Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти

Хората искат месечни карти за метрото, не пътуват над 60 минути
4 яну 2023 07:30, Петя Славова
263
Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти
Снимка: БГНЕС

От началото на новата година столичани пътуват с променени карти на градския транспорт като и билетът, закупен от водача вече е 2 лева, но е за време, а не за сменени превозни средства.

Оказва се, че новата система за пътуване в столицата, е предизвикала много въпроси на гражданите, като голяма част от тях заявяват, че билетите за време не са добър вариант за тях, защото почти половината от отговорилите на анкета на БНТ се предвижват в рамките на 40 минути. До 30 минути пътуват над 40% от участниците и едва 15 на сто се придвижват повече от час.

Много от пътниците обясняват, че още се ориентират в новата обстановка и част от тях заявяват, че е неудобно премахването на билетите и талоните.

Още по темата

Много хора недоволстват и от спирането на месечните карти за метро и за една линия на наземния градски транспорт, предава БНТ. Така Центърът за градска мобилност цели повече пътници да си купят годишни карти. Според тях това е и по-евтиният вариант за хората. Анкетата показва, че за почти 60 процента от участвалите промените са сериозни и нямат друг бюджетен вариант, с който да заменят липсващата услуга.

Най-новото за пътниците е липсата на хартиен билет и възможността за неограничено прекачване с новите билети 30+ и 60+.

"Като последното прекачаване може да бъде и в 29-ата минута и оттам нататък да продължиш пътя си неограничено дълго време. Същото е и с 60+ - в 59-тата минута можеш да се качиш, да се валидираш и да пътуваш колкото искаш със същото превозно средство", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

А хората могат да избират. "Sofia City Card - тя е пластмасова и в нея могат да се зареждат както 30+, така и 60+, но задължително само от единия вид билети. По-евтината карта, която е на хартиен носител и се нарича Sofia City Card Ultra Light - тя е 80 стотинки и в нея могат да се заредят пак по отделно или 30+ или 60+", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

Колкото до задължителното валидиране на картите и глобата от 3 лева за всеки, който не го направи, от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще бъдат толерантни към пътниците. Първите седмици и дори месеци няма да санкционират, но приканват хората да бъдат отговорни.

Освен за застраховка на пътниците, валидирането на картите и билетите ще послужи и за оптимизиране на разписанията в градския транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
7
 
3
 
! Отговори
Един преди 1 година
До Един 176. Всъщност решението за въвеждане (реализация) на дигиталното евро ще се вземе септември 2023. В момента е етап на проучване. Потърсете 'digital euro implementation' и вижте първия резултат на ЕЦБ. Кога ще изтеглят парите и монетите за да заменят всичко с дигитално евро е въпросът?
155
47
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега реваха, че трябва да е за време. Сега защо е за време. Е, нема угодия. Дори някой да иска да направи реформа и тя да е адекватна, пак ще бъде попилян.
154
15
 
0
 
! Отговори
Един преди 1 година
До марги - християнка 166. Въвеждането на електронното / дигитално евро е планирано за 2026 година ако не греша.
153
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пътувам с едно превозно средство 10 минути и трябва да плащам 2 лева. Винаги съм била ощетена. Пътуването трябва да се таксува за време.
152
7
 
45
 
! Отговори
АНОНИМЕ преди 1 година
БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ СЕГА СОЛЕДАРНИ ВСЕКИ ПОЛЗВА ГР ТРАНСПОРТ ТОВА Е НЕЧУВАНА ГАВРА ПАК НИ ОБИРАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МИШОКА БОНЕВ ОТ СПАСИ СОФИЯ Е ВИНОВЕН С НЕГОВИТЕ ЛЪЖИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
151
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф, не е пътят до 30 минути, а прекачването. Пътуваш 25 минути, прекачваш се, пътуваш още 25 минути и това е един билет 30+. Верно, че адски некадърно ги представиха тези билети, но поне това го обясниха 200 пъти и е пределно ясно. Ама то от зор да се мрънка, не остава капацитет да се разбира какво му говориш на тоя калпав народец.
150
0
 
61
 
! Отговори
Този, който го трият преди 1 година
Омбудсмана да се сезира за тази к.А. ша в гр,адския транспорт! И да върнат картите за една линия/ според последно изследване 68 процента от софиянци пътуват по една линия/
149
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По цял свят,промените в градския транспорт се правят с допитване до населението на дадена община! Тук ,имаме формирувание "Център за Градска Мобилност,което не е нито държавна (общинска),нито частна фирма! Не се знае ,какво е! Мафиотска ***!
148
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Системата е безумна. Сутринта по телевизията един умник обяснява, че новите карти могат до се закупят и заредят от касите на ЦГМ -чудесно, ама павилионите ги затвориха още преди коледа - например на "Славейков". Отивам на касата на метрото на Патриарха - курувам си карта и я зареждам с 10 билета и получавам касова бележка 50 см за всяко билетче поотделно
147
9
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Новата" система за таксуване продължава да захранва едно чекмедже на една "стара " мутра
146
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До марги - християнка - Много ме радват с лгупсотие си и мене. Първо критото беше лошо и гадно, а сега всички минава на дигитално и ще може, да се позлват само одобрени валути". Ефффф юююю, централна банка и прочие! Ще ползваме,каквото намерим за добре.
145
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цензура!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
144
6
 
55
 
! Отговори
марги - християнка преди 1 година
Не виждате ли, че са им наредили някаква форма на контрол над стадото! Утре ще ни изземат и парите в брой, така че ще се сбъдне написаното в Библията -"за да не може никой да купува или продава, освен оня, който носи за белег, името на звяра, или числото на неговото име."
143
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"и едва 15 на сто се придвижват повече от час." - Само стотина хиляди души ... кучета ги яли,предполагам!
142
3
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали рекламираха метрото, като евтин, екологичен, бърз и спестяващ задръстванията транспорт? Защо махнаха картите само за метро линиите? Ми за лапачката! Точно са го сметнали. Вместо 30 лв. за метро, 50 лв. за всички видове транспорт.*** не си ползвал друг транспорт - ми твоя си работа, плащай на селската самоковска даскалка по руски език и бивша комунистка! То ще дойдат избори и ще ги изметем!
141
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борн-ка, бате ... Ако имаш включен мобилен телефон,и си 4G или 5G, следенето е много по-лесно и картитеса ти последния вариант.
140
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЧЕРА ПЪТУВАХ С НОВИТЕ ХАРТИЕНИ БИЛЕТИ ОТ 2 ЛВ. ВАЛИДАТОРЪТ НЕ РЕАГИРА НА ТЯХ. И ДРУГИ ХОРА МИ ГО КАЗАХА. ЗА КАКВО СТАВА ДУМА?
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гратиса 158 - Мноо смел.
138
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глас народен, воля кметска май ...
137
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мислех да си купувам кола отново, обаче тия направо насила ще ме принудят.