За по-чист въздух: Въвеждат нискоемисионна зона в София

На ден в центъра на столицата минават 170 хиляди коли
25 юни 2022 09:05, Петя Славова
170
За по-чист въздух: Въвеждат нискоемисионна зона в София
Снимка: БГНЕС

Всеки ден през центъра на София минават 170 000 коли и създават фини прахови частици. Столична община се опитват да ограничат това и намират алтернатива. "Ние не предлагаме забрана, която да няма житейска логика. През цялото време целият градски транспорт и всяка друга алтернатива за предвижване и преминаване през центъра си остава в сила. Просто спираме за три месеца годишно най-замърсяващите автомобили – Евро 1 и Евро 2." Това заяви пред БГНЕС общинският съветник Симеон Колев във връзка с въвеждането на нискоемисионни зони в София от 1 декември тази година.

Още по темата

Нискоемисионната зона в София ще бъде въведена на няколко етапа. От 1 декември влиза в сила наредбата на Столична община. Първоначално ще бъдат въведени две зони за ниски емисии в центъра на града. Първата зона е наречена "Малък ринг" и тя е с по-тесен обхват, докато втората зона – "Голям ринг", съответно ще има по-голям обхват.

"Малката зона обхваща най-общо казано центъра, след което постепенно ще я разширяваме до така наречената зона – широк център. Всички тези усилия, които полагаме са във връзка с нашата борба за по-добър атмосферен въздух", обясни Симеон Колев.

Тази зона ще важи в рамките на три месеца – декември, януари и февруари, като засега това е предложението, което ще се разгледа. Изборът за този конкретен времеви период се дължи на тежките метеорологични условия. В рамките на тези три месеца има най-голяма концентрация на фини прахови частици, по тази причина се забраняват и най-замърсяващите автомобили да минават през центъра. Периодът, в които ще важи тази наредба е от 1 декември 2022 г. до 28 февруари 2023 г.

"В центъра ще влиза градският транспорт, колите на живеещите в района, коли на инвалиди, таксита и всички бензинови коли, които отговарят от Евро 3 нагоре и дизеловите автомобили от 2002 година", обясни общинският съветник, като подчерта, че ограничението не ощетяваме ничии права.

Глобата, която се предвижда за първо нарушение е 50 лв., като при по-чести нарушения глобата може да достигне до 500 лв.

"Ние не разчитаме на глобите да бъдат възпитателно средство, ние разчитаме на ограничението и показването на хората, че никой не се е родил с кола и никой не се е родил с правото да преминава с коли под Евро 3", каза Колев.

Нискоемисионните зони не обхващат само автомобилите, но и отоплението на твърдо гориво.

"Това е най-големият замърсител и ние трябва да се преборим с това", категоричен е общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент.

Около 55 000 домакинства се отопляват на твърдо гориво, което генерира около половината замърсяване на града. Затова ще бъде въведена и нискоемисионна зона и за този вид отопление, като тя ще влезе в сила през 2025 година и ще обхваща районите, в които вече има изградена инсталация на топлофикация или възможност за свързване с газ.

"От 2030 година ще бъде забранено на цялата територия на Столична община отоплението на твърдо гориво", съобщи Симеон Колев.

Столична община има два безплатни проекта за абсолютна подмяна на уредите, които работят с твърдо гориво. Тези програми ще продължат до 2030 г. "Към тези програми има интерес. Надявам се да сменим уредите на около 10 000 – 15 000 домакинства. Ние не забраняваме нищо, без да предложим алтернатива. Досега сме получили близо 7 000 заявления и са подменени около 3 000 печки", каза още Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една печка замърсява, колкото над 8000 автомобила, но ще спрем автомобилите, а не печките
94
1
 
