За по-чист въздух: Въвеждат нискоемисионна зона в София

На ден в центъра на столицата минават 170 хиляди коли
25 юни 2022 09:05, Петя Славова
170
За по-чист въздух: Въвеждат нискоемисионна зона в София
Снимка: БГНЕС

Всеки ден през центъра на София минават 170 000 коли и създават фини прахови частици. Столична община се опитват да ограничат това и намират алтернатива. "Ние не предлагаме забрана, която да няма житейска логика. През цялото време целият градски транспорт и всяка друга алтернатива за предвижване и преминаване през центъра си остава в сила. Просто спираме за три месеца годишно най-замърсяващите автомобили – Евро 1 и Евро 2." Това заяви пред БГНЕС общинският съветник Симеон Колев във връзка с въвеждането на нискоемисионни зони в София от 1 декември тази година.

Още по темата

Нискоемисионната зона в София ще бъде въведена на няколко етапа. От 1 декември влиза в сила наредбата на Столична община. Първоначално ще бъдат въведени две зони за ниски емисии в центъра на града. Първата зона е наречена "Малък ринг" и тя е с по-тесен обхват, докато втората зона – "Голям ринг", съответно ще има по-голям обхват.

"Малката зона обхваща най-общо казано центъра, след което постепенно ще я разширяваме до така наречената зона – широк център. Всички тези усилия, които полагаме са във връзка с нашата борба за по-добър атмосферен въздух", обясни Симеон Колев.

Тази зона ще важи в рамките на три месеца – декември, януари и февруари, като засега това е предложението, което ще се разгледа. Изборът за този конкретен времеви период се дължи на тежките метеорологични условия. В рамките на тези три месеца има най-голяма концентрация на фини прахови частици, по тази причина се забраняват и най-замърсяващите автомобили да минават през центъра. Периодът, в които ще важи тази наредба е от 1 декември 2022 г. до 28 февруари 2023 г.

"В центъра ще влиза градският транспорт, колите на живеещите в района, коли на инвалиди, таксита и всички бензинови коли, които отговарят от Евро 3 нагоре и дизеловите автомобили от 2002 година", обясни общинският съветник, като подчерта, че ограничението не ощетяваме ничии права.

Глобата, която се предвижда за първо нарушение е 50 лв., като при по-чести нарушения глобата може да достигне до 500 лв.

"Ние не разчитаме на глобите да бъдат възпитателно средство, ние разчитаме на ограничението и показването на хората, че никой не се е родил с кола и никой не се е родил с правото да преминава с коли под Евро 3", каза Колев.

Нискоемисионните зони не обхващат само автомобилите, но и отоплението на твърдо гориво.

"Това е най-големият замърсител и ние трябва да се преборим с това", категоричен е общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент.

Около 55 000 домакинства се отопляват на твърдо гориво, което генерира около половината замърсяване на града. Затова ще бъде въведена и нискоемисионна зона и за този вид отопление, като тя ще влезе в сила през 2025 година и ще обхваща районите, в които вече има изградена инсталация на топлофикация или възможност за свързване с газ.

"От 2030 година ще бъде забранено на цялата територия на Столична община отоплението на твърдо гориво", съобщи Симеон Колев.

Столична община има два безплатни проекта за абсолютна подмяна на уредите, които работят с твърдо гориво. Тези програми ще продължат до 2030 г. "Към тези програми има интерес. Надявам се да сменим уредите на около 10 000 – 15 000 домакинства. Ние не забраняваме нищо, без да предложим алтернатива. Досега сме получили близо 7 000 заявления и са подменени около 3 000 печки", каза още Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
6
 
! Отговори
Бойко Методиевич преди 1 година
Кеф! Ще мога да се возя със джипката без да ми се пречкат разни 20 годишни Голфчета из центъра, като цар ще бъда!
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На софиянци трябва да им гадно. Да се гърчат гадовете и да си плащат.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ни лъжат. Колите са малък замърсител, но вместо да решат проблема като забранят отоплението на твърдо гориво, некадърниците имитират дейност.
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че преди 15 години отидох да живея на село в "дълбоката провинция" както обичат да казват в София. Направо се родих. Правя си каквото си искам. Някой да ми забранява нещо? Абсурд. То само мисълта за такова нещо ме подсеща къде съм оставил ловната пушка.
71
0
 
2
 
! Отговори
. преди 1 година
До Анонимен 76 - тази зима като теб ще направт още много хора и тепърва предстои ние в Стара планина като погледнем към Софийското поле да го виждаме в 'найсе цветови разцветки небето над него.
70
0
 
