Чушки, домати, краставици, кошери - градина сред блоковете на София

Градината "Дружба" се простира на 6 дка площ, разделена на 50 отделни парцела
15 дек 2021 11:02, Анисия Иванова
133
Чушки, домати, краставици, кошери - градина сред блоковете на София
Снимка: DW

Те отглеждат сами чушки, домати, краставици. Имат и кошери с пчели. И всичко това в София, до блоковете в "Дружба". Това са ентусиазираните градинари от "Градско градинарство - София".

На токчета. Така Даниела Ничева пристига за първи път в зеленчуковата градина, скрита между панелните блокове на софийския квартал "Дружба".

Последните 15 години Даниела прекарва в месомелачката на корпоративния свят, който често я задушава. Един ден съвсем случайно попада на Facebook страницата "Градски градини", където среща общност от ентусиасти, решени да пренесат земеделието от селото в града.

Макар и появата ѝ да буди недоумение, тя бързо намира мястото си сред градинарите от града. Един от тях е 84-годишният бай Данчо – неин съсед, критик и учител.

Йордан Даянов, пенсиониран металург, живее в съседния блок. След като продава любимата си къща в Трънско, се присъединява към градинарите в "Дружба".

"Друга работа нямам. Сутрин вземам вестника, прибирам се, надраскам кръстословиците – това ми е любимото нещо, идвам в градината за час и нещо, прибирам се, хапвам, дремвам малко и пак на градината", споделя той.

Бай Данчо е учител по градинарство за Даниела. 3 години по-късно тя не заменя своята градинка за нищо.

"Бавно и славно, от първата година колегите, които въпреки че гледаха пренебрежително, оцениха моя ентусиазъм и желание да се захвана с това", казва тя.

Градината "Дружба" се простира на 6 дка площ, разделена е на 50 отделни парцела. В София има 3 подобни градини. Идеята е на Никола Бончев, който се запалва в градското градинарство, докато учи във Виена. Така се ражда движението "Градско градинарство - София". Последователите му са стотици.

"Събрани сме от кол и въже. Тук съм намерил и най-добрите ми приятели, които имам въобще", разказа той пред DW.

Градинарите ползват терена безплатно, но според наредбите на Столичната община те трябва да плащат поне 6000 лв. – непосилна за тях цена. Те търсят подкрепа от общината, но засега опитите им удрят на камък.

"Докато Столичният общински съвет не приеме наредба и регулира градското градинарство, нищо няма да се случи. Основната цел на общината е да изкарва пари от имотите, които има, а не да прави живота на гражданите по-хубав", заяви Бончев.

Най-големият напредък по темата е създадената от "Софияплан" карта на потенциалните терени. Но за да получат гражданите достъп до тях, трябват нормативни уредби, които тепърва ще бъдат предложени от работна група в общината. Дали ще получат подкрепа, зависи от Столичния общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
Тропически плодове преди 2 години
В българия вече стават банани фастъци бадеми кашу на мене ми даите едно езерце с шарани и няколко кошера с овощни дръвчета вия си яще краставици домати и чушки и си гледаите овце.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има доста входове в София които пред тях са засадили цветя. Обикновенно добри съседи ги поддържат с доброволен труд, за да им е хубав и красив входа. Такива входове изглеждат приятно, пък пазарната цена на апартаментите им вътре също се вдига.
68
1
 
3
 
! Отговори
Бг е селска държава? преди 2 години
Била е по царско време, когата Златния Лев е бил обезпечен и от селскостопанската ни продукция. После при соца държавата дотираше сеското стопанство. И в момента българи купуват храни от Турция, но там нямат мутрокапитализъм като тук.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наблягайте на доматите и носачките повече! Идат протести.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#75 Дори и да са пустеещи, това не означава, че не са нечия собственост!
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой с турско самосъзнание е сложил - на 75.Истината боли,нали?
64
3
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Ако ти го засадиш с цветя,никой нищо няма да ти каже.Ама е под достойнството ти,нали,моме англичанке?
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около София има хиляди декари пустеещи земи,или такива,които са засети с нещо,колкото да се вземат субсидии и после са зарязани и никой не ги контролира.Тези земи могат да се превърнат в райски градини и вместо да ядем безвкусния и вреден турски домат,да си ядем прекрасните български домати,чиито вкус вече забравихме.
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си супер нагъл ***, да садиш каквото ти е скимнало в междублоково пространство, което де факто е общинска собственост, не личен твой терен!!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще бъдат опазени от ромите тези градини?! Не съм против и при нас, в Красна поляна, да направим, обаче ще трябва да има и пъдар.
60
1
 
2
 
! Отговори
Заинтригуван преди 2 години
Пчеларството е бъдещето на българия модерното пчеластво градското пчеластво трябва хората да инвестират в тази кутура.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#58 Трудно ми е да си представя, селяните да се заселват в центъра на София, жалко за столицата , ако е така. Във Варна, придошлите селяни живеят обикновенно в крайните квартали, в топ центара са къщите на кореняците варненци, поне засега. И такива градинки с чушки не съм виждал.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В покрайнините на Париж се отглежадт зеленчуци и плодове,които са много търсени в града.Ако всеки седне на бюро,тогава кой ще ни храни?
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако отидете в Италия,ще видите на много места огромни и красиви къщи,а пред тях декари от царевица или други култури.И не се срамуват от това,а се гордеят.Айде стига вече с нашенските комплекси.Въпроса не е в това да не си селянин,а да не си ***.Има разлика
56
4
 
5
 
! Отговори
Подкрепете ги преди 2 години
Хора от нас зависи колко хубав ще си направим живота. Какво по хубаво от това да има градини с храна в големите градове. Да отиваш на разходка в парка и да си набереш круши, ябълки, дюли може и череши. Това е шанс в България да се сътвори новото чудо в кръгова икономика, екология, земеделие това е бъдещето.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Из народна етимологгия на думитеСЕЛОСело, сяло (сѣло) са наричали поле, обработена земя, на което ще се сее.Селата (в съвременния смисъл на думата) са "поСЕЛЕ-ния", които са се образували, когато хората започват да се за-СЕЛ-ват близо до обработваната земя - по села-та (тоест - по (до) нивите). А понякога и направо върху нивите (селата).
54
3
 
3
 
! Отговори
Иновации и растеж преди 2 години
Това ще бъде високо оценено от Европейският съюз могат дори и пари да отпуснат за зелен и екологичен европейски град за пример.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бивши селяни и днешни граждани,пълни с комплекси,какво щял да си помисли някой,ако си направят градинка на пустеещото място зад блока.В същото време в Амстердам,на пенсионери се раздава всяка педя свободна земя за градинка или парник.И хората са щастливи и доволни.Хем са полезни за себе си и семейството,хем се хранят с органична продукция.Ама комплексара бай ви ***,сакън да не го вземат за селянин.А той си е такъв отвсякъде/
52
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Банчо преди 2 години
И дедо Данчо, и цело граовско и турлашко от трънско и брезнишко, и цела България да си продаде къщетата и да дойде у Софето, на нивите на Горублянци да си сади доматито и чушлето.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между градина и стопански двор има голяма разлика. На повечето българи като им кажеш градина и си представят стопанския двор с овцете и козите на баба им от село. Това не е градина. За да има градски градини трябва някой да ги контролира. Обикновенно това се прави от градинския клуб, а той се отчита на общината. За това се и плаща членски внос. Има правила какво може да се сади и какво не.