Бивш зам.-кмет на София: Паметникът на съветската армия е опасен

Според доцент Чобанов крайното решение е в ръцете на НС
10 мар 2023 16:22, Красимир Ангелов
184

След напрегнато заседание и замеряне с яйца и червена боя по Столичната община, общинските съветници решиха - Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей.

"В една нормална ситуация този въпрос не стои, паметниците дават памет. Тук става дума не за исторически събития, а за пропаганда на режим, осъден отдавна. Не случайно подобно решение имаше на общинския съвет и преди 30 г. Във време се взе решение да се преименуват всички комунистически наименования на улици и площади", коментира историкът и бивш зам.-кмет на София доц. Тодор Чобанов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че Паметникът на съветската армия е един от малкото, които имат издаден акт за държавна собственост.

Още по темата
"Много софиянци го приемат за пропаганда на отминала епоха. Войната в Европа катализира напрежението в обществото, има и избори, които са повод за изваждане на нерешени проблеми", посочи доц. Чобанов.

Историкът уточни, че окончателното решение дори не е в компетенцията на областния управител, а на НС. Нужно е предложението да бъде внесено като проектозакон в следващия парламент.

"Областният управител няма да предприеме действия, той няма законово основание. Нека българският парламент да вземе едно отговорно решение по този въпрос. Виждаме, че изборите са особено събитие, период на силно разгорещяване на страстите, замеряне с яйца, което не е красиво, вместо разправии и заплахи,
разговорът трябва да се води цивилизовано", каза още бившият зам.-кмет на столицата.

"100% е сигурно, че скоро няма да има физическо развитие на казуса с преместването. Не мисля, че преместването на целия паметник е възможно, на отделни елементи - да. В природата няма нищо празно, ако се стигне до преместване, архитектурно какво ще се случи - процесът ще бъде доста по-сложен", прогнозира доц. Чобанов.

Той посочи още, че паметникът е опасен и има нужда от ремонт.

"Правени са обследвания, той е закрепен. Рано или късно и този въпрос трябва да бъде решен. Виждаме, че плочите падат. Времето не прощава, нищо не е вечно, не е в блестящо състояние, минаването покрай него крие риск", категоричен е доц. Чобанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Цезар преди 1 година
Този грозен паметник е пропагандно съоръжение на комунистите социалисти и техните шефове от Русия. В тази пропагандна агитация за запазването му се включиха и руските патриоти от ментето Възраждане. Да се кланяш и почиташ на съветско руската армията окупатор е вид неизличима перверзия и заболяване на мозъчната ***.Тези хора не са истински българи родолюбци, а руски хибрид, мястото им е в тяхната агресивна и корумпирана Русия.
142
0
 
1
 
! Отговори
Цезар преди 1 година
Този грозен паметник е пропагандно съоръжение на комунистите социалисти и техните шефове от Русия. В тази пропагандна агитация за запазването му се включиха и руските патриоти от ментето Възраждане. Да се кланяш и почиташ на армията окупатор е вид неизличима перверзия и заболяване на мозъчната ***.
141
0
 
3
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 година
А нашата страна на чия страна е била по време на тази война, в която уж ни "освобождават" и защо България се задължава да изплати 70 милиона долара репарации, от които 45 милиона долара на Гърция и 25 милиона долара на Югославия? Нали уж са ни "освободили", а сме задължени да плащаме като "държава победена във военен конфликт" финансово обезщетение на държавите-победителки, участвали във воененния конфликт!
140
0
 
10
 
! Отговори
Никола преди 1 година
Кога ще възстановят Паметника на загиналите БЪЛГАРСКИ войни от 1-ви и 6-ти пехотни полкове пред НДК ?
139
0
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
"Времето не прощава, нищо не е вечно, не е в блестящо състояние, минаването покрай него крие риск", категоричен е доц. Чобанов. Доцента по история се оказа професор по сградстрой!?!?!?
138
6
 
2
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До Анонимен161-Ама много си прав,но замисмял ли си се колко имена имаше и още ги има като - Альоша,Сталинка,Сергей... типично български ,нали! За това иде реч- СТИГА ВЕЧЕ СЪВЕТИЗЪМ - ТОЙ Е ДОКАЗАНО ЗЛО В ЦЕЛИЯ СВЯТ!МО.ЧА НА ЧАКЪЛ!
137
1
 
8
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
Когато нещо е опасно го обикалят с лента или го събарят. Когато магистралите са опасни слагат знаци за ограничаване на скороста или ги затварят. И никой не ремонтира или възстановява нищо, ако няма едни пари за крадене. Този е от тях. НАРОДЕ???
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и повечето тротоари и улици в София са опасни, но нищо не правите за да ги приведете в прилично състояние от години.
135
2
 
8
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Да бъде сменен с американските вони герой по света и в Югославия!
134
2
 
9
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Всичко ни е наред,остана само паметника,как до сега не сме се сетили,но за това пък винаги обичаме късата клечка,и сега ще е същото!
133
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо направо не ни прекръстят всички на Джъстин, Джон и ДжесикаЗащото 80те процента нямат необходимото пипенце да носят тези имена!
132
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не иска да го гледа, да го опакова.
131
1
 
8
 
! Отговори
Списаревски преди 1 година
Какво ли щеше да каже Списаревски след издигането на паметници на тези в които се е влязъл за да намали бомбардировките над София?
130
1
 
11
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Става ясно, че в България няма инфлация, няма бедност, няма правителство, няма кражби и просто няма проблеми, само един паметник е проблем. Преди години един мавзолей беше проблем, бутнаха го и какъв живот настана. Но пък още веднъж се видяха политиците, които са толкова неграмотни и нищо не могат да кажат, а само за един паметник говорят, а този паметник дори не е в списъка " Магнитски ". Ако Алеко беше жив щеше да напише " Бай *** бута паметник ".
129
1
 
5
 
! Отговори
Ебанджийски преди 1 година
А тука едно добро дете и Альоша ще маха !
128
3
 
14
 
! Отговори
Тутракански преди 1 година
Махнете паметника на тия дето ни бомбардираха ! Продажници ! Маскари !
127
8
 
9
 
! Отговори
От Филибе преди 1 година
А Альошата кога?
126
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да се мести постамента,а само глутницата с Шпагина отгоре.
125
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покрай този паметник има много плочки. Трябва зеленина. И е много висок. Да се скъси. И тези автоматиии...Да се забие по едно цвете в цевта.
124
10
 
12
 
! Отговори
Тутракански преди 1 година
Продажници безродни долу лапите от паметника !