Шефът на „Топлофикация“: Скокът трябва да е социално приемлив

Той посъветва потребителите да преминат към равни месечни вноски
15 окт 2021 21:22, Ерол Емилов
35
Шефът на „Топлофикация“: Скокът трябва да е социално приемлив
Снимка: БГНЕС

Трябва да има социално приемливо увеличение на цената на парното, коментира изпълнителния директор на „Топлофикация – София“ Александър Александров.

По думите му правителството трябва да осигури компенсации, които да помогнат за плавното преминаване към зимния сезон за всички българи. .

„Ние искаме разликата между цената, която КЕВР е определил за газ и цената, която ние плащаме за газ, да бъде поета от държавата. Това включва от началото на регулаторния период от юни до сега“, обясни инж. Александров.

Той посъветва потребителите да преминат на равни месечни вноски. По думите му това ще им осигури по-лек режим през зимата и ще разпредели разходите им за парно през цялата година.

Александров поясни,  че никой не може да си представи парното в София да спре, тъй като това би било край на енергетиката в България.

Още по темата
„Третият по-големина енергиен субект в България е "Топлофикация". В тежки зимни месеци ние произвеждаме почти 2 гигавата топлинна енергия. Това се равнява на производството на електроенергия на Козлодуй. По никакъв начин никой не може да си позволи "Топлофикация" да спре да работи. Това би било равно на апокалипсис“, описа ситуацията Александров.

„Няма нищо необичайно в това, което се случи в последните няколко дни. Както България, така и Европа е в енергийно цунами от средата на тази година. Алармирахме много по-рано всички институции в България, че ситуацията, в която се намира енергетиката и в частност "Топлофикация – София", е опасна, особено с навлизане на зимния сезон. Поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации на разликата между това, което КЕВР е определил като цена за топлинната енергия, и стойностите, които достигна газта в последните месеци. Върху това се работи интензивно“, каза още шефът на топлофикационното дружество. "Булгаргаз" и "Топлофикация" не са обичайни търговски дружества. "Булгаргаз" е единственото лицензирано в страната дружество, което да бъде обществен доставчик на газ. То трябва да осигури достъпа и газта за всички във всяко едно положение. По същия начин стоят нещата и с "Топлофикация". Ние сме търговско дружество, но по същество сме социално дружество, което определя до голяма степен битието на 1,5 млн. граждани в София.

Ходовете, които "Топлофикация" има, са изключително ограничени. Ние работим в тежко регулиран режи. Стойността, на която продаваме топлината, е определена от КЕВР. По същия е начин е определена и стойността, на която ние купуваме газта, каза още Александров.
 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
1-н преди 1 месец
Бърз фалит за тези нагли крадци. Принудително си продават услугите.Аре фалит най на края.И не, не им ползвам услугите от 10 години вече...
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 14Ами ходи там да живееш- в Русия бе.Сървул! Заради такива като теб вече 80 години гнием в калта!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ска трябва да е толкова, че да покрие реално изразходваната енергия. Защо аз, който живея в къща и се гърча при плащане на зимните сметки трябва да поемам задълженията на тези, които се разхлаждат през зимата с отваряне на прозирците, а не с намаляване на отоплението! Гадният комунизъм не си е отивал от България, не само с отоплението е така.
29
0
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Не знам кой какво заплаща, но за един 60кв панел ората плащат едно 300лв месечно.. Така, че закривай това чудовище топлофикация и всеки да се оправя както намери за добре.. И ще се оправим - по-добре и на половин цена!
28
0
 
1
 
! Отговори
АСЕН ИЛИЕВ преди 1 месец
А ДИРЕКТОР У ВАРНА И КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ ТАМ И У БУРГАС СЕ ВЗИМАТ ТАКА livememe. com / o55hnxd ГРУХ! ГРУХ! :)
27
0
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
Кое е " социалното"на Топлофикация??ТОВА ЧЕ ОБИРА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗА ДА ПЛАЩА ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИТЕ , ЛИ...??ТОВА Е "ИЗВРАТЕНО" РАЗБИРАНЕ...ЗА "СОЦИАЛНА ГРИЖА"...И ПОДЛЕЖИ НА СЪД!!!!
26
0
 
7
 
! Отговори
САМО питаме... преди 1 месец
ЗАЩО ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯВА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИ....????ЗАЩО И МОИТЕ ДЪРВА И ВЪГЛИЩА НЕКОЙ В ДЪРЖАВАТА НЕ ГИ ПЛАТИ....????ТОВА ЛИ Е "ПРОМЯНАТА"?????
25
1
 
6
 
! Отговори
преди 1 месец
топлофЕкация да скача към небитието. Не им искам услугата, но ме принуждават да я ползвам. ЗАКРИВАЙ
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Koq dyrjava da poema BG li Nqma takava dyrjava.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Държават да поеме ..da no SDS kaza dyrjzavata e losch sobstvenik i q unischtoji nqma dyrjava a zaschto v ES na zapad ima dyrjavna sobstvenost i dyrjavi mmmm,,????????? I dyrjavni regulatorni oergani ima i narod ima te na
22
1
 
2
 
! Отговори
Lyat naglo преди 1 месец
Nqma spcialno povischenie takava duma nqma ima socialno namalenie
21
0
 
11
 
! Отговори
Ковачев преди 1 месец
Ковачев днес живее в къща на женевското езеро. Закон за енергетигата приет за 2 седмици. Най бързо-приетия закон в държавата ни. Не искам парно, но ме принуждават да плащам сметки "сградна инсталация".
20
2
 
9
 
! Отговори
питанката преди 1 месец
Как така търговско дружество е "социално"??? Който не може да си позволи тази услуга, не я ползва. Как така държавата ще заплаща отоплението на определен кръг хора?? А останалите българи какво трябва да направят? Има достатъчно къщи и апартаменти, които не са топлофицирани. Който няма пари и не може да плати се маха от топлофицитаното жилище. Иначе следващата стъпка е да отиде в магазина, да си вземе стока и да иска държавата да я плати!!!
19
3
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Топлофикация незабавно трябва да бъде закрита. Хората за нула ще намерят алтернатива и познайте какво?Ще им излиза около 2 пъти по-евтино?!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла България плаща парното на софиянци чрез тока...............Трябва да ги топлим, за да не се бунтуват срещу властта в София, срещу Бойко, Фандъкова и Делян............
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София е дясна, София е либертарианска, София е пазарна. Градските десни от Демонична България не искат държавни и общински дружества да ги топлят. Приватизация и фалит на Топлофикация искат градските десни и дясна София.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук не можеш да се откажеш от парно.Плащаш общи разходи,включващи крадци на парно.Трябва тръбата да влиза до входната врата на жилището и там да се отчита какво си ползвал.И да няма "изравнителни " сметки.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дали шефовете на топлофикация, ще си намалят заплатите и бонусите?
14
2
 
9
 
! Отговори
В Русия преди 1 месец
Тристаен апартамент 90 кв разходи за парно, ток, вода, такса вход - от 50 до 100 долара.
13
1
 
12
 
! Отговори
Държават да поеме .. преди 1 месец
Държавата да поеме ролята на собственик на тези дружества: Води, Ток и Отопление - това са икономически инструменти с национално значение и не случайно бяха първо закупени от "частници" (поставени лица на различни политически интереси). Национализация (закупуване от страната на държвата) и официален закон за непипане на тези ресурси.