МК не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по столичните хали

Статутът на сградата е паметник на културата с "местно значение"
Обновена: 28 юли 2021 21:37 | 28 юли 2021 20:40, Анисия Иванова
8
МК не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по столичните хали
Снимка: Уикипедия

Във връзка с появили се информации в медиите относно бъдещо преустройство на Централни хали - София, Министерството на културата уточнява, че към настоящия момент ведомството не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по Централните хали в София.

Обектът бе разгледан за втори път на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) на 19 юли. Тогава е разгледан инвестиционен проект за Централни хали, подробности по който могат да се проследят в YouTube канала на Министерството на културата:

https://www.youtube.com/watch?v=vFdUwDt4JZ0

Сградата е частна собственост от 1999 г. Обектът е разглеждан и преди това на заседание на СЕСОНКЦ № 90, проведено на 26.02.2021 г. С решение на Експертния съвет тогава е препоръчано на министъра на културата да не съгласува инвестиционния проект в представения вид с изисквания за преработка. По отношение на процедурата на този етап предстои СЕСОНКЦ да предостави за утвърждаване на министъра на културата протокол с решение от заседанието си на 19.07.2021 г.

Според регистъра на недвижимите културни ценности и архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) статутът на сградата на Централните хали е обявен през 1995 г. като „Градските хали (Гастроном № 1) – архитектурно-строителен паметник на културата с категория „местно значение” и в ДВ бр. 25 от 1988 г. като „Градски хали, бул. „Мария Луиза” 25 – архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение”.

Съгласно Преходните и заключителни разпоредби на Закона за културното наследство сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Имотът попада и в границите на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”, като за него са предвидени режими на опазване.

След последното заседание на СЕСОНКЦ, където е разгледано инвестиционно предложение за Централните хали, все още няма съгласувателно становище, издадено от Министерството на културата. Към момента в предложения проект не са изпълнени всички предписания на НИНКН. А докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване. НИНКН няма законова възможност да забрани функционирането на сградата като търговски обект, но има механизмите, които да гарантират нейното опазване.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Не, Кауфланд.
5
0
 
2
 
! Отговори
магаревъд преди 1 месец
Помните ли софия ленд? Схемата май е същата, само че е с по-продължителен период, но печалбата е многократно по-голяма. Пък може и природно бедствие да се случи, микроземетресение, малък вулкан, софия е над магмен джоб, за това има толкова минерални извори, в краен случай пиян клошар. Скоро ще има пореден 40 етажен цирей в центъра на софия, и никой няма да може да го спре. В този ред на мисли какво стана с банята оттатък джамията? И там има такава схема, но е в начален етап.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4 Първо да благодариш на Софиянски за чудесната приватизация. Невинен е както още при десетина дела. Богат е.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фандъкова, отивай право в гучи къс!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пловдивските хали ги разсипаха отдавна. Напълниха ги със сергии за дрехи и обувки.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някоя мутра от ГЕРБ иска да прилапа Халите ли?