Американска фирма ще модернизира "Топлофикация София"

Дружеството ще осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия
25 ное 2021 21:00, Анисия Иванова
45
Американска фирма ще модернизира "Топлофикация София"
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) прие план за модернизация и стабилизиране на "Топлофикация София", предложен от групата на ГЕРБ-СДС в СОС. Водещата международна инженерингова компания "Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг" ООД изработи плана за техническа, оперативна и финансова стабилизация и модернизация на мощностите, както и финансовата програма за него, в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столичната община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано между кмета Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на май, тази година.

Вносители на доклада са председателите на три ключови комисии - Николай Стойнев - на комисията по икономика, Прошко Прошков - на инженерната комисия и Стефан Марков - на бюджетната комисия.

Вносителите на доклада посочват, че текущото оперативно и финансово състояние на "Топлофикация София" е тежко. Броят и огромният размер на предизвикателствата на дружеството изискват мащабна и цялостна програма за капитален ремонт, но консултантите вярват, че предложеният план отговаря на това изискване и е напълно постижим.

След като планът бъде одобрен и проучването приключи, се очаква, че необходимото планиране ще отнеме приблизително от шест до девет месеца, а строителството - още 30 месеца. След това "Топлофикация София" ще бъде напълно способна да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години.

При разработването на финансовия модел на плана за надграждане, саниране и рекапитализация на "Топлофикация София" е изготвена и програма за финансиране. Разработването на програмата за финансиране включи извършване на финансов анализ.

Планът разглежда възможни надстройки или подмяна на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и разпределителна мрежа на "Топлофикация София" ЕАД, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. души. Планът включва преглед на конкретни препоръки за подобрения в инсталациите и оборудването, както и капиталов ремонт. Включени са и предложения за конкретни проекти на поетапно изпълнение, както и предложения за финансиране на проекти и корпоративно рефинансиране.

След посещението на терен и след прегледа на данните, получени по време на процеса на проверка, са идентифицирани няколко основни цели като например намаляване на емисиите от азотни оксиди, за да се спазят изискванията на ЕС; повишаване на експлоатационните мощности на "Топлофикация София"; повишаване на надеждността за клиентите на "Топлофикация София"; смяна на излязло от експлоатационния живот оборудване (по-голямата част) на "Топлофикация София". (БТА)


45
Още от Страната
Задават се облаци, вятър и дъжд в петък
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
В превод преди 1 седмица
от английски: Очаквайте новите цени. По-ниски - без съмнение.
43
1
 
1
 
! Отговори
Кръстю преди 1 седмица
А с челния съвеЦки опит-какво правим?
42
0
 
6
 
! Отговори
вече преди 1 седмица
хептен я закъсахме....
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 40 А Радев кога ?Тази герберска модернизация сигурно ще да е като предплатените с милиарди стари самолети на хартия само. От американците може да се очакват само вземания и измами
40
11
 
2
 
! Отговори
А Радев кога ? преди 1 седмица
Кога ще дочакаме и правителството на фигуранта да подпише нещо за модернизация, а не само да тегли заеми и парите да изчезват !
39
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 34 Засега единствените които идват за да ни ограбят са руснаците. Започнаха още през 1944 година през 1945 СССР ни обяви за губеща държава през Втората световна война след 40 хиляди български жертви за да ни ограбят окончателно и грабежа не е спрял до днес. Никой русофил съветчик до ден днешен не може да ми даде смислен отговор на въпроса, защо Италия окупирана от САЩ беше обявена за държава победител а България "освободена" от СССР за губеща държава.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дайте да видим договора за финансиране, все пак е от стратегическа важност тва съоражение. Инжинерите да се обадят, като видят кои фирми и с какви материали ще се модернизира. И тоя път ще пращате ли ГДБОП в офиса на фирмата, както беше при Белене?
37
3
 
17
 
! Отговори
Комунист преди 1 седмица
Та ако не беше и таз зима! Тексас е пример за провал на зелените енергии!
36
4
 
21
 
! Отговори
Комунист преди 1 седмица
А не умират ли? Питай ги лани в Тексас, колко народ умря от студ! И колко милиона стояха месец без ток!
35
5
 
29
 
! Отговори
До 34 преди 1 седмица
Не бъди смешен. Тия не идват да ни стоплят, идват да ограбят каквото могат и това няма нищо общо с това, дали в САЩ им е студено или топло. САЩ са си САЩ, колонията си е колония - няма как да мислят еднакво за американците и за аборигените, каквито сме за тях.
34
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като чета глупостите на русофилите, оставам с впечатлението че в САЩ всяка зима умират милиони американци от студ.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мастодонта Топлофикация и господ не може да го модернизира.
32
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оглеждайте се за алтернативно отопление. Щом американци ви обещават да е евтино, значи ще е много, много скъпо...
31
5
 
20
 
! Отговори
Амин преди 1 седмица
Тия пак ще ни ограбят като американските тец до стара загора. Амин
30
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хора кога ще разберете че ФАЩ е тук за да ни вземе всичко, пари, ресурси, умове, всичко. Събудете се хора.
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След като всичко е ограбено от Герб сега ще го модернизират ФАЩ, а после ще плащаме по хамерикански тарифи и то докато ни изтискат като лимони.
28
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом е от герб на всички абонати честито. Ще има да пълнят чекмеджета и ще им пукат ушите. Само това кранче им остана.
27
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредното доене на България.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
гагагага фъндъка плаща вересиите на бокича
25
1
 
20
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 седмица
Валю Топлото къде е бе, некой энае ли