Чушки, домати, краставици, кошери - градина сред блоковете на София

Градината "Дружба" се простира на 6 дка площ, разделена на 50 отделни парцела
15 дек 2021 11:02, Анисия Иванова
133
Чушки, домати, краставици, кошери - градина сред блоковете на София
Снимка: DW

Те отглеждат сами чушки, домати, краставици. Имат и кошери с пчели. И всичко това в София, до блоковете в "Дружба". Това са ентусиазираните градинари от "Градско градинарство - София".

На токчета. Така Даниела Ничева пристига за първи път в зеленчуковата градина, скрита между панелните блокове на софийския квартал "Дружба".

Последните 15 години Даниела прекарва в месомелачката на корпоративния свят, който често я задушава. Един ден съвсем случайно попада на Facebook страницата "Градски градини", където среща общност от ентусиасти, решени да пренесат земеделието от селото в града.

Макар и появата ѝ да буди недоумение, тя бързо намира мястото си сред градинарите от града. Един от тях е 84-годишният бай Данчо – неин съсед, критик и учител.

Йордан Даянов, пенсиониран металург, живее в съседния блок. След като продава любимата си къща в Трънско, се присъединява към градинарите в "Дружба".

"Друга работа нямам. Сутрин вземам вестника, прибирам се, надраскам кръстословиците – това ми е любимото нещо, идвам в градината за час и нещо, прибирам се, хапвам, дремвам малко и пак на градината", споделя той.

Бай Данчо е учител по градинарство за Даниела. 3 години по-късно тя не заменя своята градинка за нищо.

"Бавно и славно, от първата година колегите, които въпреки че гледаха пренебрежително, оцениха моя ентусиазъм и желание да се захвана с това", казва тя.

Градината "Дружба" се простира на 6 дка площ, разделена е на 50 отделни парцела. В София има 3 подобни градини. Идеята е на Никола Бончев, който се запалва в градското градинарство, докато учи във Виена. Така се ражда движението "Градско градинарство - София". Последователите му са стотици.

"Събрани сме от кол и въже. Тук съм намерил и най-добрите ми приятели, които имам въобще", разказа той пред DW.

Градинарите ползват терена безплатно, но според наредбите на Столичната община те трябва да плащат поне 6000 лв. – непосилна за тях цена. Те търсят подкрепа от общината, но засега опитите им удрят на камък.

"Докато Столичният общински съвет не приеме наредба и регулира градското градинарство, нищо няма да се случи. Основната цел на общината е да изкарва пари от имотите, които има, а не да прави живота на гражданите по-хубав", заяви Бончев.

Най-големият напредък по темата е създадената от "Софияплан" карта на потенциалните терени. Но за да получат гражданите достъп до тях, трябват нормативни уредби, които тепърва ще бъдат предложени от работна група в общината. Дали ще получат подкрепа, зависи от Столичния общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
5
 
! Отговори
Градове на бъдещето преди 2 години
Еко и зелени всеки себе уважаващ се човек трябва да поддържа градина с растения за храна и за красота. Няма нищо срамно човек да е селянин. В САШ например краварите тоест каубоите са издигнати в култ и в много холивудски филми. Така че Българино гордей се че си селянин. Бъдещето на България е земеделието и животновъдството това е истинската икономика върху която трябва да се гради и крепи държавата.
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някогашните селяни сега са заселени в центъра на софия и се имат за граждани, но в същото време са пълни с комплекси. Да и това дължим на комунизма. За това сега така злобеят така комплексирано. Идете във всеки голям град в ЕС. На много местаще видите че има клубове на градските градниари в заделени за целта площи.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пред министерството, нама ли да спретнат една градина с чушки и тикви, терен бол??
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам мъжко прасе за разплод,ще го разхождам днес по икиндия в Борисовата градина.Който желае да заповяда.
46
3
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Съседите ми в Лозенец пък са против такива работи. Всяка година си взимам малко сукалче да гледам на балкона, а те ми се оплакват, че им мирише. След това като го коля пред блока всички искат по парче...
45
2
 
5
 
! Отговори
Поклон пред тях преди 2 години
Това се нарича зелен и екологичен град на бъдещето. Трябва да искат веднага европейски субсидии за градско земеделие. Чудесно е дано се развие още повече тази инициатива.
44
3
 
5
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Човек може да излезе от селото, но селото от човек никога!
43
2
 
5
 
! Отговори
Браво няма лошо преди 2 години
Само добро е това! Дано повече квартали по градовете станат такива. България е селска държава и земеделието ще издигне икономиката и стандарта на живот в Държавата ни. В това трябва да се инвестира. Всичко друго е ала бала. Няма нищо срамно човек да е селянин напротив достойна, отговорна и за уважение професия и начин на живот.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавате си къщите,нивите отивате в София и си търсите пак селския живот.
41
5
 
5
 
! Отговори
Млад и женствен преди 2 години
Я се връщайте на село бе, ще ми самите чушки и домати в София. В магазина няма ли?
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам такива градинки и в централните части на София Това обаче,което ми прави впечатление ,е че се използват грозни подръчни материали,счупени пластмасови кофи,ръждясала тел изобщо доста грозновати градинки.Ако са направени красиво,няма лошо.Повечето обаче не радват окото.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46. Никой не ти говори за кокошки прасета и крави. Между градина и стопански двор има разлика, която ти изглежда не правиш. Изглежда като тук селянина да си ти.
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селяните нахлуха в големите градове и резултата е виден. Аз ако отида например в Ню Йорк, дали ще ми разрешат да гледам кокошки прасета между къщите им, а и някой домат, корнишон и каквото се сетя да бучна и да си отглеждам, а и кошери може ли??
37
3
 
2
 
! Отговори
Рашко преди 2 години
Чакаме пролетта и ви налазваме да бирем на свобода. Моля да има марулки и зелен лук. Щом е на общината терена начи село може да си бере
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да изкараш селянина от селото, но селото от селянина - не.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разорете Витошка и насадете картофи. Граждани...
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как поливат тези юнаци? На бас че черпят безплатна вода от питейния водопровод, милите "градски" градинари.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно, София план се занимават с незаконни дейности, още малко ще почнат да картират къде в отредените за СТРОИТЕЛСТВО имоти почвата е най-подходяща за оран.
32
1
 
15
 
! Отговори
Задължителен преди 2 години
И аз имах градинка там, но поради невъзможност да я поддържам се отказах. Хората са много приятни и е страхотно да се отдадеш на такива дейности събота и неделя(че и през седмицата). За всички, които казват че мястото на такива градинки не е в града, явно не са излизали от България и не знаят какво е по света. В Германия е пълно с такива малки градини с къщички около градовете, в Барселона има такива градини в самия град. Дано успеят да направят повече в София.
31
9
 
7
 
! Отговори
Киро нетолерантното преди 2 години
Световната практика е да управляваш собствеността си, както желаеш - покривна градина с кошери, например. Въпросните "граждани" са превзели чужд имот без да имат каквото и да било право за това. Не разбирам защо инспектората не ги е глобил досега и не ги е накарал да възстановят заграбения чужд терен в първоначалния му вид. И тука мирише на корупция.