Бивш зам.-кмет на София: Паметникът на съветската армия е опасен

Според доцент Чобанов крайното решение е в ръцете на НС
10 мар 2023 16:22, Красимир Ангелов
184

След напрегнато заседание и замеряне с яйца и червена боя по Столичната община, общинските съветници решиха - Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей.

"В една нормална ситуация този въпрос не стои, паметниците дават памет. Тук става дума не за исторически събития, а за пропаганда на режим, осъден отдавна. Не случайно подобно решение имаше на общинския съвет и преди 30 г. Във време се взе решение да се преименуват всички комунистически наименования на улици и площади", коментира историкът и бивш зам.-кмет на София доц. Тодор Чобанов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че Паметникът на съветската армия е един от малкото, които имат издаден акт за държавна собственост.

Още по темата
"Много софиянци го приемат за пропаганда на отминала епоха. Войната в Европа катализира напрежението в обществото, има и избори, които са повод за изваждане на нерешени проблеми", посочи доц. Чобанов.

Историкът уточни, че окончателното решение дори не е в компетенцията на областния управител, а на НС. Нужно е предложението да бъде внесено като проектозакон в следващия парламент.

"Областният управител няма да предприеме действия, той няма законово основание. Нека българският парламент да вземе едно отговорно решение по този въпрос. Виждаме, че изборите са особено събитие, период на силно разгорещяване на страстите, замеряне с яйца, което не е красиво, вместо разправии и заплахи,
разговорът трябва да се води цивилизовано", каза още бившият зам.-кмет на столицата.

"100% е сигурно, че скоро няма да има физическо развитие на казуса с преместването. Не мисля, че преместването на целия паметник е възможно, на отделни елементи - да. В природата няма нищо празно, ако се стигне до преместване, архитектурно какво ще се случи - процесът ще бъде доста по-сложен", прогнозира доц. Чобанов.

Той посочи още, че паметникът е опасен и има нужда от ремонт.

"Правени са обследвания, той е закрепен. Рано или късно и този въпрос трябва да бъде решен. Виждаме, че плочите падат. Времето не прощава, нищо не е вечно, не е в блестящо състояние, минаването покрай него крие риск", категоричен е доц. Чобанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
11
 
! Отговори
Общината преди 1 година
Защо без време затвори анкетата за паметника? Май с платени хора са изравнили резултати. Хората вече не вярват на никой. Виждат, че от техния глас не зависи нищо, защото повеча от 33 години ни управляват продажници. Виждат, че всичко се купува с пари. 33 години само ни лъжат.
122
4
 
16
 
! Отговори
Да бутнем КOЧA преди 1 година
Катo бутате MOЧA,ние ще бутнем КОЧА ! На съвестта краварска лежат хиляди убити невинни българи и осъкатени дечица от бомбите играчки ! А вие продажници паметник на летците убийци вдигате,КОЧА трябва да се премахне!!
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той и Гената бутна мавзолея, да почива в мир!
120
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Берлин - ти германците за хора ли ги четеш?? ***! Ту насам, ту натам... Ние сме нацията, ниее!!!
119
3
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
Тук има да Бранденбургската врата огромен паметник на Съветската Армия с два танка отпред..Никой не ме хрумва да го маха и никога няма да го махнат! За да си спомнят поколенията за 9 милиона съветски войници, загинали в борба срещу нацизма и фашизма! Само в Бирлин са останали телата на 500000 съветски войници, умряли за да сложат край на режима на Хитлер!!
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 138 - трябва да ни дебългаризират. Ама ние сами ще цонсвършим стига сме чакали някой друг да стори нещо вместо нас.
117
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УРА!!! ПОБЕДИХМЕ!!! Да го махат!!! Време е и Шипка да сринем!!! Не трябва да остане нито един дори нищожен спомен и символ от омра.зната Русия!!! Трябва да се отнеме всяка възможност русоробите да извършват поклонения и да насаждат руски възгледи! СЛАВА НА УКРАЙНА! СЛАВА НА УНИ.ЩОЖ.ИТЕЛЯ НА РУСИЯ ПРЕЗИДЕНТ БАЙДЪН! ВИНАГИ ВЕРНИ НА САЩ!!!
116
1
 
15
 
! Отговори
Некои тука преди 1 година
Много се възпаляват от паметника..Явно, по обективни причини..Напомня им, че са загубили войната...
115
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо направо не ни прекръстят всички на Джъстин, Джон и Джесика! Да ни дерусифицират като украинците!! Недай Боже някой Иван Иванов да живее в американската колония БГ!
114
3
 
12
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
Тодор Чобанов, заблуждава демократичните телетъбиси - "Тук става дума не за исторически събития, а за пропаганда на режим, осъден отдавна". Чобанов - аланкоолу, паметникът не е на Тодор Живков, Вълко Червенков или на български партизани. Това е паметник на червената армия, победила Хитлер и която заедно с американската са освободили Европа от нацизма.
113
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За българските потомствени Янко Шумкарчета нека бъде пределно ясно че съветска Русия няма да ги избави от гнета на НАТО! Съветската Русия се окендза и няма скоро да има възможност да се забърше!!
112
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметникът на съветската армия българските потомствени Янко Шумкарчета трябва да се унищожат възможно най бързо!
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 133 Анонимен Интелигентна или интелектуална физиономия! . . . . . . . . . Антропологично казано с една дума българска, физиономия!
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интелигентна или интелектуална физиономия!
109
4
 
18
 
! Отговори
До 127 преди 1 година
Ти кога за последно посети Русия за да знаеш как живеят там хората? Или всичко, което знаеш е от пропагандата, с която ни заливат от години? Ако искаш да видиш крайна бедност - *** в Северозапада! Там е Ад по Данте! Забравени от Бога хора.
108
10
 
6
 
! Отговори
До 127 преди 1 година
Те не си българин!!! И си се върни обратно в русия!!! Ще станеш по богат!
107
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя знае ли колко други много по - опасни сгради има в София? Или му трябва екскурзовод!
106
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 127, от руските олигарси, българските може и да са по-бедни... Но стандарта на живот на населението и в двете държави е на едно ниво - много ниско!
105
8
 
21
 
! Отговори
до българин преди 1 година
Шъ тъ разочаровам! Бг е най-бедната държава в ЕС и Европа, е, може би, мааалко по-богата от Албания! Но сме много по-бедни от Русия!
104
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя грозен и ръждив спомен от отдавна отминала кървава епоха, става само да се ползва за бостанско плашило! С грозотата си отлично ще плаши всякакви вредители