София все по-интересна за чужденците, ръст от 46% на туристите

Те са в пъти повече от българите, посетили столицата
56
София все по-интересна за чужденците, ръст от 46% на туристите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Туристите, посетили София през първото полугодие на 2023 г., бележат ръст от 31% спрямо същия период на 2022 г., съобщава заместник-кметът на направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Ирина Савина, цитирана от пресцентъра на Столичната община (СО).

Според актуалните данни на единната система за туристическа информация (ЕСТИ) 46% е ръстът на чуждестранните туристи и 8% - на българските туристи, посетили София през първото полугодие на 2023 г., спрямо същия период на 2022 година.

Тенденцията броят на чуждестранните туристи да надвишава този на българските се запазва и през тази година.

Ръстът на реализираните нощувки е 31% спрямо предходната година, като при чуждестранните туристи е 44%, а при българските - 12%.

Инвестициите, които екипът на кмета Йорданка Фандъкова реализира в разкриване на културно-историческото наследство на София и подкрепата за съвременното изкуство и софийските фестивали, водят до привличане на нови туристи и удължаване на престоя им в столицата, отбелязва Ирина Савина.

Тя припомня, че през първото полугодие на тази година започна инициативата „Опознай София“. Тя е ориентирана към деца в подготвителна група и начален училищен етап (1-4 клас). Целта ѝ е да се запознаят децата чрез адаптирани беседи и посещения с основните туристически забележителности на града. В първото ѝ издание се включиха над 500 ученици от различни училища. „Опознай София“ продължава през септември, като в опознавателните обиколки ще бъдат включени нови туристически обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: туристиСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Русенец преди 9 месеца
Спокойно столичани...От Януари месец аз също се местя да живея в София !! Русе остана 50 000 и е пълно с пенсионери и *** ! Младите от години отиват в чужбина или в София !!
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КЪДЕТО Е ДРОГАТА ТАМ Е ИНТЕРЕСА НА УЖ ТУРИСТИТЕ .....
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цакайте ги по 600лв. пържолата!
38
3
 
3
 
! Отговори
Додо преди 9 месеца
Добре че са евтините самолетни билети и програми за посещениена балканските столици.Така се дорежда и София.Иначе като ги разхождат по скапаните тротоари на Св.Неделя ,мръсните и издраскани сгради какво виждат.Ами ако ги прекарат по Ботева надолу след женския пазар ще получат инфаркти май.И това е в центъра.И Белград и Букурещ са по оправени.Айде стега пропаганда за лупаците.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Tи само твърд шопско-сръбски говор ли очакваш??
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тези, където мислят, че чужденците идват главно в София да кажа, че това не е така. Ходят и в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. А на тези, където казват, кой чужденец щял да дойде от хиляди километри в София за да видел еди какво си. В ютюб скоро гледах сингапурци,които пътуват с велосипед с две седалки мъж и жена и бяха и в София, ядоха баница и пиха боза и айрян, също някои манджи опитаха в разни заведения,после отидоха в Белград и там хапнаха местни ястия и си пътуват хората.
35
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Евтино...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 28 Много си черноглед. Щом толкова чужденци идват в София значи намират интересни неща, които им грабват вниманието. Няма чак такава нужда от стратегия, хората не са ***, имат интернет и проучват и си преценяват сами, къде да отидат, какво да видят, в кой ресторант или заведение да отидат да ядат нещо вкусно.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Aко в софия е зле, то как е в останалите градове-села на България?!?
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Потребителят именувал се Провинциалист е хейтър и човек с комплекси, но аз не му се сърдя има много такива. Аз имам възможност да гледам на нещата широкообхватно тъй като съм роден и отраснал в София, но по бащина линия рода ми е от Егейска Македония, а по майчина от Беломорска Тракия, имам и прапрадядо от Габрово. На хейтърите мога да кажа да не мразят София, хубав град е, както е хубава и Варна и въобще българските градове. :)
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво може да се види в Софияосвин мизерия.
30
6
 
4
 
! Отговори
Провинциалист преди 9 месеца
до 31 Идват в скапанатаааа ви София заради това , че е само столица на България чужденците. Само с това сте известни понеже-заради това че София е столица. Ако не беше столица, никой нямаше да иска да ви влиза в миризливия пропаднал град, маааалоумнуик софийййски!
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 28 Провинциален клош, защо сравняваш София с другите градове в България, явно имаш огромни комплекси. Тука се говори, защо идват чужденците в София, а не това което го има в София, че го имало и в другите големи градове в Бългрия. Щом чужденците идват в София значи им е интересно, питай ги тях, защо и за какво точно идват.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радостин Василев преди няколко часа от трибуната се обръща към Желязков председателя На НС че му направи забележка за думата " Шарлатани" като нарече ПП такива и излиза с право на отговор Радостин и казва ".....думата шарлатанин е френска и означава..........и елексир за безсмъртие." Смляха се в залата от смях. Мухахаххахахахахаахаха...
27
4
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 9 месеца
Изброи 7 религиозни обекта. Които са на доста голяма дистанция един от друг. Църкви с картинки по стените. Няма кой да ти обясни кое какво е, защото и екскурзоводите не знаят символите. Кой ще ходи на Камбаните? Да гледат драсканици и използвани спринцовки ли? Чий ще го дирят на Черни връх? Музеите стават, но ако има кой да ти разкаже 1300 години история. Гледаш там грънци иначе и толкова. Какво му говори на някой чужденец Майстора или Златю Бояджиев? Пасторална картинка? Нямаме стратегия.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз съм от София и нямам никаква идея какво ще правят тука туристи? Че и ръст на туристите имало? Освен да се мъкнат по музеи - друго не се сещам. Но ако сравним музеите в Париж, Берлин, Виена, Мадрид и т.н. ти става ясно каква дупка е София. Айде Пловдив, Търново, Етъра и много други места има какво да се види. Ама София? Например във Виена има цял квартал - MuseumsQuartier с около 60 музея. А тука? Като шевна машина в тоя пек нагоре-надолу в бетона. Една чешма няма вода да пиеш.
25
6
 
8
 
! Отговори
София = кендзеф преди 9 месеца
Пълна отврат!
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до Провинциалист Ротондата, Боянската църква, Драгалевският манастир, Кремиковският манастир, храма Александър Невски, джамията Баня Баши, храм Света София, комплекса с Камбаните, може и на Витоша до Черни връх да се качиш, музея Земята и хората, НИМ и много други музеи, ресторанти, и.тн.
23
6
 
9
 
! Отговори
Провинциалист преди 9 месеца
Само не мога да разбера кое й е интересно на София? Един софиянец да ми каже едно интересно нещо в скааапания му град? Кажете вееее?
22
4
 
4
 
! Отговори
Котилото преди 9 месеца
София. Ухае на сирене от неизмит толум.