Радарните табла в София са отчели над 100 коли с над 200 км/ч

Засега обаче те предоставят само статистически данни
17 яну 2023 12:51, Нели Христова
52
Радарните табла в София са отчели над 100 коли с над 200 км/ч
Снимка: БГНЕС

Новите табла за скорост в София отчитат фрапиращи резултати само няколко месеца, след като бяха поставени. Рекордьор е автомобил, профучал с 240 км/ч, а над 100 леки коли са засечени да се движат с повече от 200 км/ч., съобщи bTV, като се позова на данни от столичната Пътна полиция.

32 радарни табла бяха разположени на различни точки по основни булеварди в София след катастрофата, предизвикана на 5 юли м.г на бул. "Черни връх" от бившия футболист Георги Семерджиев, при която загинаха две млади жени.

Засега таблата събират само статистически данни - въпреки че показват нарушения, от тях няма да последват санкции.

Шофирането с 240 км/час е засечено на Околовръстното шосе - в участъка между "Самоковско шосе" и "Младост 4". Таблото там е отчело още над 108 000 нарушения. Водач на лек автомобил пък е "прелетял" през светофара на Околовръстния път при Казичене със скорост от 216 км/час.

Само 5 от таблата са регистрирали близо 500 000 хиляди нарушения.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който предложи пакета от 20 конкретни мерки за подобряване на пътната безопасност в града, който бе единодушно приет и част от който са таблата, коментира, че те са мобилни.

"Демонтират се лесно и след месец - месец и половина ще бъдат поставени на други кръстовища. За съжаление общината няма никакви правомощия за нарушенията на пътя. Изпращаме ги на КАТ, за да могат да организират проверки. Статистиката е фрапираща, не очаквах толкова лоши резултати. За съжаление нищо не се е променило в поведението на малката група шофьор, които нарушават правилата. Регистрирани са трима, които карат с 240 км/час, а над 150 водачи карат с над 200 км/ч. Това е безумие, което трябва да спре", категоричен бе Георгиев.

Той уточни, че групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет внася законопроект, за да може КАТ да глобява нарушителите, установени чрез камери. Апелът е той да бъде подкрепен, за да може да се промени контролът по пътищата.

"До вчера нямахме табла и нямаше информация. Днес имаме такава и виждаме колко голям е проблемът. Общината разполага с 600 камери. Трябва да спрем убийците на пътя", посочи още Георги Георгиев и уточни, че се предприемат и други мерки като осветление на пешеходни пътеки и поставяне на пешеходни острови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В някои страни ,като Скандинавските на пример, освен шофьорската книжка,отемат и автомобила за подобни нарушения .Нищо няма да направят у нас. У нас движеща сила е корупцията.Докато има ГЕРБ и ДПС ,така ще бъде.Нищо не правят срещу мафията.Това са хората ,които имат парите,те управляват политиците,те управляват държавата и карат с 200 и над 200. Който иска да се спаси ,да напуска държавата.
28
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-хааа..... преди 1 година
Аз се движа със 70/седемдесет/ км/ч.......то показва 97 и мига у червено, мига, мига.........!
27
3
 
3
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Общината много и се иска да глобява ама няма да стане.......В такъв случай и кондукторите могат да поискат да пишат глоби за прев.скорост.И без това в тая община на фъндъКОФА са само ***.
26
3
 
11
 
! Отговори
хахах преди 1 година
повечето от тези табла не са настроени както трябва, има на ботевградско и там ограничението е 70 , но и с 50 да минеш ти свети червено , не е ясно въобще как са регулирани.....друг е въпроса че трябва да се наказват сериозно тези които драстично не зачитат правилата за движение
25
3
 
7
 
! Отговори
Грую преди 1 година
А това, че са само до 99км/ч не прави ли впечатление на "статистиците" от общината? Или целта е просто да потготвят стадото за ново дранье?
24
3
 
8
 
! Отговори
RS 6 345 km/h преди 1 година
След триста и двадесет,показва err и мига .
23
5
 
