Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите

Според шефа на ТЕЦ-а дружеството изпълнява социална функция
193
Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите
Снимка: Pixabay

Столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете, обеща изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров.

Дружеството дължи над 130 млн. лв. на „Булгаргаз“ и има срок до 25 октомври да ги погаси.

Александров обясни, че няма как до този срок да се издължи. Спрени са всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност – заплати и данъци.

Още по темата

Според него в добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%. Възможно е обаче процентът да е по-голям. Той препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. Фактурите за миналия месец са на обща стойност 13 млн. лв. Факт е, че задълженията се трупат. Алармирахме преди доста време институциите и помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени“, допълни той пред bTV.

Александров уточни, че „Топлофикация София“ е в дългова спирала от доста време.

Дружеството изпълнява социална функция, определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е ориентирана и в полза на потребителите. В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици“, допълни той.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ обясни, че ако дружеството не се съобразява с разчетите на КЕВР, трябва да продава на двойни цени, за да компенсира разходите си. Прогнозите са за октомври месец да имат близо 90 млн. лв. загуби.

„От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход. От тук идва и задлъжняването към „Булгаргаз“. Това са пари, които не постъпват в „Топлофикация София“. Към момента дълга е към 700 млн. и се отнася за последните 15 г.“, обясни Александров.

Той уточни, че състоянието на дружеството се влошава и заради разходите за вредни емисии.

„За 5 г. разходите, които ние имаме, при постоянно количество емисии, само от разликата в цената, разходите са нараснали десетки пъти. 366 млн. лв. е сметката, която „Топлофикация София“ плати за 5 г. за емисии“, обясни шефът на дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
1
 
! Отговори
Украйна преди 2 години
Ужасна трагедия. Вече и в България.
90
4
 
8
 
! Отговори
Нмк преди 2 години
Качвайте се до Витоша и правете лицеви опори да се стоплите! Ваш фигурант радеф
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Молдованката беше много самоуверена, гръмко заявяваше, че за нищо на света няма да се договаря с Москва, Молдова се ориентира към ЕС. А сега молдованските министри караулят в коридорите и дори в тоалетните на Газпром за да се срещнат с Милер, но срещата така и не се състоя и си заминаха с празни ръце. Молдова купуваше газ от Русия на 200 долара, но не продължи договора и сега плаща 800-900$ както е на европейскита пазари в дyxа на проповядваната от Мая Санду евроинтеграция.
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За няколко месеца рязко се понижи стандарта на живот. Това което можехме да си купим миналта година в момента може да си купим 70% от него.Реалната инфлация е около 30%, а нека ми говорят, че била само 3% Луканката на промоция вече е по 25 лева, кашкавал по 18 -20 лева, сирене по 12-14 лева. Хляба и той стана 1.80 лева за 650 грама, а беше 1.30
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Молдова мина на мазут, цялата страна дими, газта е скъпа, не може да си я позволи. Преди месеци президентката на молдова заяви от трибуната на ООН, че ще изгони руските омиротвирителни части от Приднестровието, а министърът по евроинтеграцията на Молдова каза, че ще присъедини Приднестровската република към Молдова.
86
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега не трябва да сключваме дългосрочни договори с Русия да се заробваме за газ, да изчакаме зимата, тогават руснаците няма да имат какво да ядат и ще клекнат пред студа и ще свалят цената на газта. Само трябва да изтърпим до зимата.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната!!! Ха ха хаОставка на фигуранта и ментетата му !Това е промяната
84
7
 
2
 
! Отговори
2025 преди 2 години
2025 влиза в сила Зелената сделка, тогава ще сме на зелени енергии от слънце и вятър и тока ще бъде почти без пари, няма да купуваме вече руска газ, само трябва да устискаме до тогава.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абделазиз бин Салман - министърът на енергетиката на Саудитска Арабия заяви, че ОПЕК няма да се отклони от плана за добив на нефт. Ако погледнете напред в 2022 година, там ще видите големи количества нефт. Ние няма да допуснем пазара на нефт да прегрее". Преведено от дипломатичен език, това значи "ние няма да увеличаваме количествата на пазара, за нас е по-добре да запазим нарастващите цени на нефта - искахте да си играете на зелена икономика, ето ви отговора от ОПЕК + Русия.
82
0
 
6
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Тази статия разкрива бруталната истина за топлофикация в 2 факта:- В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици.- От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход.Тоест това дружество работи на загуба, не може да си прибере вземанията и като цяло единствената му функция е социална.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което днес ни изглежда като рекордни цени на газа, въглищата и тока, е само началото. Най-лошото тепърва предстои. А то ще дойде, когато изригне цената на господстващия енергиен ресурс на цивилизацията - негово величество нефтът.
80
1
 
11
 
! Отговори
истината преди 2 години
Не знам за какви 20% говорите, но само ще ви кажа , че юни месец като ходих на море метана беше 1.10 за кг и ходенето до морето ми струваше около 20 лева от София до Созопол. 4 месеца по-късно метана вече е 2.30 за кг. Над 100% увеличение само за 4 месеца.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Maзохизъм и т'ъпизъм... Това вирее най-много в България. На 14 ноември отново ще се потвърди същото , както беше през април и юли...
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много газови централи в Европа минават на мазут и нефт заради високите цени на газта. Това започва да влияе на цената на нефта.
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ трябва да се молят зимата да е топла, защот ако бъде дори с 10% по-хладна от предишната, то този ръст ще бъде вече 50%, 94% и 59% съответно. Дори в топлия вариант ръстът на цените ще е двуцифрен. Дори и ако зимата бъде по-топла от предишната с 10%, ръстът на цените ще бъде 22% за американците, които се топлят на газ, 29% за тези, които се топлят с пропан и 30% за тези, които използват мазут. Тоест това е условно оптимистичният сценарий.
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми продължавайте да купувате "евтина" газ от Русия, и после защо тока е скъп.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 99Ние не употребяваме много газ, да не кажа никакво количество, виж за нафта и бензин сме първи на опашката :))) Всичкото гориво, дето го зареждате в бензиностанциите, идва от Раша, там ако ни резнат става лошо :)))
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Единственото дългосрочно решение на енергийната криза е ускоряването на прехода към слънчева и вятърна енергия в цяла Европа", заяви миналата сряда комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 20% до преди изборите , след това с 50%Всички анализатори ви казаха , че от 1 януари 2022 ни чака шоково поскъпване на парно, ток и вода. Промяната на кирчовците и фуражките
72
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан само се набута със заробващ договор за газ от Русия за 15 години. ЕК прие съвместни покупки на газ от страните от ЕС вместо от Русия. Комисарката по енергетиката на Европейския съюз Кадри Симсон подчерта в сряда, че съвместните покупки на газ от страните от ЕС са възможни на доброволни начала и при спазване на всички норми на ЕС. За нас това означава, че вместо да сключваме непазарни дългосрочни договори с Русия както ни изнудва Митрофанова, можем да аи купуваме газ на пазарни цени от Португалия или от Естония примерно. Не ни трябва руска газ със заробващ договор.