Жителите на "Младост" отново на протест против презастрояването

Планирано е строителството на десетки сгради в зелени площи
66
Жителите на "Младост" отново на протест против презастрояването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази вечер, от 18.00 часа, жители на „Младост“ ще излязат на протест против презастрояването в района. Недоволството е предизвикано от планираните нови десетки сгради, които трябва да се появят върху зелени площи и в междублокови пространства.

"Последното десетилетие сме свидетели на бурно застрояване, без да се предвиди нужната инфраструктура за това", каза пред БНР Христо Илиев от "Спаси София", които са организатори на протеста.

"Нужни са етажни паркинги, детски градини, инфраструктурата е изключително лоша. Много проблеми създава презастрояването. Организираме протест сега, защото на територията на Източния парк започнаха да се ограждат имотите. Източен парк стъпва върху частни имоти и собствениците им започнаха да си заграждат имотите, за които десетилетия наред плащат данъци, а не могат да ги ползват. От друга страна, Столичната община е заложила там да има парк, но 15 години не прави нищо и собствениците, логично, влизат във владение на имотите си“, добави Илиев.
По думите му, едно от основните искания на протестиращите е да се създаде работна група в Столичната община. Той допълни, че Конституционният съд тази година е взел решение, ако общината не обезщети собствениците на имоти до 15 години от приемането на Общия устройствен план, собствениците на имотите могат да влезнат във владение.

"Проблем е и, че вътре в "Младост", всяко междублоково пространство се застроява и се задъхва от строежи, но вече и около „Младост“ започват строежи. В парк „Въртопо“ имаше първа линия блокове, после втора. Към „Камбаните“ изчезва цялата гора – строежи до строежи. Сега Източният парк – карето между „Младост“ и „Горубляне“, вече се одобри един план за т. нар. „Горубляне – Запад“ да се застрои, одобри се разширението на „Младост 1А“ и сега дори паркът, който е предвиден, дори той е заплашен“, каза Христо Илиев.

Протестът ще се състои пред сградата на общината в район "Младост", но е насочен към управляващите на "Московска" №33, казват от "Спаси София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: протестмладостстроеж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младост го превърнаха в гето .Там е ужас
30
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарете на Йорданка Фандъкова - Несменяемата кметица на София. Тука за 10 години направи София - най-***, най-бедна, най-застроена. Никаква зеленина! Всичко бетон и асфалт! И после - искате народът да е здрав! И моля ви се - тази женица получи наградата "Кмет на годината", сакън някой да не е разбрал, я показваше на всеки. И на какво основание?! КРЪГЛА НУЛА! НУЛА! На другото отгоре назначи онзи Мирослав Боршош - който окраде НДК за зам-кмет! Аман от Фандъковите схеми. Касата на ГЕРБ!
29
0
 
8
 
! Отговори
КАСКЕТА преди 1 година
сега ще ви арестувам всички ...
28
1
 
10
 
! Отговори
няма прокаратура преди 1 година
няма закони това е БГ ...
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после общинарите почват "Ами много коли имате в квартала, трябва да ви направим синьо-зелена зона, ще плащате едни пари на година, но за сметка на това няма да ви се реши проблема". Това как се нарича - пладнешки обир, общински рекет, законов терор, насилствено изселване ...
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелен ад с модерен привкус от ново строителство... Отвратителен квартал... Това са гета, единствено около докторската, Оборище, Яворов и част от Лозенец е ок!
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарете на ГЕРБ и ВМРО.
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покрай дистанционната работа (вече 90% от нормалните компании промениха договорите на 100% remote работа) изобщо няма нужда да се стои в града. Въпреки че съм роден в София, обичам я, имам разкошно обзаведени жилища, не стоя там. Няма за какво. Пълно с провинциалисти, които бликат от функционална неграмотност, работещи най-долните "професии", пълно с wanna be милионери, които си вземат евтино Порше с газова и се мислят за велики и недосегаеми. Съсипан град.
23
1
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
До Анонимени аз така
22
3
 
13
 
! Отговори
Georgi Ivanov преди 1 година
Първо трябва незабавно да се променят нормите и правилата за издаване на разрешителни за строеж- отстояние между сградите минимум 15 м, 2/3 от имота за зелени площи, 100 % парко места, отстояние от улицата мин. 10 м. и др.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роден съм и съм израсъл в Младост, който беше направо приказен квартал. Избягах преди 4 години защото стана непоносимо, а . сега като чета тази статия ми става категорично ясно, че само атомът на Вова може да реши ефективно проблема. А дано!!
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В следващите 20 години цялото поле на изток до Елин Пелин ще бъде застроено и селата там ще станат квартали на София. В това поле ще се намира новият модерен бизнес център на София. С небостъргачи и много модерни сгради. Стария сегашен център ще остане нещо като стария град в Несебър. Място за туризъм. Ще стане пешеходна зона.
19
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки преди 1 година
да ГРОБаджиите я поръчаха на ПРОКОРАТУРАТА ТОЕСТ КАСКЕТУРАТА ...
18
5
 
15
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
не са виновни политиците или Фандъкова че София се презастроява , виновни са миекащите новософиянци дето искат тук да живеят . заради тях се строи толко . най голямата грешка която се допусна на времето беше че премахнаха софийското жителство , и това е резултата .
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост, София си заприлича на едно гето... Имам разкошни имоти в центъра, наследствени до Ректората. Под наем- не става за живот там... Вилата в Симеоново- под наем. Не става- наоколо построиха блокове, скриха слънцето, въпреки че парцелът ми е 2.5 декара. Единственото, което държа, е апартамент в полите на Витоша на спокойно място с готини съседи, ако имаме с жената и децата работа в града, да има къде да спим. Иначе живеем в планината на 20км от града. Спокойствие, тишина, гледка, супер е.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ направи всичко да махне кмета ,който беше против застрояването.Даже я зготвиха както се казва и я вкараха в затвора и и съсипаха живота.Мафията може да се пребори само и единствено на избори.Гласувайте срещу ГЕРБ и патериците им Възраждане ,ИТН ,всякакви патриоти.
15
1
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
семшна държава в мнх про***Ст народ ...
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вие да не би да се надявахте, че след вашия имот, другите собственици ще се откажат от техните и ще ви ги подарят, да си разхождате кучетата на тях? Не се ли запитахте поне, защо софианци не купуват в Младост?
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всичко,което се строи до метро станция МЛАДОСТ 3 може да благодарите на ВМРО и ГЕРБ.Всичко от имотите на Военно Министерство продадоха на частни лица и фирми и сега се строят жилищни блокове.Преди последните избори Фандъкова излезна и обеща парк там,може да потърсите в архивите на медиите,а вместо това ги продадоха.Когато минавате до метростанция Младост 3 ,може с очите да го видите.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кметицата Фандъчка ги натиска. Тя е дупе и *** с всички строителни мафии в столицата. Една и съща улица по пет пъти я ремонтира, за да вземе пет подкупа от пет различни фирми. Не играе будалесто.