7
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
До реалист Абсолютно точно.Магистрала е 2 ленти и цялата е в бабуни и ограничението е 140,а околоврътно три ленти прекрасен път и се влачим като охлюви
22
9
 
1
 
! Отговори
някой преди 1 година
е кво, и аз си карам със 130-140 на околовръстното, няколко пъти ме снимат от локалното около царско село ама кво да се прави
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радарно табло, без патрулка или поне 4-5 камери от всички страни, не оцелява дълго. Знам, защото пореди слагаха първите до крайпътната кръчма, дека бачках. Два пъти видахме метната мутра, да вози нещ в багажника на джипкаата, дето приличаше на радар, ама смеешли да питаш и селяните обстрелваха другите.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като са ги засекли, какво следва? То и без таблата виждаме, че се кара безотговорно и престъпно! Въпроса е, кога държавата ще се влезе в ролята си и ще започне да работи по превенцията на пътните проблеми? Крути мерки трябват,конфискации, яко глоби,но не искат ми се вижда?
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво то това? Последици има ли?
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз още 1993 година се возих в кола, която вдигна 250 км. Наши приятели гърци ни бяха на гости и се качихме на Витоша. Колата беше Понтиак с две отварящи се нагоре предни врати, задни врати нямаше. Гръка си беше купил колата от Германия втора ръка, но беше нова на 2-3 г. Уникална кола все едно се возиш на магнитни възглавници супер леко возише. Гръка си караше доста бързо под 100 почти не падаше, със 180 км си караше през не малка част от пътя 250 км вдигна след румънското посолство.
17
0
 
1
 
! Отговори
Не точно... преди 1 година
До при Новия ни братМога да се съглася само за гъсто населените райони, иначе точно в Щатите в събърбите и другите райони ограниченията са различни и се определят от всеки щат. 4-лентов път през събърбс обикновенно е с ограничение 55 мили в час, 2-лентов извънградски (минавайки доста често покраи къщи) е 45-50 мили в час. Градските магистрали са обикновенно около 60 мили в час. Големите магистрали (interstates) са обикновенно с ограничени 70 и нагоре мили в час. В някои щати и повече.
16
4
 
9
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Тия табла са абсолютни ментета,а ограничението от 80км по Околовръстното е безумно
15
4
 
2
 
! Отговори
Зает преди 1 година
При превишение на позволената в района скорост с 50 и нагоре това да се води тежко престъпление и "инструмента", с който е извъшено престъплението да подлежи на конфискация. Рязко ще спрат всички *** *** да се пънат навсякъде.
14
0
 
9
 
! Отговори
Селяк преди 1 година
Бързи и яростни и кратковременни!
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за по-долу пишештите - в София никъде няма ограничение 140 км., най-високата разрешена скорост е 80 км. т.е. има елементи или както един познат казва субекти (почти всички с криминални регистрации) които се смятат, че останалите са "мишки" и "чървули", между другото е странно също как общината с 5 М бюджет не може да купи 200 - 300 камери;)
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6: в Пловдив е абсолютно същото. Няма един да кара с 50, винаги е 60-70 а вечер след 9 града се превръща в писта на формула 1. Полиция няма!
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
смешните радарни табла, дето сигурно са ги купили от Джъмбо, най редовно ми показват че съм с 90+ на околовръстното...когато съм с 60! :D
10
3
 
7
 
! Отговори
при Новия ни брат преди 1 година
В гъсто населени райони максималната допустима скорост се движи между 20 мили/ч (32 км/ч) и 35 мили/ч (56 км/ч). В близост до училища, болници и старчески домове скоростта може да бъде ограничена до 15 мили/ч (24 км/ч)! На извънградски двупосочни шосета максималната допустима скорост обикновено е 45 мили (72 км/ч). На многолентовите магистрали (Highways) обичайното ограничение е 55 мили/ч (88 км/ч). На участъци с малко трафик понякога максималната скорост може да е до 70 мили/ч (112 км/ч).