Чушки, домати, краставици, кошери - градина сред блоковете на София

Градината "Дружба" се простира на 6 дка площ, разделена на 50 отделни парцела
15 дек 2021 11:02, Анисия Иванова
133
Чушки, домати, краставици, кошери - градина сред блоковете на София
Снимка: DW

Те отглеждат сами чушки, домати, краставици. Имат и кошери с пчели. И всичко това в София, до блоковете в "Дружба". Това са ентусиазираните градинари от "Градско градинарство - София".

На токчета. Така Даниела Ничева пристига за първи път в зеленчуковата градина, скрита между панелните блокове на софийския квартал "Дружба".

Последните 15 години Даниела прекарва в месомелачката на корпоративния свят, който често я задушава. Един ден съвсем случайно попада на Facebook страницата "Градски градини", където среща общност от ентусиасти, решени да пренесат земеделието от селото в града.

Макар и появата ѝ да буди недоумение, тя бързо намира мястото си сред градинарите от града. Един от тях е 84-годишният бай Данчо – неин съсед, критик и учител.

Йордан Даянов, пенсиониран металург, живее в съседния блок. След като продава любимата си къща в Трънско, се присъединява към градинарите в "Дружба".

"Друга работа нямам. Сутрин вземам вестника, прибирам се, надраскам кръстословиците – това ми е любимото нещо, идвам в градината за час и нещо, прибирам се, хапвам, дремвам малко и пак на градината", споделя той.

Бай Данчо е учител по градинарство за Даниела. 3 години по-късно тя не заменя своята градинка за нищо.

"Бавно и славно, от първата година колегите, които въпреки че гледаха пренебрежително, оцениха моя ентусиазъм и желание да се захвана с това", казва тя.

Градината "Дружба" се простира на 6 дка площ, разделена е на 50 отделни парцела. В София има 3 подобни градини. Идеята е на Никола Бончев, който се запалва в градското градинарство, докато учи във Виена. Така се ражда движението "Градско градинарство - София". Последователите му са стотици.

"Събрани сме от кол и въже. Тук съм намерил и най-добрите ми приятели, които имам въобще", разказа той пред DW.

Градинарите ползват терена безплатно, но според наредбите на Столичната община те трябва да плащат поне 6000 лв. – непосилна за тях цена. Те търсят подкрепа от общината, но засега опитите им удрят на камък.

"Докато Столичният общински съвет не приеме наредба и регулира градското градинарство, нищо няма да се случи. Основната цел на общината е да изкарва пари от имотите, които има, а не да прави живота на гражданите по-хубав", заяви Бончев.

Най-големият напредък по темата е създадената от "Софияплан" карта на потенциалните терени. Но за да получат гражданите достъп до тях, трябват нормативни уредби, които тепърва ще бъдат предложени от работна група в общината. Дали ще получат подкрепа, зависи от Столичния общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
3
 
! Отговори
До Роско преди 2 години
И къде е това спокойно място с изобилие от ферми и минерална вода, ако не е тайна, разбира се.
109
1
 
4
 
! Отговори
Роско преди 2 години
Все си мисля,че се плаща такса от 150 лв на година за тази градска градина или се бъркам.Незнам 20 години живях в Мадрид ,Лондон и други места в европа и накрая си купух едно място на село и си живея,*** спокойствието,по магазини не ходя колкото искаш ферми около теб ,яде се истинска храна,добри съседи ,не се краде ,не заклюпвам нито кола нито къща,въздух перфектен,вода и минерална и питейна ,ко му трябва на човека,мисля да си взема няколко пауна за екзотика,лятото е най хубаво
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви чушки, какви домати? 15-ти Декември сме. Ти да не са направили парници и да са ги вързали към ТЕЦ Дружба?
107
4
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Прасета не може, а кучета и котки може!
106
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И много подходяща за месец декември, предколедно.
105
1
 
2
 
! Отговори
новина! преди 2 години
До Доктор СънНовина от 2015 година. Новина. Много нова новина.
104
3
 
2
 
! Отговори
Още идеи преди 2 години
Градинките добре, но може да отглеждат и някакви животни. Кошерите с пчели е най добре да се сложат на покривите на блоковете. Да заградят междублоковите пространства с електропастир и да пуснат там овце. Така няма да има нужда от косене. Също може да гледат и кокошки и прасета в приземните етажи и мазетата на блоковете. Нали имаше едни които си отглеждаха дори коне на третия етаж в панелката. Значи когато човек има желание няма невъзможни неща.
103
2
 
8
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Мдамммм....много е полезно...чушки и доматки пълни с олово и др. тежки метали....и това най-малкото....
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И точно като трябва да береш, ще установиш, че вече са ти я обрали хоби-уличната градинка. Всеки има право да бере, защото е на улицата!!
101
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ги знам бе- слаба ракия са! Аз миналото лето разорах с ЮМЗ то паркинга пред блока и сложих бостан- пъпеши, дини па и тикви какво ти душа иска, тая пролет ше направиме и свинарник та да има и мешана скара, от съседнио блок направиха оранжерии при подстанцията на топлофикация и си менкаме зарзават за ракийката.
100
11
 
11
 
! Отговори
До 109 преди 2 години
Хахах, какви хоби градини на общинска земя точно в София?? Are you crazy?? Като не може да се интегрирате и нагодите към градски живот, обратно на село по-добре, да си садиш чушки.
99
7
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
6 дка на 50 човека - " Дадоха ни 100 квадрата да си садим зарзавата...". Не искам да обидя накой, но който иска да се връща на село и да копа нивата.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#110 Можеш ли да докажеш това което си писал, защото за неверни данни предполагам си наясно........!! Имаш ли на представа, какви са цените на терените, та пишеш глупости за някакви си 100-200 лева??
97
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще гледат пчели между блоковете може да има алергични хора които за минута умират от ужилване
96
7
 
5
 
! Отговори
НОВА преди 2 години
6000 ЛЕВА? ОБЩИНСКИЕ КМЕТОВЕ РАЗДАВАТ ПАРЦЕЛИ НА ПРИБЛИЖЕНИ ЗА ПО 100- 200 ЛЕВА. ФАНДЪКОВА НА СЪД
95
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не трябва да им прехвърля общинск земя. Това е абсурд. Би трябвало обаче да има място за хоби-градини в София. На общинска земя. А щом са на общинска земя трябва да си плащат на обшината за ползването и. Също и да спазват общинските наредби какво може да се гледа и какво не. Очевидно има желание за клубове на хоби градинари в София. Има хора които биха си плащали, разбира се стига цените на парцелчетата им да са поносими.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парковете в Столицата също са общински терени, които служат на всички Софиянци. Междублоквите пространства също. По същия начин крайградските градини са на общинска земя (така е в повечето европейски градове, а някога така е било и в България). Щом искаш да си хоби градинар, отиваш на заделения за целта парцел, плащаш годипен наем на общината, спазваш правилата и си гледаш градинката.В София има достатъчно пустеещи общински земи, както край ЖП линията в Дружба. Защо няма орегламентирани площи?
93
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По лесно е да се върнете на село и да си садите пипера колко сакате!
92
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата задача на селяните пристигнали да живеят в София е да посадят я ябълка петровка,я джанка,за да им напомнят за родното село!
91
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави впечатление, че придошлите от селата софиянци", хал хабер си нямат от законите и си въобразяват, че всичко им е позволено, докато не им връчат призовка за нарушение!! То да паркираш кола неправилно, ти се обаждат от районното и те викат с призовка да плащаш глоба, камо ли да използваш неправомерно общински терени в голям град!!