Фандъкова: Третата линия на метрото ще е готова до края на 2025 г.

Следващият кмет да продължи всички проекти в тази насока, призова тя
28 юни 2023 14:44, Анисия Иванова
25
Фандъкова: Третата линия на метрото ще е готова до края на 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Една от основните цели на моите три мандата и половина беше да утвърдя метрото като стратегически приоритет за София. Днес виждаме, че това е безспорен проект, който се признава дори от моите опоненти. През последните 15 години изградихме 80% от действащото метро и продължаваме. В момента строим три километра с три метростанции, като продължение на третата линия от ж.к. "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски“ в район “Подуяне”.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на строителството на участък от разширението на Линия 3.

“Изграждането на метрото върви в срок, въпреки всички трудности, най-вече финансови, които имахме. Изпълнява се в срок и се очаква този участък да свърши до края на 2025 г.”, добави Фандъкова.

Тя коментира, че очаква започването на изграждането на участъка през квартал Слатина. “Това са още 6 километра метро с шест метростанции”, уточни тя. Кметът на София подчерта, че метрото е един от начините да променят София и изрази надежда следващият кмет на столицата ще продължи всички проекти в тази насока.

“Защитавала съм всеки лев, лев по лев, участък по участък при планирането и проектиране на метрото”, отбеляза тя.

Фандъкова уточни, че финансирането за участъците от съществуващата метро мрежа са осигурени 3 млрд. лв.

Кметът на София коментира, че очаква в четвъртък на заседанието на СОС да бъде одобрен доклада за още два километра с две метростанции в "Люлин". Тя каза, че подготвят и трасето от Лозенец до Студентски град, както и участъка от Бизнес парк до околовръстния път. “Това са подготвени трасета. Задачите на следващия кмет са много ясни в това отношение - да се довършат 9 километра метро, които се строят и да се започнат поне 6 километра. Метрото е един от проектите, който превръща града ни от постсоциалистически град в модерен европейски град”, смята Фандъкова.

“Започват събранията по структурите на партията както за смет на София, така и за районни кметове и общински съветници. Отдавна обявих, че това е моят последен мандат. Взех решението още след последните местни избори. Давам възможност на млади хора да се докажат и да работят за София”, каза тя и добави, че оставят редица проекти в различни сфери и се надява те да бъдат реализирани.

“Не познавам Васил Терзиев. Това което видях в новата коалиция - видях хора представители на различни партии, както леви така и десни. Отстрани ми изглежда малко странна тази комбинация, но всяка партия има правото да избере своята предизборна стратегия. Надявам се, че след като ПП-ДБ дадоха ясна заявка за интерес към София и издигнаха свои кандидат, Терзиев заяви като основен приоритет строителство на детски градини, което е страхотно продължение на моята програма и се надявам, че министърът на финансите Асен Василев този път ще заложи средства за съфинансиране строителството на детски градини в София, защото това не се случи през 2021 г. и 2022 г.”, коментира тя.

Проф. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД, каза, че метрото в момента е 52 километра. “Разполагаме с 82 влака. В процедура сме за още 8 влака за първата и втората линия, защото интензивността и броят на пътниците нараства”, уточни той./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
До протестърите преди 10 месеца
Ще плачете за Данчето, като докарате онова ДС синче/внуче и мека ръчичка Терзиев ! Също като скачахте и опикавахте Орлов мост за да свалите ГЕРБ...А после си .ба майката в България !
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм от провинцията. Ходя до София рядко. Затова наблюденията ми са обективни. Разликата е огромна в развитието в положителен смисъл. Властта не се взема, а властта е за да се подобрява стандарта на живот и да поддържа реда и национналната сигурност. Не става за ядене. Фандъкова е един успешен кмет умело ръководил.
19
3
 
1
 
! Отговори
и те така преди 10 месеца
недоволните от Фандъкова да се връщат по селата от които са дошли !
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ниско интелегентна учителка със селcки манталитет.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фандъкова е един от най-неуспешните кметове на София. През последните 17 години с кметове от ГЕРБ, София бе силно досъсипана.
16
9
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 10 месеца
Фандъкова е един от най-успешните кметове на София на всички времена! София отдавна е модерен европейски град! 50 км.метро, Околовръстно, спортна зала, целият център обновен, почти всички училища,болници, детски градини са санирани... Щатите плювалници са ясни! Най- лесно е да искаш и да намираш кусури!
15
2
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 10 месеца
Недей гледа как е било и как е сега. Нормално е в бъдещето да е по-добре от миналото. Гледай как е сега и как е можело да бъде. Защото за всичките пари дадени за ремонт на ремонта, на ремонта, София щеше да бъде поне 2 пъти по-добре и с по-добра инфраструктура.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ниско интелегентна учителка с руски манталитет
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе как така за Фандъкова, дъщеря на АБПФ не беше проблем да е кмет, също и за шефа й Борисов, син на полковник, комунист от Народната милиция, а за този е !
12
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Развитието на Метрото ще спре както и магистралите !Разбира се под формата, че се разследва.Вече само ще се краде!И без това намиране махна на построеното!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи в най-добрия случай към 2028 година.
10
3
 
10
 
! Отговори
Фандъчкова преди 10 месеца
Аз се нагуших,стига ми,Пожелавам на следващия кмет по голям процент от моя,кирия след кирия,и след всяка кирия нова кирия!!!
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дончева не може и да помислите да я стигнете.Що каймета налепи, цялата рода ще щрака с пръсти...
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аве , защо по цял свят , НЯМА по-дълъг период за управление , от 2 мандата , .....а ФЪФ Бг-Ту , можело и по над 4 мандата !?
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде Данче , направи РЕКОРД , да управляваш повече от Тато , нали беше и ти против , дълготрайното властване ,... А СЕГА , МНОо СЛАДКА ТАЯ РАБОТА БРЕ , АКО МОЖЕ ---ВЕЧНООО !До там я докара че сега работниците те командват , .. ЗА КОЛКО МЪНИ , ДА СЕ РАЗПИСВА .
6
6
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 10 месеца
Те тия същите и по Бойко така плюеха и първия му заместник дето излъчиха умните анти ГЕРБ сили беше Пацо шнорхела избран от Слави с кастинг. После Кирчо и така
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цървените плювачи много знаят ама най доброто дето изкараха беше Мая Галева и сега ДС внуче
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фандък оставка!
3
14
 
9
 
! Отговори
Професор преди 10 месеца
От едно разбито градче София се превърна в мощен и развит Мегаполис - звезда в центъра на Балканите. Благодарение на госпожа Фандъкова.
2
8
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 10 месеца
Путинистите с редовните еднотипни коментари. София е сто пъти по хубав град откакто ГЕРБ управлява. ФАКТ. Няки хора си спомняме как беше преди