Стикерите за зелена и синя зона в София изцяло онлайн

Това ще спести 70 000 часа от времето на столичани
Обновена: 9 юни 2023 15:57 | 9 юни 2023 13:44, Стела Стоянова
10
Стикерите за зелена и синя зона в София изцяло онлайн
Снимка БГНЕС

Стикерите за синя и зелена зона в София вече стават изцяло онлайн.

Отпада чакането за издаване на 35 000 граждани и разходването на 180 000 листа хартия всяка година.

Това обяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на пресконференция в Столичната община, в която участваха и шефът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев, Румяна Милова, член на борда на дружеството, Иван Антов, председател на борда на ЦГМ, както и Мартин Орешарски от B-Trust Mobile, дружеството, с което се извършва електронната идентификация на услугите.

Средно около 30-35 хиляди граждани прекарват по два часа от живота си, за да заявяват в офисите на ЦГМ своите стикери в синя и зелена зона. Даваме възможност заявяването, плащането и получаването на стикерите да става изцяло електронно, обясни Георгиев. Той поясни,че документите, които се изискват за издаването на годишните стикери, остават непроменени - нотариален акт, голям талон на автомобила, лизинг или заповед от работодател, който дава право на ползване автомобила, лична карта. Средно това са пет-шест листа хартия, които досега трябваше да се отпечатат и предоставят в офис на ЦГМ, допълни шефът на СОС.

Удостоверяването на самоличността става чрез сканиране на личната карта, заснемане с камера на телефона за удостоверяване самоличността на лицето, т.нар. лицево разпознаване и "качване" на всички документи към заявлението.

Електронното издаване става през сайта на ЦГМ или през мобилното приложение B-Trust Mobile за електронно подписване и идентификация на Borica.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: синя зонастикери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Така нашите хора няма да се познават и ще бъдат по-равни от равните.
9
0
 
2
 
! Отговори
555 преди 10 месеца
Бавно и сигурно ни набутват в цифровия концлагер. Който иска нека си стои там, но на такива като мен, които не желаят да имат кредитни и дебитни карти, не искат интернет в телефоните си, нямат сметки в банки и изобщо нямат вяра в новите технологии, вие какво предлагате ? Такава принуда даже и в тоталитарна България нямаше ! Предложиха ми да стана член на БКП, аз отказах и всичко продължи по старому. Осъзнайте се, това е насилие, което води до насилие !
8
0
 
3
 
! Отговори
Цифрово евро преди 10 месеца
ЦиФровият контрол, идва, евро, цифрово евро. Оруел го беше казал в последното си интервю пред BBC. Дигитални сметки без контрол от потребители, "умни градове", "умни коли", "умни уреди" цифрови портфейли, софт за лицево разпознаване, стандартизиране на сателити граждански, военни. Хиляда български софт фирми са кандидатствали за еврофондове и грантове. Надявам се сред истинските български IT програмисти и специалисти, да има хора като Сноудън и Асандж, иначе с България е свършено. Страшно е.
7
0
 
4
 
! Отговори
Готин преди 10 месеца
На теория звучи добре, като улеснение. На практика се ползват недопустими от закона за личните данни приоми. В действителност парите ще минават през множество посредници и далаверата на ЦМГ става гарантирано непроверяема. (Да живее узаконената мафия!!!)
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук става въпрос за живущите в синя и зелена зона, за тях се изисква удостоверяване на самоличността. Токо що подадох документ точно по описания в статията начин, иначе трябваше да ходя с личната карта до ЦГМ. Макар че доскоро искаха само да сканираш лична карта, а сега с някакъв облачен КЕП.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а защо не кажете на хората, че има и апп Sofia Plus, където записваш данните на дебитната си карта и плащаш докато си в колата. Вместо да се плаща по 1 лв на смс на ония п-сти от мтел, или да ходиш по опашки за талони....където ти сканирали личната карта и плащаш редовно за електронен подпис....и накрая се оказва, че са забравени вкъщи или са недосатъчно.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
кражбата е онлайн
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера си сложих стикера на дупето и бягах по Софията с крачното си БМВе!
2
4
 
16
 
! Отговори
Това е Дискреминация преди 10 месеца
и трябва да е Забранено - не може всеки да е Онлайн и да има достъп до Интернет за да ползва основни Услуги - същата работа като с новите ни Сметки за Ток - само Електронни - едно е ти сам да си Заявил, че искаш само Електронна Фактура, друго е Силово да ти се Налага, чрез Отнемане Правото ти на Избор! Обаче, Държава - няма, още по-малко Гражданско Общество!!
1
5
 
15
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 10 месеца
а аз защо да съм Длъжен да Плащам за Интернет и още куп скъп и прескъп хардуер, че да си Купува Стикери от Държавата?!