Жители на "Лозенец" протестират срещу поредно застрояване

Собственик на имота не се погрижил за дървета, а сега иска да строи
1 юни 2021 19:05, Петя Славова
55
Жители на "Лозенец" протестират срещу поредно застрояване
Снимка: БГНЕС

Поредно застрояване в София възмути столичани. Жители в кв. "Лозенец" се опитват да запазят едно от малкото останали свободни пространства в района им. На терена е имало кестени, които според тях са умишлено унищожени, за да може там да се построи сграда. Полицията е разследвала, но така и не е открила кой  е причинил унищожението на защитените дървета, които не са позволявали на това място да има строеж.

Сега, когато тях вече ги няма в имота частна собственост ще се изгради 8-етажен блок, с което живеещите не са съгласни.

Частният имот се ползва като паркинг от години. Дърветата в него изсъхват, а наемателят съобщава на собственика, както и уведомява общината. По думите му, собственикът е казал, че така за него е по-добре."Собственикът реагира нервно. Каза, че това го устройва", заяви пред bTV Димитър Димитров, наемател на частен паркинг.

Тогавашният кмет на района потвърждава, че унищожаването на дърветата е умишлено, но няма как да се докаже кой е извършителят.

"При всички положения ще изискам от собственика да засади дървета, така че да може все пак да се поддържа и озеленяването на този имот", обясни Любомир Дреков - доскорошен кмет на район "Лозенец". Три години по-късно кестените вече ги няма, но и не са засадени нови, въпреки че е трябвало на тяхно място да има 15 нови дръвчета.

Междувременно инвеститорът е задвижил процедура по строеж на 8-етажна жилищна сграда в парцела. Дреков заяви, че не разбира защо се е задвижила процедурата, след като инвеститорът е задължен да засади дърветата преди това.

Бившият кмет на района разказа, че е спазил всичките си общеания, но не знае защо 15-те дървета ги няма.
Според хората от квартала мястото все още се води градинка и има алтернативно решение. Бившият кмет на квартала обясни, че наистина старите кестени са били отровени и опасни. Затова е трябвало да се премахнат, за да не паднат върху някого.

"Нашата молба към кмета е да се осигури възможност за реализацията на тази инвестиция на друго място, а тук да се направи зелена площ, както си е било винаги" искат хората от квартала.

За тях това е политическо решение. "Това нещо може да се направи след разговор от кмета на района с г-жа Фандъкова и трябва да се намерят и основания за изкупуването на практика. Ще се опитаме да я мотивираме, така че да стане", каза Николай Христов, архитект в район "Лозенец".

Крайното решение да предложи заменка на собственика има голяма Столична община. 3 милиона лева ще струва отчуждаването на имота, според бившия кмет на района Любомир Дреков. Затова и той предпочита да се намери друг начин вместо да бъдат платени тези пари на частен инвеститор.


55
Още по темата: общинастроежградинка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фандъкова и строителната мафия съсипаха много квартали в София, ама нали така най- лесно се перат парички, та на кой му пука как ще живее простолюдието.
39
0
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 5 месеца
Ми няма и да има. Като почнаха от застрояването на поляните преди много години, та стигнаха и до баирите. Като има абдали да хвърлят луди пари, ще има и скубачи-строители. Зор да се натъпчат, после пищят. Ми кьорав ли е бил да види, че детски градини няма, училища няма, паркинги няма. За мазохисти не мога да се притеснявам.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има ли един читав квартал в тази София въобще? Квартал в който да не се застроява всичко възможно, да има къде да пркираш, да е чисто с тротоари навсякъде - ами няма, няма и да има.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Селяни са се набутали да живеят в Лозенец-най-хубавият квартал в София и сега не пускат други селяни да живеят в квартала. Само за тях да си бъде. Не, драги селяни-ПАЗАРНА ИКОНОМИКА Е. Който има частен парцел ще строи. И никой копче не може да му каже. Който пищи от презастрояване отива в ОФчака или Люлин-там има зелени площи, полянки, цветя и пеперуди...
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Любо Дреков всички в квартала го знаем какво представлява, тъй че да се скрие някъде!А наглaта селянkа гл. арх. на Лозенец Владимирова да бъде изправена пред съда за всички безобразия, допуснати от нея срещу рушвети! Окепазиха най-хубавото място в София! Kрадци и безсрамници!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
новото правителстов като дойде и всички забрани за строителстов отпаднаха-всеки може да си строи където си иска - важното е да се отчете в партийния гардероб на Румбата
34
2
 
1
 
! Отговори
МЕн преди 5 месеца
Хората по центъра на софия са потомци на комунери-готованци.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кой най-накрая ще поиска оставката на този очевидно корумпиран некадърник - главният архитект на софия?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам как някои хора имат това нахалство да усмиват София, пък да хвалят Варна. Това е като да кажеш, че Земята е плоска, а не кръгла. Варна сигурно е най-изостаналият голям град на целия Европейски континент.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лозенец и Хладилника не е това което беше.Някои хора яко са се набутали с пари.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кметът на Лозенец е от Демократична България. Това ли е промяната?
29
1
 
10
 
! Отговори
Се стига преди 5 месеца
Когато събаряха къщите на хората, без да ги питат и търсеха връзки да се набутат гз до гз в блоковете, тогава не протестираха. Сега не им било комфортно. Ай .......
28
1
 
7
 
! Отговори
Striker преди 5 месеца
Навсякъде е така, за съжаление. Иначе в Лайнозенец само улиците не са застроени, но има време.
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лозенец е един ужасно скъп и западнал квартал на София.
26
3
 
8
 
! Отговори
столичанин в повече преди 5 месеца
градинката ни требе да си паркираме бегачките !
25
0
 
13
 
! Отговори
и те така преди 5 месеца
до като София се заселва с новософиянци , ше се строи , а местата в детски градини и ясли няма да са достатъчни ! не го ли разбрахте ?
24
2
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 5 месеца
Верно ли? Мога ли в апартамента си да ходя по нувда в спалнята, че ме мързи да стана до тоалетната? Мога ли да вдигам срееднищни купони? А мога ли да го отдам под наем на фирма, без да поискам разрешение от съседите?
23
7
 
9
 
! Отговори
американец преди 5 месеца
Частната собственост е неприкосновена. На собствена земя човека може да си прави каквото си иска. Така е в америка и на запад.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А кой стои зад издаването на фалшиви документи?
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добра новина е пенсионирането на проф. Михаил Константинов. Това заяви пред Евроком ген.-майор Валери Григоров, бивш шеф на Гранична полиция и дългогодишен началник на Охранителна полиция в СДВР.По думите му първото ниво на манипулиране на изборите се случвало на ниво секционна секция.Борисов усеща, че се разрушават лостовете му за манипулиране на изборите, смята Григоров, който обясни, че има подправяне на резултатите и на национално ниво. Всичко тава можело да се случи с поставянето на конкурентно начало.