11
 
! Отговори
Фалшива новина преди 1 година
Голямо замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) има не в центъра на София, а там където горят гуми, въглища и какво ли не, както и в съседните квартали, според посоката на вятъра. Ограничават колите в центъра, защото са некадърни да се справят с организацията на движението и паркирането в София и така се опитват да намалят броя на колите, но това е ясно, че няма да стане.Има изследвания по поръчка на Столична община и е съвсем ясно, че двигателите на колите са пренебрежимо малък замърсител с ФПЧ
69
0
 
11
 
! Отговори
Никк преди 1 година
Имам кола с метанова уредба и това гориво се води най ниско замърсяване. Но на техническия преглед ми дадоха категория според годините на колата, а не според реалното замърсяване с финни прахови частици. Така са хиляди коли на LPG и CNG
68
0
 
5
 
! Отговори
Плашимир преди 1 година
Цената на файтони и каруци с 1 конска сила ще надскочи Евро4 . Около употребявана електричка. РеалЕко Уан.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам пет чувала стари обувки да горя за зимата. Стягам печката че тока скъп . Остана ми само кюнци да купя и съм готов.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Симеонов, на фирма, фандъкова, не сте се родили с правото да ограничавате незаконно движението на превозни средства. А как ще направите 1 км висока стена, за да не преминава въздуха от едната зона в другата?
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно, че забраната е само за коли под Евро 3. То реално е въведено януари 2000-ната. А не допускат коли под 2002-ра. Демек на комшията голфа от 2002-ра и на 500 000 може да влиза, а аз с моя, дето е 2001-ва не мога, нищо че са една и съща технология. А коли 2010 без катализатори и дпф също могат без проблеми да влизат, пък баща ми с Е класа 2000-ната със сервизната история и димност колко за 4-та категория не може заради годината. Няма никаква логика..
64
0
 
6
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Искам да видя как ще глобят *** на Бойко кадъна от маалата за това, че кара димящо БМВ без книжка. Те родата на герберите от маалите карат без книжки, пияни като гербер на оргия, но видиш ли щели да ги спират от центъра, хаха. Законите в тази *** важат само за белите, черните гербери, тях закона не ги лови, затова ще си горят гуми, ще си карат скрап и ще си гласуват за ромската кметица Фъндъка.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Софийски селяни Ходи в гората там никой няма да ти речи, а и хората ще сиотдъхнат от зления ти фашизъм.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, тук много "еколози", но нещо не ви се карат колела май? :))))
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В края на силовото застраховане забраниха всички стикери,лепенки,най-вече заради силовото застраховане.Покрай тази наредба(закон),един полицай ме накара като ме спря,да изтъркам стикера''млад шофьор''заради този закон.Днес пак сме със всякакви стикери.
60
3
 
4
 
! Отговори
Софийски селяни преди 1 година
Има хора от провинцията закупили площи и имоти в София с къщи и дворове, джипки хем са в Градо хем си живеят като е Село. Тези хора ползуват камини и собствено отопление и задимяват града както с мощните 4х4 джипки.
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само наредби за замърсяване и глоби,това знае властта.Забранява се и се глобява.Или се слага бариера и се събира такса,е такива работи.В страните на които уж искаме да приличаме,първо се прави и после се глобява,ако нарушаваш,защото имаш опция да спазиш закона.Тези стикери,дето ги налепиха по стъклото,нямат нищо общо със замърсяването.Едната ми кола е дизел и съм съгласен.Другата обаче е на газ и пак е със същата перфорация.Пак събраха едни пари за едни стикери,а имаше наредба стикери да няма.
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 64 Ами, нали точно това е идеята: да не дими и пуши "всичко около теб". Сигурно няма да оправиш климата на планетата, ама не климата на планетата ти прецаква дробовете, а въздуха, който дишаш.
57
0
 
10
 
! Отговори
Няма да спрат с това преди 1 година
Ще има още ограничения, глоби, такси. Ще таксуват хората да плащат такса ходене пеш по улиците в центъра. Също и смарт маски които да броят колко въздух е изконсумиран вдишан и издишан.
56
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Драгалевци, и при вас не е върха. Слънцето го виждате за по 4 часа на ден, отделно толкова е стръмно навсякъде, че ако изпуснеш нещо търкалящо се на улицата ще се спре чак в Лозенец... Същото е и в Симеоново и Бояна. А най-лошото е, че е пълно с хора с огромно самочувствие, за което нямат и частично покритие. Има по-добри места за живеене около София, но и там има доста недостатъци.