Разведени бащи на протест, искат равни права върху децата си

Настояват за законодателни промени в Семейния кодекс
26 дек 2023 15:18, Анисия Иванова
104

В Деня на бащата разведени бащи излязоха на протест в София. Отново поискаха равни права при отглеждането на дете със законодателни промени в Семейния кодекс.

Според тях споделеното родителство е едно от решенията, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи. Юристи обясняват - споделено родителство означава, че правата над детето са юридически разделени 50 на 50 между двамата родители, те взимат решения в какво училище да учи, какъв спорт да практикува.

Физически детето да може прекарва поне 35% от времето си с единия от родителите. А в момента законът не позволява това.

"Огромният институционален проблем сега е, че дори временните мерки не се спазват. Заради родителските войни и егото между двамата родители, това нещо не се спазва", заяви основателят на фондация "За споделено родителство“ Слави Несторов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: бащиродителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
8
 
! Отговори
До Инна преди 4 месеца
Подкрепям ви!
27
5
 
16
 
! Отговори
Ropo преди 4 месеца
До Инна - явно такъв си набарала - космат неандерталец, с всички екстри които си изброила. Не всички мъже са такива. Както и не всички жени.
26
7
 
13
 
! Отговори
супер преди 4 месеца
До Инна...надявам с да си намерите мъж който не е Българин....има доста турци,сирийци,афганистанци,кюрди в България. на тях може да им обясните какъв трябва да е мъжа.относно израза ...бачка...да се използва от жена показва високата ви степен на образование и явно високоплатаната длъжност която заемате(такъв финес в изразните средства за съжаление е доста срещан сред българските жени)
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-разбират тези въпроси, хора които са си прекарали живота пиейки бира пред телевизора.
24
29
 
20
 
! Отговори
Инна преди 4 месеца
Бг мъжа трябва да е благодарен, че някоя се е съгласила да му роди. Над 80% са мамини синчета, страхливи и стиснати. Бракът си го представят като преминаване от под крилото на мама в под крилото на някоя слугиня, която като бонус им дава и дете. Нито финансово готови, нито узрели да са бащи, нито съпрузи. Ако не беше българката, готова да бачка и изкарва повече от мъжлето, да домакинства и да си гледа детето, бг мъжа няма коя нормална да го прибере. Косматия индивид не предлага нищо.
23
1
 
3
 
! Отговори
ами в този преди 4 месеца
До Анонимен случай трябва да сте благодарна вие и сина ви , че той е прекъснал връзките....никой няма нужда от такъв до себе си. относно издръжката първо 100 лв е някаква смешна сума но монетата винаги има 2 страни(след 18 години за да издържам някой трябва да видя , че той иска да направи нещо от себе си а не само касичка да го играя)
22
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бащата на моя син след като се ожени за любовницата си, спря да се интересува. Обажданията преминаха в есемеси от веднъж месечно до веднъж годишно. Издръжката от 100 лв рязко спря, когато детето навърши 18 години. За пред обществото - има неблагодарен син, който не го търси. ?????? Няма нужда от протести, има нужда от съвест!
21
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има ли майка, която ще лиши детето си от връзка с таткото, ако няма някакви сериозни съмнения в неговите намерения и поведение?
20
5
 
24
 
! Отговори
Rosso преди 4 месеца
България от строго патриархална отиде в другата крайност. Дори при соца, жените не смееха да гъкнат пред мъжете си. Онзи пие, бие, няма значение, онази мълчи. Сега имам приятели, идва онзи ден по тениска. Викам добре ли си, защо не се облече. Казва ми: Жена ми спи и ако отворя може да я събудя и да е кисела цял ден да ми крещи. Ако ще те тормозят, че си отворил една врата в собствената ти къща, нещата не са на добре. Добре, че жена ми не е българка. Като че ли, някакъв реванш търсят за миналото.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези, които не се интересуват от децата си, трябва да имат задължения, а не права! И за двамата родители се отнася.
18
1
 
9
 
! Отговори
мисля преди 4 месеца
че нещата ще се наредят от само себе си . не само в България раждаемостта е отрицателна но и в цяла европа ...говоря за месните . другите групи като шведи,***...брадати инженери и лекари (които са известни с уважението на жените и даващи им равни права) имат силно положителна раждаемост. след няколко десетилетия те ще са новите европейци и ще прекроят законите както те си знаят....успех желая на жените в отстояване на правата им (пример е иран и турция със забрана за жените да учат както пре
17
5
 
23
 
! Отговори
адвокат преди 4 месеца
От много години защитавам тезата,че определени текстове на СК са антихуманни?Безумието ,да се дава предимство на жената/ex lege/ пред мъжа,е нелогично.Де факто ,дори и да се докаже,че майката е морално пропаднала,родителските права се дават на нея.И след това започва едно "влачене" на децата по чужди къщи,при чужди мъже.А бащата през това време не може да си види собствените деца.Професионално десетки пъти съм ставал свидетел на такива ситуации.И прокуратурата чака само оплакване от майката.
16
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само че...дете не се гледа с "виждане" от време на време. Не се гледа и с две седмици у нас, две седмици у тях, щото не знае в крайна сметка кой е неговият дом. Да живееш по разписание не си е живот. Затова децата на разведени родители - при майките. Пари за отглеждането им - от татковците. Така е редно!
15
2
 
9
 
! Отговори
До Бат Жоро преди 4 месеца
Напълно си прав. Щом искаш! А ако не искаш, даже може и да забравиш, че имаш дете. Прав си.
14
8
 
17
 
! Отговори
Бат Жоро преди 4 месеца
Какъв протест бе брат. Една кокошка ще ме прави на ***. Щом искам да виждам детето, не протест стените ще съборя
13
3
 
4
 
! Отговори
ами ти преди 4 месеца
До Вярно е, че някои трябва да си доста умна за да се ожениш за някой такъв....че и дете да имаш от него
12
1
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 4 месеца
Децата имат нужда от майка и баща едновременно! Тия 50/50, 60/40 и прочие допълнително объркват и травмират. Всички в семейството трябва да имат 1 дом. Децата не са багаж, който може да се разнася.
11
3
 
27
 
! Отговори
До номер 10 преди 4 месеца
Съгласна съм с теб...Нека децата не биват ощетени от обич...Има бащи, които безумно си обичат детето, говоря за нормалните мъже. И обратно. Детето не е виновно.
10
10
 
31
 
! Отговори
споко преди 4 месеца
До Жена....както е тръгнало българските мъже ще изчезнат и ще можете спокойно да сте с новите брадати европейци поканени от меркел. там ще видите какво е уважение и равни права. относно домакинската работа ....при наличието на перални,сушилни,съдомиялни,роботи за почистване,поръчка и доставка на продукти по интернет не ви остава много домашна работа...то от моловете и време нямате.
9
8
 
26
 
! Отговори
Вярно е, че някои преди 4 месеца
жени умишлено пречат на контактите на децата си с разведените им бащи. Но има и мъже, за които нямам думи да ги определя какви са. Един такъв, който не работи и цял живот вегетира на гърба на своите майка, дядо и баба, след като се разведе, лев не даде за издръжката на децата си. Но 2 години след развода заяви на бившата си съпруга: "Ти взимаш детските надбавки вече 2 години, през следващите 2 години трябва да ги взимам аз!" Защото не му били достатъчни джобните, които му давала неговата майка.