Ръководство на детска градина иска декларация от родители, че имат ваксина

Иначе децата нямало да могат да посещават детското заведение
13 авг 2021 15:07, Ния Христова
106
Ръководство на детска градина иска декларация от родители, че имат ваксина
Снимка: БГНЕС
Директорка на частна детска градина в София е поискала от родителите декларация и ваксинационен сертификат срещу COVID-19. В противен случай децата нямало да могат да посещават детското заведение, предаде Нова тв.
 
За това сигнализира майка на дете от тази градина. Според нея по този начин ръководството на градината извива ръцете на родителите. От здравното министерство също не е издавана такава заповед. 
 
От своя страна директорката твърди, че родителите не са я разбрали и заяви, че поискала декларацията с "информативна и статистическа цел".
 
"Уважаеми родители, във връзка с това, че в медиите се говори за бъдещ локдаун и че ако той стане факт, то детските градини ще работят, но ще могат да приемат деца само на ваксинирани двама родители, които могат да представят сертификати. Поради тази причина Ви молим да попълните декларацията, приложена към този пост", гласи публикацията във Facebook.
 
Постът е публикуван в началото на седмицата на страницата на столична частна целодневна детска градина. В декларацията се иска родителите да заявят, че са ваксинирани срещу коронавирус и че могат да представят сертификат. 
 
"Бях много изумена. Ако аз и съпруга ми не сме ваксинирани, децата ни няма да посещават тази детска градина. Това беше, което прочетох и разбрах", каза майка.
 
Детето на жената посещава детската градина от една година.
 
"Аз лично съм ваксиниран родител. Но има доста хора, които не могат да си позволят да се ваксинират, дори и здравословно. Това означава ли, че децата им няма да ходят там. Моето дете ще го гледат, другото - не. Другият родител няма ли да отиде на работа. Кой ще му гледа детето?", попита още тя.
 
Исканата декларация предизвика гнева и на други родители.
 
"Що за глупост. Никой няма право на това. Това е дискриминация и принуждаване. На какво основание искате тази декларация", пише родител.
 
"Ще се сезират нужните институции. Това е потъпкване на човешките права", казва друг.
 
Заради негативните коментари под поста, само 24 часа по-късно, ръководството на детската градина редактира текста. В новия вариант се казва, че попълването на декларацията е с пожелателен, а не със задължителен характер.
 
Директорката на градината признава, че е поискала декларациите на своя глава, тъй като все още няма издадена подобна заповед от здравното министерство.
 
"Преди няколко дни в медиите излезе информация, че при предстоящо обявяване на „червена зона” в страната детските градини ще работят само с ваксиниран персонал на 100% и с деца на ваксинирани родители. Това налага предварителна организация на цялата дейност на детската градина. Каква бройка от децата, евентуално, би посещавала нашата детска градина", обясни тя. 
 
Директорката допълва, че до напрежението се стигнало, защото родителите не разбрали идеята. 
 
"Нито настоявам персоналът на 100% да бъде ваксиниран, нито настоявам някой от родителите да се ваксинира. Според мен това е масовата истерия в страната относно ваксинирането. Отрицателни постове във Facebook с линчуване лично към детската градина, към мен като директор", добави директорката.
 
За да спрат атаките директорката вече не изисква декларация. „Държавата определя правилата в България - ние ги спазваме. Когато излезе заповедта, тя ще бъде поставена на вратата на детската градина и аз ще спазвам наредбите в страната. Има родители, които веднага реагираха и донесоха декларации, но след вчерашната истерия и публичния линч, ние върнахме декларациите на всички”, уточни директорката. 
 
"Изискванията на самия директор са извиване на ръце. Ако направите това, аз ще направя това. Добре, ти си директор на тази градина, но аз съм избрала твоята градина и плащам ти да гледаш детето. И ти с договор си се съгласила да го гледаш. Трябва ли да ми доизвиваш ръцете?", попита родителят.
 
Отново с пост във Facebook директорката благодари и на майката, подала сигнала.
 
"Благодарим за подадения сигнал в Нова телевизия и за коректното отношение от страна на анонимни родители от детската градина, за чиито деца все още се грижим и ни гледат право в очите", гласи публикацията.
 
"Обидно е човек да си води детето по цял ден 12 часа. Ние сме от 7 до 7 с тези деца. Да те гледа в очите и в същото време да подава жалби срещу теб", обясни директорката.
 
