Сделките с имоти в София през 2020 г. като предишната година

Има ръст в покупката на жилище със собствени средства
2 мар 2021 17:15, Анисия Иванова
6
Сделките с имоти в София през 2020 г. като предишната година
Снимка: Pixabay

През изминалата година, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията, броя на сключените сделки през 2020 г. е сходен с този от 2019 г. Най продаваните типове имоти са къщи и апартаменти с 2 или 3 спални – това е един от изводите в последния доклад на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София.

Предлагането през разглеждания период регистрира 1% ръст и достигна малко над 11 100 жилищни единици, като тези в активно строителство са 4000.

Търсенето през 2020 г. във висок и средно висок сегмент жилища е основно с цел покупка на имот за собствени нужди (62%) спрямо имоти, закупени с инвестиционна цел (38%). Независимо от достъпното банково кредитиране и ниските лихвени проценти, има значителен ръст в покупката на жилище със собствени средства - от 43% на 62% от общия брой сделки.

Пандемията предизвиква и редица промени в поведението на участниците на пазара през разглеждания период. Наред с основните изисквания при избор на жилище като квартал, зелени площи, все по-голямо внимание се отделя на социалната инфраструктура, заобикалящата среда и възможностите за спорт и почивка на цялото семейство, както и на видовете услуги, включени в поддръжката на комплекса.

Разширява се значението на фактора функционално вътрешно разпределение – освен големината на помещенията, по-голяма тежест добиват в допълнителното пространство, което да се обособи за работа/кабинет, както и наличността на партерна тераса, двор, градина към имота.

Независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията, цените в разглеждания сегмент към момента остават стабилни. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 145,000 – 250,000 евро за апартаменти и 250,000 – 450,000 евро за къщи. При наемите също липсва промяна. Те се задържат между 950 – 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2000 евро при къщите. Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване, или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3%.

В зависимост от продължителността на пандемията, се очертават два основни сценария на развитие на пазара през 2021 г. При по-благоприятния:

- Интересът към по-големи жилища с повече пространства и къщи в близост до София ще се запази.
- Продажбите на имоти в процес на строителство ще продължат.
- Цените ще останат стабилни.

В по-неблагоприятния сценарий:

- Купувачите на имоти на етап "в строеж“ ще бъдат по-внимателни при оценка на предлаганите схеми на плащане. Предприемачите, целящи да реализират планирания обем продажби преди получаване на разрешение за ползване, ще бъдат по-гъвкави в ценовата си политика.
- Обемът от реализирани сделки „на зелено“ ще намалее.
- Очаква се преформатиране при свободните жилищни единици - част от тях ще бъдат обзаведени и ще доведат до по-голямо предлагане на наемни площи, пише Bloomberg TV Bulgaria.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 1 месец
Кеш никой не ги вади. Превеждат се по банков път. На въпроса от къде имат пари, мога да ти кажа от къде двама мои близки (брат ми и кумът ми) извадиха по 600 000 евро за къщи в Бояна. Биткойни. Аз на времето вложих малко и спечелих малко (има няма 100к). Иначе хората купуват с ипотечен кредит- 2 апартамента изплатих, още 6 години ми остават и изплащам къща в Симеоново с декар двор и басейн. Двама млади работещи специалисти със сумарен доход 15-25к и нагоре и ето ти чудесно жилище за нула време.
5
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе уж българите много бедни пък вадят 100 000-200 000 евро
за апартамент КЕШ, откъде идват тези пари? Че доста си имат жилища и това е просто
за да инвестират един свободни 400 000-500 000 лева?
Хм, ми те по-богати от голяма част от германците, чудна работа.
4
1
 
12
 
! Отговори
ОК преди 1 месец
Апартамент, ама някъде, където има инфраструктура и сигурност - т.е. не в БГ. Тук инфеститорите се захранват не от клиенти, а пряко от банките по мафиотски схеми. Само че един ден, когато малко се затегнат мерките ще им се наложи да си осребрят токсичните активи.
3
9
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Не знам дали глада идва ама гледам около мене, че хората си търсят апартаменти. Къде за инвестиция, къде за живеене ама търсят. Щом има търсене има и предлагане, щом ги има тези 2 фактора има и сделки. Аз също чаках 100 години цените да паднат ама.... ни стаа. Истината е че всички чакаха инвеститорите да изхарчат парите си и да почнат да продават по-евтино. Ама то се оказа, че те си имат едни бая спестявания и можеха да изчакат. Та с 2 думи - кучетата си лаят, кервана си върви
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брокерчета глада идва
1
27
 
7
 
! Отговори
az преди 1 месец
Нека бедняците, които не могат да си позволят собствен апартамент, започнат да плюят сега!

Спонсорирани публикации