Заради кризата: 5-звездни хотели в София с по-евтини стаи от 4-звездни

От март 2020 г. предимно българи се настаняват в тях
11 яну 2021 16:30, Анисия Иванова
23
Заради кризата: 5-звездни хотели в София с по-евтини стаи от 4-звездни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ценова война се наблюдава при градските бизнес хотели в София, особено в най-високата категория. В резултат се стига до следния парадокс: 5-звездни хотели предлагат по-ниски цени от 4-звездни. Това каза Мартина Божанска, директор "Маркетинг и продажба“ в един от елитните столични хотели, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Божанска е използвала независим софтуер на международна компания за следене на цените на нощувките. Извадката показва, че на 22 декември м.г. клиент е можел да наеме за 56 евро стая в 5-звезден хотел, част от световна верига, в бизнес зоната на София. В същия ден в същия район на града два 4-звездни хотела са предлагали стаи съответно по 63 евро и по 65 евро.

Друг пример: в началото на януари т.г. стая в 5-звезден хотел в центъра на София е струвала 62 евро, а 4-звездният му конкурент със същата локация е бил на цена 71 евро. При сравнението е взета предвид най-ниската категория стаи в наблюдаваните обекти.

"4-зведните хотели в София остават обезоръжени, те нямат полезни ходове, защото са свалили цените в резултат на пандемията, а и по принцип няма как да предложат повече услуги от 5-звездните.“, каза Божанска пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Един бизнес хотел има фиксирани разходи. Нещо повече - при положение, че заетостта е паднала драстично спрямо времето отпреди пандемията и туристическите обекти са лишени от възможност за допълнителни приходи, това увеличава себестойността на нощувката", обясни гостът.

По думите й заетостта в софийските хотели е намаляла със 70-75% в резултат на пандемията, ограничителните мерки и намалението на пътуванията в световен мащаб. А средните цени са с 20-30% по-ниски, което се отразява негативно и на основния показател RevPAR - приход от стая.

"От март 2020 г. предимно българи се настаняват по софийските хотели. Големи пазари като Германия и Великобритания бяха изместени от Румъния, Северна Македония и др. съседни страни", обясни Мартина Божанска.

Креативност – това е другата ключова дума за хотелската индустрия през 2020 г. За да се преборят със спада на заетостта и приходите, хотели започнаха да отдават стаи за офиси.

"Може да си наемете хотелска стая за личен ресторант, където да бъдете обслужени с гурме-меню. И дори стая и със собствен спа-център – със сауна и джакузи", допълно Божанска

Вижте целия разговор въввидеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Бизнеспарко до 14 преди 3 години
Ок съм в Вашите искания. Искаме ли обаче и да се върне златото на България, пощите, водата, телекомите, банките, Тецовете и да няма големи вериги, които да убиват производство и малкия бизнес?
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КиркорЕС одеяло без одеяло,на седалка без седалка,в киреча обаче отиваш ти ако си в тоя бизнес разбира се!
16
4
 
2
 
! Отговори
Кики преди 3 години
А докато стане мечтаната от теб цена - с одеялото на задната седалка. И като ти гледам акъла, едва ли някой ти плаща и тия пари.
15
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 години
А сеа ша видят де акат гладните и кон боб яде ли?
14
0
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
КАКВА Я МИСЛЕХА КАКВА СТАНА ЯЗЪК ЗА КРАДЕНЕТО ЯЗЪК И ЗА ХОТЕЛИТЕ
13
2
 
4
 
! Отговори
морски преди 3 години
Изминалото Лято на Юг от Бургас, нощувка+закуска+вечеря = 35лв.Цени - народни.Така се прави бизнес.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за 30г Никой Никога не попита от къде тея пари за строежа на хотели за Милиарди ?Никой Никога не попита как държавните станаха Частни ?от 1990г Великото ограбване на България и до днес ! Анатема во век и веков -мръсни изедници ! Да се върне на Народа всичко откраднато /приватизирано и съд и затвор до девето коляно
11
0
 
22
 
! Отговори
Е да, ама не точно преди 3 години
5 звезден хотел в който ресторанта, баровете, спа-то, фитнеса, руум сървиса и като цяло всичко останало е затворено... Еи то във този случай каква е разликата между 5,4,3 звезден?
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога станат цените им като за 3 зведи може и да ги ползвам.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма хотели няма мотели. Скоро ще хващате мотиките на село.
8
3
 
6
 
! Отговори
Прецакан дайвер преди 3 години
До 3Откъде ти е инфото за Малдивите? Тук сме на 1200 долара за нощувка в двойно бунгало.Дай линк че да се преместим овреме. Занзибар също става
7
3
 
12
 
! Отговори
мераклия преди 3 години
Палави камериерки има ли ?!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата от 5 звезден хотел в София и 5 звезден Интерконтинентал в Берлин например е като бунгало на Кранево и почивка на Хаваите, нема връзка.
5
2
 
11
 
! Отговори
Реджи преди 3 години
Само, че в развитите страни 5 звезди не са като тукашните. Изискванията са железни и се спазват. Например, 5 звезди означава, че рецепционистите не говорят само развален английски и съотношение персонал/стаи поне 2.5
4
0
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
На цената на хотелска стая взимам цял огромен апартамент оборудван с абсолютно всичко което се сетя. В хотелската стая имам легло и най-добрия случай някакъв диван + бюро и тв.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Малдиви и в Занзибар излиза пак толкова нощувката. Чартъри директни от София. Хората правят истински намаления. 50%. Тук от 5 на 4 звезди. Евала!
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе съвсем скоро и на 20? ще предлагате,ама трябва хубаво да ви Уврат т:иквите!
1
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БГ няма 5-звездни хотели. На хартия може би. ,ама в реалност не. Всичките са мизерни