Разведени бащи на протест, искат равни права върху децата си

Настояват за законодателни промени в Семейния кодекс
26 дек 2023 15:18, Анисия Иванова
104

В Деня на бащата разведени бащи излязоха на протест в София. Отново поискаха равни права при отглеждането на дете със законодателни промени в Семейния кодекс.

Според тях споделеното родителство е едно от решенията, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи. Юристи обясняват - споделено родителство означава, че правата над детето са юридически разделени 50 на 50 между двамата родители, те взимат решения в какво училище да учи, какъв спорт да практикува.

Физически детето да може прекарва поне 35% от времето си с единия от родителите. А в момента законът не позволява това.

"Огромният институционален проблем сега е, че дори временните мерки не се спазват. Заради родителските войни и егото между двамата родители, това нещо не се спазва", заяви основателят на фондация "За споделено родителство“ Слави Несторов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: бащиродителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
3
 
! Отговори
Пффф преди 4 месеца
За какво протестират тези некадърници? Какви права има бащата след раздяла? Във всеки случай бащата има право на контакт с детето си. Дори има задължение за контакт! По същия начин бащите обикновено имат право на съвместно попечителство с майката. За какво реват не разбирам. Ей тъй купон да става.
47
8
 
4
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Това е един безмислен протест на провалени бащи и съпрузи. Те ако бяха добри бащи, жените нямаше да имат нищо против за равни права с бившия си съпруг. Я да не се правят на жертви тези провалени бащи!
46
7
 
5
 
! Отговори
Алооо преди 4 месеца
Разведените бащи са некадърници! Моят минаваше през магазина да си купи цигари и водка, а дали има хляб за децата вкъщи не му пукаше. После искали равни права. Я марш!
45
7
 
6
 
! Отговори
Реалността преди 4 месеца
Майката носи 9 месеца в корема си бебето, ражда го с риск за живота си! Бащата като износи 9 месеца дите и като си пръсне оная работа да го роди, тогава ще има равни права!
44
12
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Какви равни права за разведените бащи?! Те ако бяха добри съпрузи и бащи, щяха да са сэс семействата си! Щом са разведени, значи не са добри бащи!
43
2
 
1
 
! Отговори
понякога преди 4 месеца
До Анонимен се моля науката бързо да напредне дотолкова , че създаването и износването на нов живот да не е само привилегия на жените. кого ли ще обвиняват тогава , че са сами и никой не ги обгрижва и ги подменят за нов модел
42
2
 
0
 
! Отговори
от мъж преди 4 месеца
До Мъж...явно си отрасъл в сиропиталище...надявам се да нямаш деца,,,за доброто на всички
41
4
 
1
 
! Отговори
Мъж преди 4 месеца
Ами като дава живот, да си отнася приплода и да си го обгрижва! Да не ме занимава с глупости на тема как му е избило зъбче и как му е излязла пъпка на гьза! Не ви ща ни меда, ни жилото!
40
1
 
10
 
! Отговори
a бе защо преди 4 месеца
До Анонимен...винаги се започва с правата а не със задълженията ??ако една жена е Майка(поставя на първо място добруването на децата си и семейството) имаш право . всеки трябва да си дава сметка , че идеални неща няма и винаги нещо се плаща. но сега българката като цяло при някакво неудовлетворение в брака лесно го зачерква виждайки треската в окото на съпруга и невиждайки понякога гредата в своето. а ако мъжа е *** защо въобще се е обвързала с него ?
39
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Доживях и това да видя, мъже да излизат на протест като женички :))) Жената, лоша или добра, тя дава живот на детето от собствения си корем, така че мъжкарчета, да сте мислили навремето :)))
38
2
 
4
 
! Отговори
Адвокат Т.К. преди 4 месеца
Имах такъв случай. Баща не плащаше издръжката на майката, за детето. Предприех нужните действия, заведохме иск и осъдихме бащата да плаща с лихвите, с изпълнителен лист отидохме с моята клиентка при ЧСИ. ЧСИ се зае и събра издръжката за по-малко от 2 месеца. Продаде автомобила на бащата и му наложи възбрани върху имоти.
37
3
 
5
 
! Отговори
Съвет към мъжете преди 4 месеца
Ако се разделяте с жената и имате дете, дайте и да разбере, че сте съгласен никога повече да не го видите в живота си. Действа изключително отрезвяващо. Всякакви опити за изнудване секват рязко. Пък после, като преминат емоциите, си го гледайте възможно най-добре за ситуацията.
36
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
На моя първите бяха "тата"
35
1
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
30, и ти ако се беше постарала да си държиш краката затворени, можеше и да задържиш мъжът до себе си
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Майката е свещена! 9 месеца ви е носила в корема, после болезненото раждане. Нормално е майката да има повече права. 99% от децата първата дума им е МАМА.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Над половината двойки се разделят - ФАКТ1. В 99% от случаите децата по дефолт се дават на майката -ФАКТ2. От предишните два ,следва че поне 50% от децата (и момчетата) се отглеждат от БГ *** - ФАКТ3. Да израснеш при една кисела ДАМА, пубертета ти да съвпадне с нейната критическа, да ти липсва мъжкия модел , защото въпросната си изравнява головата сметка с бившия и перманентно възпрепятства контакта баща/дете.... И резултата налице - инфантилни мъжленца с манталитет на лелки.
32
1
 
3
 
! Отговори
ами то преди 4 месеца
До Анонимен...никой не бяга от хубавото . след като се оженят и имат деца и двете страни се занемаряват и попадат в капана на рутинността. но основно жените започват да мърморят...еднообразие,парите не стигат...виж другите как живеят и харчат смятайки , че някой им е длъжен да направи живота им щастлив.не е лошо да се види статистиката кой повече подава документи за развод и каква е истинската причина
31
4
 
5
 
! Отговори
Аха преди 4 месеца
Ако правата в България са повече в полза на жените,то се превръщаме в типична джендърска държава и няма да ни биде дълго.Патриархална Турция ще ни анексира.
30
3
 
8
 
! Отговори
първо преди 4 месеца
До Анонимен...на сила хубост не става . а защо по презумция мъжа е виновен и жената го напуска и той трябва да се опитва да я задържи? странно етова феминизма...явно е само еднопосочен . проблема е че сега нито мъжете са мъже нито жените жени а децата в доста случаи са егоисти и максималисти(и понеже нали уж жените се грижат за възпитанието им явно не са добри в тази си дейност)
29
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако тия на протестите се бяха постарали да задържат жените си и да се разберат, нямаше да има протест, изобщо.