6
 
! Отговори
до 95 преди 1 година
Прав си, конституционно е. Конституционно е било и решението на нацистите в Третия Райх на определени групи хора да им се забрани да карат коли. Като евреите например! Никой не се е родил с кола, както казват някои нацисти от ГЕРБ-СДС. Да, и евреите не са се родили с коли нали така?И ние, дето не сме бандити също, нямаме пари да си купим луксозни нови лимузини, затова искат да ни изритат от хубавите (но криви) жълти павета на София!!!Обиколил съм много държави - дори в Сърбия е по-чисто!
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ви е ясно, че даже да спрат всички автомобили в София, то пак ще си има същото наднормено замърсяване с ФПЧ. Сега ни пробутват лъжи с цел да освободят място за автомобилите на мутрите в центъра на София, където замърсяването е в нормите за разлика от някои квартали.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това решение на SOS противоречи а чл. 6 от Конституцията.
91
4
 
5
 
! Отговори
Край преди 1 година
Няма как 6.3 АМГ от 2017 г. да замърсява по-малко от 1.2 2000г. - който каквото иска да ви разправя. Нито 3 тона ГЛ да троши тротоарите и да заема по- малко място от сузуки суифт.
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 96 Напълно съм за това да наложат драконовски мерки и за ползване на отопление на твърдо гориво. Надявам се, че и вие сте съгласни с това. :))))
89
4
 
3
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Е най накрая някой да му стиска за здравето и живота на другите, вместо да гледа само себе си
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При замърсяване на максимално допустимите норми, дела на колите е половин процент, на неизмитите улици е 20%, 79% са от отоплението и половин процент е по други причини. При замърсяване пет пъти над нормите, 95,8% от това замърсяване е от отоплението, 4% от неизмитите улици, 0,1% от колите и т.н.
87
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92 Интересно. Я обясни кое го прави противоконституционно.
86
0
 
6
 
! Отговори
да попитам преди 1 година
"Затова ще бъде въведена и нискоемисионна зона и за този вид отопление, като тя ще влезе в сила през 2025 година и ще обхваща районите, в които вече има изградена инсталация на топлофикация или възможност за свързване с газ." С руски газ?!
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90 "Аз пък няма да ви спазвам киpливите забрани и ограничения, к'во ше ми направите???!!!" Като стигнеш до белодробна болница пак се сети за това колко голям тарикат си.
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ограничение е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. Чао!
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 86 Може да са малък замърсител, но за сметка на това доста опасен. Изгорелите газове от автомобилите са ДОСТА отровни.
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък няма да ви спазвам киpливите забрани и ограничения, к'во ше ми направите???!!!
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"дълбоката провинция" както обичат да казват в София. Направо се родих. Правя си каквото си искам." - и аз съм така, ама от 4 години. Бачкам дистанционно, имам 5 растения трева на лампи и 3 декара двор. Роден съм в София, ама след 15 години дискотеки преоткрих своя любимия приятел - Аз-ът. ;) но и от София не се отказвам. Връщам се 2 пъти на месец за по 4 дни (работя 4/4) за фитнесче и за срещи с мацки от тиндъра. Навсякъде, стига да е балансиран, живота е хубав.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ние не разчитаме на глобите да бъдат възпитателно средство, ние разчитаме на ограничението и показването на хората, че никой не се е родил с кола и никой не се е родил с правото да преминава с коли под Евро 3", каза Колев." Както и никой не се е родил кмет на София, да добавя от мене!!!
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ ГЕРМАНСКИТЕ КАРУЦИ КАТ СА НА ВЪГЛИЩА ВЕЧЕ КАК ША ВЪРВЯТ?
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги, когато заговорят за автомобилите и замърсяване на въздуха, значи ни манипулират и лъжат. За съжаление толкова често го правят, че много хора вярват, че автомобилите са голям замърсител, а те са малък замърсител
77
0
 
8
 
! Отговори
Прахови частици преди 1 година
А печките на твърдо гориво кога ще ги забранят, а са почнали от колите!
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакво значение колко замърсява даден автомобил - все е малко. Огромният замърсител е твърдото гориво - гуми, стари дрехи, въглища и т н., Вторият по големина замърсител са неизмитите улици и тротоари, но това е доста по-малко. Двигателите на автомобилите замърсяват 30-40 пъти по-малко от неизмитите улици.