му се левокса, без изследвания, тъй като по време на епидемия не се посещава личния лекар", обяснява жената пред bTV.

По думите й, баща й изпива лекарството, но продължава да вдига температура и да кашля. Прави си рентгенова снимка. Майката на жената също кашля, но е в добро състояние, докато баща й се оказва, че е с двустранна пневмония. Изписват им други лекарства. Състоянието на майката се подобрява, но не и на бащата. Мъжът продължава да кашля и да поддържа висока температура.

Семейството отива в частна лаборатория и тестът за коронавирус се оказва положителен. "Започна пак звъненето на 112, на РЗИ, на Министерството на здравеопазването, на личен лекар.", обяснява Цветелина.

В крайна сметка Бърза помощ идва, но отказва да вземе възрастният мъж. "Казаха, че щом се движи и диша значи не е за болница", довършва разказа си жената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После защо ги биели лекарите. Точно такива са от Бърза Помощ - 1 към 1.
50
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В повечето държави дадоха таван на възрастта, при която да бъдат провеждани реанимационни и жовотоподдържааащи мероприятия. В някои държави е със "съгласието на близките", в други никого не питат.Трябва да се отчита и общото състояние на заболелия преди да бъде похабен ценен ресурс.Преди две седмици такъв подход се считаше за ерес, но светът дръпна напред с широки крачки.
49
1
 
26
 
! Отговори
Аззз преди 4 години
Джипитата и служителите в РЗИ ги е страх, затова никой не иска да се занимава с болните от ковид! Затова им казват само "стой си вкъщи". Затова в Банско се оказа, че лекарите там са скрили за над 50 случая на пациенти със симптоми подобни на ковид, защото не са искали да ги преглеждат, нали така?
48
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В крайна сметка Бърза помощ идва, но отказва да вземе възрастният мъж. "Казаха, че щом се движи и диша значи не е за болница", довършва разказа си жената.___________А като спре да диша ли ще е за болница, ми и тогава нема да е за болница, а за попЦИРКАДЖИИ
47
0
 
16
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Абе сега като се замисля, те са пратили линейка от моргата щом не търсят дишащи и мърдащи хора. На тях живи не им трябват. Не съдете доктора, тоест погребалния агент. Той си върши работата. В 112 са объркали.
46
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова за мерките и извънредното положение. Хубава идея, но лошо изпълнение. Някой журналист няма да се прежали да пита генерал-шоумена какво мисли по въпроса? И изобщо все още ли мисли по въпроса. Като толкова ни го натрапваха този генерал сега трябва и да отговаря на неудобните въпроси, а не да се измъква!
45
0
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Това с плащането на тест е върховна наглост , та някои ядът хляб и сол само.
44
0
 
23
 
! Отговори
Поради преди 4 години
Опасността да бъда арестуван не смея да напиша какво мисля за това....нямам такива културни думи....
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До То затовакачените на "апарат" са пътници. Просто дават време на роднините да подготвят нещата.
42
1
 
36
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Е как, трябва да има поне 10 свободни стаи ако дойде някой като Асан Адемов!
41
0
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Страшна работа , тез от щаба не ги ли контролират тез неща , за къв *** са там ?
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи го вземат само ако е сигурен пътник ! - статистиката трябва да се увеличава. Просто няма друго обяснение.
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато имаш запусната бронхопневмония е малко късно да бъдеш приеман в болница. Няма как да те излекуват със стандартни средства, а вероятно и ще умреш там. Никой лекар не иска да му умират в дежурството. По тази причина всички случаи, които не са навременно обработени, ще минават в графата "домашно лечение".
38
1
 
15
 
! Отговори
То затова преди 4 години
Който го вземат го качват със закъснение на апаратите и следват лоши новини.....после ние сме всявали паника...истината ли е паника или да им се радваме?
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да беше казал, че е ром, веднага щяха да пратят линейка....
36
2
 
9
 
! Отговори
turk преди 4 години
хубава работа,ама ..... българска!
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие луди ли сте?Защо не изпразните някое помещение или болница и там да настанявате хората,да са изолирани,вместо да ги връщате по къщите им и семействата им и околните да се заразяват,а и да няма кой да ги лекува?Що за карантина е това,след като връщате болни при здрави?!
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали смеят в някоя ромска махала да кажат така?!
33
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Щом диша и се движи не е за болница",Ми то 80% от българските лекари за нищо не стават....с тях и без тях все тая
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом диша и се движи... Явно такива са нарежданията от щаба към Бързата помощ. Сигурно още няма клинична пътека за коронавируса и болниците не могат да точат от Здравната каца.