Бивш зам.-кмет на София: Паметникът на съветската армия е опасен

Според доцент Чобанов крайното решение е в ръцете на НС
10 мар 2023 16:22, Красимир Ангелов
184

След напрегнато заседание и замеряне с яйца и червена боя по Столичната община, общинските съветници решиха - Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей.

"В една нормална ситуация този въпрос не стои, паметниците дават памет. Тук става дума не за исторически събития, а за пропаганда на режим, осъден отдавна. Не случайно подобно решение имаше на общинския съвет и преди 30 г. Във време се взе решение да се преименуват всички комунистически наименования на улици и площади", коментира историкът и бивш зам.-кмет на София доц. Тодор Чобанов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че Паметникът на съветската армия е един от малкото, които имат издаден акт за държавна собственост.

Още по темата
"Много софиянци го приемат за пропаганда на отминала епоха. Войната в Европа катализира напрежението в обществото, има и избори, които са повод за изваждане на нерешени проблеми", посочи доц. Чобанов.

Историкът уточни, че окончателното решение дори не е в компетенцията на областния управител, а на НС. Нужно е предложението да бъде внесено като проектозакон в следващия парламент.

"Областният управител няма да предприеме действия, той няма законово основание. Нека българският парламент да вземе едно отговорно решение по този въпрос. Виждаме, че изборите са особено събитие, период на силно разгорещяване на страстите, замеряне с яйца, което не е красиво, вместо разправии и заплахи,
разговорът трябва да се води цивилизовано", каза още бившият зам.-кмет на столицата.

"100% е сигурно, че скоро няма да има физическо развитие на казуса с преместването. Не мисля, че преместването на целия паметник е възможно, на отделни елементи - да. В природата няма нищо празно, ако се стигне до преместване, архитектурно какво ще се случи - процесът ще бъде доста по-сложен", прогнозира доц. Чобанов.

Той посочи още, че паметникът е опасен и има нужда от ремонт.

"Правени са обследвания, той е закрепен. Рано или късно и този въпрос трябва да бъде решен. Виждаме, че плочите падат. Времето не прощава, нищо не е вечно, не е в блестящо състояние, минаването покрай него крие риск", категоричен е доц. Чобанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 20 дни ще издухаме слугите на Русия отново.
102
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече е ясно, че става за целенасочена атака на Вашингтон срещу България. В рамките на седмица поискаха да ни заличат националния празник, а сега и историята.
101
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като му видиш снимката,с торбички по очите,пълен алкохолик е тоя всезнайко!
100
12
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Кога ще бутнем паметника Шипка ?
99
10
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз не съм *** и искам България да е бедна и изостанала като Русия.
98
2
 
0
 
! Отговори
ъХъ преди 1 година
Ами демонтирайте фигурите и оставете плочата с надпис, но на по-високо, ще се получи подобие на Стела.
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които искат да чуят и видят - ще чуят и погледнат! Останалите са просто пълнеж във фермата на илюзионно реалностната форма на живот!
96
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПАМЕТНИЦИ СВЪРЗАНИ С РУСИЯ!
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Берлин Бг дава 30 хиляди убити от немците които се бият заедно със СССР. Трябва да си остане паметника и до него още 2-3 паметника даже на Сталин и Георги Димитров с 2 мавзолея.
94
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще го местите, тогава на негово място искам паметник на загиналите български граждани при американските бомбардировки над София.
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво и как е опасен бе шушумиго .Докато беше на власт в общината мълчахте ,сега е опасен.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...към което ни тикат, миграция, пълен разпад на институции, корупция по всички нива. Не такива проблеми няма - ПАМЕТНИКА ДА СЪБАРЯМЕ/ЗАЩИТАВАМЕ е проблема - ура напред другари. Ако някой не знае - избори ще има ама за какво ли?
91
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия чучела само плашат децата.Направете музей на ужасите.Идея за бизнес.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За малко да пропуснем, че има избори добре, че беше тоя дърварски пр с паметника. Едните принципни ама принципни...не можели да го гледат историята не била така..соросиден рев до небето (както само те го умеят). Другите - защитници на евреи, антифашисти се хвърлят на амбразурата да го бранят (от кого да ги питаш след като не е общински а държавен и е защитен от 101 европейски договори по които сме страна). Няма проблеми като инфлация, война към която ни тикат, чужда окупация, кухото евро..
89
1
 
20
 
! Отговори
бившия кмет преди 1 година
Пречи на поамериканчването на населението. Пропагандата не върви ако хората знаят, че вашингтонския стопанин не е направил нищо за България.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре да видим ква е истината за,,окупацията,,Има два народа в Европа които когато руснаците обръщат войната обръщат палачинката развяват червени знамена и посрещат новия силен на деня.Това са Румъния и България.Другите се бият а тия про.ституират.Точно тези две про.ст.итутки са най бедни в Европа.Ето ви една истина подкрепена с исторически факти.Извода е че с проституция към Брюксел,Вашингтон ,Москва или Хитлер са става по беден а не по богат. Управляват ви про.стит.утки които затриват България
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не го ли изгониха за кражби?
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срамно е историк,да се прави,че историята не съществува и да я изопачават.Историците трябва да представят факти,и да не взимат отношение, и да имат политически пристрастия.
85
1
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
Тук има да Бранденбургската врата огромен поветник на Съветската Армия с два танка отпред..Никой не ме хрумва да го маха и никога няма да го махнат! За да си спомнят поколенията за 9 милиона съветски войници, загинали в борба срещу нацизма и фашизма! Само в Бирлин са останали телата на 500000 съветски войници, умряли за да сложат край на режима на Хитлер!!
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за 30 години само рушът-то демокрацията било да се руши бре - сега ли го разбрахте