Чушки, домати, краставици, кошери - градина сред блоковете на София

Градината "Дружба" се простира на 6 дка площ, разделена на 50 отделни парцела
15 дек 2021 11:02, Анисия Иванова
133
Чушки, домати, краставици, кошери - градина сред блоковете на София
Снимка: DW

Те отглеждат сами чушки, домати, краставици. Имат и кошери с пчели. И всичко това в София, до блоковете в "Дружба". Това са ентусиазираните градинари от "Градско градинарство - София".

На токчета. Така Даниела Ничева пристига за първи път в зеленчуковата градина, скрита между панелните блокове на софийския квартал "Дружба".

Последните 15 години Даниела прекарва в месомелачката на корпоративния свят, който често я задушава. Един ден съвсем случайно попада на Facebook страницата "Градски градини", където среща общност от ентусиасти, решени да пренесат земеделието от селото в града.

Макар и появата ѝ да буди недоумение, тя бързо намира мястото си сред градинарите от града. Един от тях е 84-годишният бай Данчо – неин съсед, критик и учител.

Йордан Даянов, пенсиониран металург, живее в съседния блок. След като продава любимата си къща в Трънско, се присъединява към градинарите в "Дружба".

"Друга работа нямам. Сутрин вземам вестника, прибирам се, надраскам кръстословиците – това ми е любимото нещо, идвам в градината за час и нещо, прибирам се, хапвам, дремвам малко и пак на градината", споделя той.

Бай Данчо е учител по градинарство за Даниела. 3 години по-късно тя не заменя своята градинка за нищо.

"Бавно и славно, от първата година колегите, които въпреки че гледаха пренебрежително, оцениха моя ентусиазъм и желание да се захвана с това", казва тя.

Градината "Дружба" се простира на 6 дка площ, разделена е на 50 отделни парцела. В София има 3 подобни градини. Идеята е на Никола Бончев, който се запалва в градското градинарство, докато учи във Виена. Така се ражда движението "Градско градинарство - София". Последователите му са стотици.

"Събрани сме от кол и въже. Тук съм намерил и най-добрите ми приятели, които имам въобще", разказа той пред DW.

Градинарите ползват терена безплатно, но според наредбите на Столичната община те трябва да плащат поне 6000 лв. – непосилна за тях цена. Те търсят подкрепа от общината, но засега опитите им удрят на камък.

"Докато Столичният общински съвет не приеме наредба и регулира градското градинарство, нищо няма да се случи. Основната цел на общината е да изкарва пари от имотите, които има, а не да прави живота на гражданите по-хубав", заяви Бончев.

Най-големият напредък по темата е създадената от "Софияплан" карта на потенциалните терени. Но за да получат гражданите достъп до тях, трябват нормативни уредби, които тепърва ще бъдат предложени от работна група в общината. Дали ще получат подкрепа, зависи от Столичния общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
3
 
! Отговори
-- преди 2 години
Потрес. В градска среда се гледат цветя, дървета, храсти... Кой ще яде чушка сорт "204"?
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както споделят и други съфорумци, това е световна практика е големите градове. Какво лошо има в нея? Но на пишман гражданите от първо поколение не им харесва.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре градина, отколкото паркинг!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям идеята за градските градини. На запад им казват малките градинари. В редица градове на запад хората членуват в градинарски клубове към общината, плащат си членска такса и си обработват малко парче земя където си гледат градина. Някога и в Бъкгария това е било традиция. В някогашния ров на крепостната стена във Видин още могат да се видят остатъци такива малко градинки. Ще бъде хубаво ако Столична Община регламентира площи и озакони малките градинари.
26
0
 
8
 
! Отговори
Дружбай преди 2 години
Добре че закриха Кремиковци че в Дружба какъв ,,екологически въздух" имаше като духне ветреца !!!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4. Какво общо имат лозята и нивите с копанарите? Знаеш ли какво значи копанар? Аман от недоучени философи.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-нахалните селяни за заграбили междублоковата градинка. После се чудят, защо цените на апартаментите са като на село.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, там повечето са от селски произход :)
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какъв е проблема да си отглеждаш чушки и домати, като се придвижваш между лехите на токчета? Народо требе да яде нещо
21
0
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Засадете и честни български държавници,че нема. Па ега порасне некакво чудо на чудесата. А мое и ядрени оръжия да засадите,че най-сетне и армия да проимаме.Обичам Ви зарад куража да бъдете достойни българи,които обичат земята и трудът. Благодаря Ви,другари и другарки!
20
0
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Няма лошо, в Ню Йорк например са сложили кошери на покривите на блоковете. Масово го правят. Въпреки че не било законно. След това пчеларите си организират улични сергии, където продават меда.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копанари не произлиза от копане на земя. На времето, пътуващи ци .... пардон, роми които са продавали съдинки, копанки, лъжици и др.издялани от дърво, са наричани "роми" копанари.
18
3
 
4
 
! Отговори
Раста Груйо преди 2 години
Коноп мога ли да отглеждам там?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз искам да гледам *** и биволи, има достатъчно место. Живея на Москофска, съвсем наблизо има градинкя зад една голема жълта къща, там е много подходящо за говедарник, и без това не се използва за нищо, само седат некакви непознати, по-натам има и по-голема градинка след жълтите павета, има и голема поилкя за говедата. Докато пият вода и се тищят у водата може да седне човек да поиграе шах.
16
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако селото ви зове, то мястото да се изявявате не е София, върнете се към корените си.
15
1
 
7
 
! Отговори
Док преди 2 години
Иначе някой гледам обижда на "копанарu". Явно не знае значението на думата. Живял съм в UК, Ковънтри, към 400к души. Там във всеки квартал си имаше зона с градинки като нашите по вилните зони, собственост на общината от където срещу символична сума можеше да си наемете парцел и да си го обработвате. Първия път, когато ги видях имаше една индийка и и един индиец, които сееха арапджик.
14
5
 
4
 
! Отговори
Док преди 2 години
Виждал съм да се гледа прасе в жигула комби пред блока и кокошки в мазе на панелка. Ама това с пчелите не го вярвам. Пчелите бягат като дявол от тамян от места със силен сигнал на мобилните оператори.
13
0
 
16
 
! Отговори
ДЕ преди 2 години
В Мюнхен е пълно с такива градинки. До река Изар посока зоологическата има кошери с пчели и си гледат даже и около 20 овце. В съседната до мен многофамилна къща (кварталът се казва Гизинг) си имат кокошки ...
12
7
 
3
 
! Отговори
Ма то незаконно преди 2 години
Ясно, в Софияплан вместо да се занимават с подобряване на "градската" среда, се занимават с търсене на терени за извършване на незаконни дейности в публичните градинки. Какви ли намерения имат другите обитатели за тези 6 декара? Да има детска градина? Аптека, или паркинг, парк с детски площадки, място за разхождане на домашни любимци, спортно игрище? Апропо, градинката пред художествената академия е много подходяща за садене на картофи, около незнайния войн - царевичак, покрай Перловец - боб...
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега липсва един мол в някое село. Тогава всичко ще си дойде наред по български. Всичко на обратно!