ЕООД стопанисвало обект, свързан с оголения кабел, убил дете

Какво показаха резултатите от проверка от район "Триадица"?
Обновена: 15 фев 2021 19:03 | 15 фев 2021 19:02, Веселина Йорданова
46
ЕООД стопанисвало обект, свързан с оголения кабел, убил дете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на район "Триадица" е сформирал работна група от експерти, която днес е извършила оглед на мястото на инцидента, при който загина 16-годишно момче.

Проверката е показала, че в шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта.

Още по темата
Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне, се посочва в съобщение от район "Триадица".

Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД. Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена днес.

Съгласно наличните данни в районната администрация, обектът се стопанисва от търговско дружество "Дениа 2016" ЕООД, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016 г. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г.

По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019 г., по което до днешна дата няма отговор.

По първоначални данни, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. "Акад. Иван Гешов"  и след булеварда - чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

Районната администрация е адресирала писма до Софийската градска прокуратура, електроразпределителното дружество, МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на гр. София, СДВР, "Улично осветление" ЕАД и дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столичната община с молба за съдействие и предоставяне на информация, която да послужи на разследващите органи за изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до фаталния инцидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Не е нормално преди 3 години
Абсурдно е да се вменява виновност на наемател, арендатор и то неработещ! Ако всеки взел обект под наем има права да равучка и променя основни комуникации и конструкции на арендувания обект ще настане анархия и това в случая е факт, но дали е ЕООД то или някой друг как ще се разбере? Всеки герой, тарикат решава да се прикачи, присъедини по бързата процедура, както му е удобно и може, без контрол и правила и трагедията е логичния резултат.
42
0
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Не си спомням досега ЧЕЗ да са направили някаква сериозна инвестиция в електрорапределението. Имат тям някаква ремонтна фирмица (мога да си представя чия собсвеност е), която цъцка аварийните ремонти и това. А многобройните строежи на жилища и офиси се закачат все към една и съща мрежа и в някои квартали на софия тя отдавна вече се задъхва.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aко тръгнете пеша от Парадайс център до Орлов мост, ще видите поне 3 такива места с оглозгани кабели. Ако тръгнете пеша от ВМА към кв. Гоце Делчев, ще видите поне 5 такива шахти с повредени кабели. Ако тръгнете пеша от Мол София до Народно събрание, ще видите 2 такива кабела само за това кратко разстояние. Ако тръгнете от Лъвов мост към гара Подуяне, ще видите 8 такива кабела. Ако тръгнете от Орландовци към Мол Сердика, ще видите 5 такива места с опасни кабели. Ако вървите по Ангел Кънчев - 2 бр
40
0
 
12
 
! Отговори
Майстори преди 3 години
От години поне една пета от учениците минават в по-горен клас със знание за две и съчинена оценка. Някои стават елтехници, други техни шефове.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да говорим за чиновниците, че са идьоти - идьоти са, но работата по кабела е извършена от обикновен електротехни - такъв, който не е чиновник, а е просто ***.
38
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Нали държавата беше лош собственик, а частниците вълшебни собственици. Ей така, с вълшебство ви убива частника.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кабелчето като го гледам от шахтата до "грилчето" минава под плочките, а те на са къртени, което означава, че композицията е част от ремонта на булеварда.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нерде кабел, нерде шахта?!На тази решетка грил може да си правиш!Те бабите и дядовците обичат да се ловят за парапетите, по-добре да сложат от онези табелки: Опасно!Високо напрежение!-Защото геният на българското електроинженерство едва ли се изчерпва само с тази скара с прикачен кабел в пластмасов шлаух.
35
0
 
4
 
! Отговори
4epa преди 3 години
МНОГО ДУМИ - И НИЩО НЕ КАЗВАШ !!!! БЛА,БЛА- ПАРАТА ИГРАЕ !!!!!!!!!!
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе много ги бива да наливат милиони предизборно за рейновиране на площади. докато цялостната картинка е безобразно плачевна !!!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как само обаче звучи "манипулация на кабелите".....Вижда се, че са се разработили адвокатите вече.
32
1
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Вижте камерите от преди седмица, там ще се видят " специалистите" кои са и какви са им работните облекла!!!
31
1
 
16
 
! Отговори
Не е преди 3 години
Не е от премахнатия светофар - това е станало 2018 год.!!! А ПРЕДИ ДНИ НЯКОЙ/ ПО СВИДЕТЕЛСКИ ПОКАЗАНИЯ - НЕ ОТ ЧЕЗ/ СА РОВИЛИ В ШАХТАТА. ДОКАТО Е БИЛО СУХО НЕ Е ИМАЛО ПРОБЛЕМ. ВИЖТЕ ОТ КАМЕРИТЕ КАКВИ СА ТИЯ ХОРА!!!!!
30
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"...изискване за информация от областна управа..."Излиза, че информацията може да бъде получена от произволна областна управа.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, кабелите след премахване на светофара, са положени по този начин от ЧЕЗ със знанието на общината. От което следва - виновниците са от ЧЕЗ, тия работят с кабели и токова и много добре знаят че по този начин, положени кабели е опасно и НЕ ТРЯБВА да е така. И все пак са ги положили така и до ден днешен са така - ВИНОВНИ.Общината знае за този случай, и че кабелите са положени по този начин - ВИНОВНИ.Кое не е ясно?Община и ЧЕЗ са виновни. Съд и затвор. Това е.
28
2
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Една педя обяснения от Общината за неща, които са им известни, но свикана комисия чак. А резултат?
27
2
 
11
 
! Отговори
На 20ти Януари около преди 3 години
На 20ти Януари около 9ч. сутринта в същата шахта двама работника (единия беше дебел)с работно облекло бяха отворили шахтата и ровеха вътре.Видях гофрираните жици по-парапетите.Аз разбрах ,че те не трябва да са там- а поне не 5-6м. височина.Това мога да дам като информация.Можеше да беше всеки един от нас.....Тези не бяха от ЧЕЗ нямаха работни облекла от ЧЕЗ,А от автосервиз
26
2
 
5
 
! Отговори
На 20ти Януари около преди 3 години
в същата шахта двама работника (единия беше дебел)с работно облекло бяха отворили шахтата и ровеха вътре.Видях гофрираните жици по-парапетите.Аз разбрах ,че те не трябва да са там- а поне не 5-6м. височина.Това мога да дам като информация.Можеше да беше всеки един от нас.....
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свидетел ви каза, че са идвали го *** от ЧЕЗ да прикриват следите - открийте ги. Прокуратурата и следствието в момента се занимават не да открият нещо по случая, а да замажат следите, които могат да доведат до обвинение срещу общината или ЧЕЗ.
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това на снимката НЕ Е оголен кабел. Даже си е поставен в пластмасова тръба (гофре). Явно като са оремахнали светофарния стълб, просто са отсекли кабелите и са ги оставили да се мотаят свободно.