"Ти не може по този начин да налагаш на хората някакви твои изисквания, без да са искани от някого", смята от своя страна родителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Alb 11g преди 2 години
Vyrr sfet areee.,
77
1
 
7
 
! Отговори
Ааа, вчера преди 2 години
на статията за задължителното ваксиниране на учителите празнувахте и ядохте кюфтета, ама днес на тази статия ревете. Що така бе, драги родители?
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Собственикът решава какво да прави, но когато няма клиенти ще се завре в кравешка задна част.
75
7
 
5
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Само съд ги оправя такива. Съдете!
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинационен сертификат - това ще е същото, каквото са и портфейлите за криптовалути, т.е. на базата на блокчейн технологията. Някои може да твърдят, че биткойнът и други криптовалути са фалшиви, неистински пари. Сигурно има такива, но технологията си е съвсем истинска и функционира като часовник вече 12 години. Валутите и технологията са различни неща. В момента текат различни експерименти за глобален контрол върху човечеството. Глобална валута, глобална епидемия, глобален сертификат.
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Директорката на градината признава, че е поискала декларациите на своя глава, тъй като все още няма издадена подобна заповед от здравното министерство."=================== Тук ключовата информация, за която директорката се е изтървала неволно, е "ВСЕ ОЩЕ НЯМА издадена подобна заповед". Директорите на градини и училища имат информация какво ще става 2-3 месеца напред, за да се подготвят. Някои се "изпускат", а други от зор да са в групата на "отличниците", избързват или предозират с активностите
72
3
 
7
 
! Отговори
Това е само началото преди 2 години
Скоро ще искат ваксинация не само на вас, но и на децата ви. Ама вие досега бляхте и се смятахте за недосегаеми. Не си давахте сметка, че дискриминацията, рано или късно, ще засегне всички. Сега на прицел е някаква си директорка на ДГ, защото е "лоша". И ако й се скарате, злото ще изчезне. А утре кой ще е виновен? Ще смеете ли да протестирате срещу фармамафията и световното правителство? И какво ще постигнете, ако смеете? Няма да водите детето си на ДГ? Голям праз, каза рептилът и си го премести
71
5
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
До Анонимен 81---- Е не е дискриминация- така решава собственикът, така прави. На който не му изнася, да иде в друга градина. Както аз решавам кой да пусна в дома си, така и те са в правото си. Политика на заведението, от която нямат здравна полза, но така си искат.
70
3
 
6
 
! Отговори
Декларация преди 2 години
На 15.09. 2020 г. РЗИ изискваше декларации от родителите, че те или член на сем-вото им не са болни или заразени с ковид. Не искаше нито ПСР, нито ваксина, защото "ваксини" оше не бяха измислили. И също да декларират, че ако някой от сем-то има симптоми, незабавно ще спрат детето от у-ще и ще си направят тест. Тогава родителите подписваха без дори да прочетат текста, защото знаеха, че никой няма да ги контролира, и после не спазваха нищо. Сега обаче ножът опря до кокъла и те ревнаха. Защо?!
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво плюете по жената? Права е. Да си направи сметката дали изобщо да я отваря тая градина при евентуален локдаун. Ама иначе искате даскалите да са ваксинирани. Вчера при публикация, свързана с тая тема, писах , че медала има 2 страни. И от родителите може да се изисква същото, ама нещо не ви изнася...
68
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Отговорните родители постъпват така, а мунчовците ги коментират по форумите." - Отговорните родители мислят за живота си, за да са сигурни, че ще са достатъчно дълго на този свят, за да се грижат за децата си. Безотговорните се боцкат като нарко_маните с някакви неща, за които нямат информация какво ще им причинят и подписват документи, според които каквото и да им се случи следствие на ваксината, те ще са ОК с това. Важното е да успокоят паническия си страх, че няма да си идат от Ковид...
67
0
 
3
 
! Отговори
До84 преди 2 години
Те отговорните хора в тоталитарните режими предават инакомислещите неудобни за властта именно защото са " отговорни" нали така?
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая директорка да ходи да се снима за нова работа.
65
1
 
4
 
! Отговори
До 83 преди 2 години
Добра идея.Всичко да разделят, и училищата. Само че освен ваксина, да има и тест за антитела, защото някои се хвалят, че са си платили за сертификата. Прекаралите вируса да преценят сами къде ще отидат, при ваксинираните или при неваксинираните срещу тест за антитела
64
6
 
1
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Отговорните родители постъпват така, а мунчовците ги коментират по форумите.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен основният проблем в ситуацията не е, че директорката на градината иска някакви си декларации от родителите а, че голяма част от родителите веднага са хукнали да и ги представят с една дума "овце"
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ванката - Да, пак е дискриминация. Всяко ограничаване на неваксинирани и стимулиране за ваксинация е чиста дискриминация на база здравен статус. Все едно да забраниш на инвалидите да посещават ресторанти или да работят, да пращат децата си в детска градина и т.н. Същото е. Хърватският президент наскоро много хубаво го беше казал - Какво ще правим по-нататък, ще преследваме хората с кариес ли? ... :)
61
3
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
До Анонимен 78----Това не е дискриминация, това е подбор. На границата що ми искат сертификати, не е ли пак дискриминация?
60
1
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
С радост ще предоставя отрицателен тест. Един от малкото живущи в България, който се е тествал преди зъболекарски процедури, след тях и 3 месеца по-късно. Имам 6 отрицателни теста за HIV и ваксина с/у хепатит B и смятам, че щом бебетата се ваксинират с нея, е крайно време да задължат всички възрастни, както и тестовете за HIV, хепатити, сифилис и херпесни вируси да станат задължителни за всички, на които им предстои посещение при зъболекар.
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А директорката дали е ваксинирано..