Няма край: Жълтите павета пак пропаднаха, отново ремонт на ремонта

ГЕРБ, които го започнаха, сега обвиняват Терзиев
6 мар 2024 11:55, Петър Бойчев
181
Няма край: Жълтите павета пак пропаднаха, отново ремонт на ремонта
Снимка БГНЕС

Продължава безкрайният сериал с пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание. ГЕРБ, които забъркаха кашата с този и с много други некачествени ремонти в столицата, обвиняват обаче за проблемите сегашния кмет Васил Терзиев.

Пропаднали участъци, големи фуги и клатещи се павета – така изглеждат емблематичните жълти павета, показа камерата на Би Ти Ви. Телевизията припомня, че последният "ремонт на ремонта" на паветата е приключил преди около половин година. Въпреки това обаче от настилката вече стърчат металните пластини, с които предишният кмет Йорданка Фандъкова смяташе, че драмата с "плаващите" павета ще се реши. Това не се случи, а железата в момента пукат гумите на автомобилите и изнервят шофьорите.

Преди през 2023 г. да се извърши "ремонта на ремонта"  с полагане на железни винкели през 10 м, от екипа на Фандъкова извършиха тест на малък периметър и обявиха, че новата технология на редене е проверена и сигурна.    
"При последния ремонт беше сформирана работна група. Експертите дадоха своето становище, че не може да се излива специална смола, която да държи паветата в гнездата им. Затова трябваше да се намери друг работещ вариант. Така се мина към използването на тези метални шини“, каза общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ. Вместо да припомни, че тази технология бе избрана и защитавана от екипа на Фандъкова, Хекимян се опита изцяло да прехвърли топката на ПП/ДБ/"Спаси София", като попита какво те ще предприемат. Общинският съветник от ГЕРБ обяви, че при сключването на договора за ремонт от Фандъкова със строителната компания "Трейс Груп Холд" е заложена клауза за глоба в размер до 5 млн. лева и попита дали тази глоба е наложена.

„Г-н Хекимян, бих ви посъветвал да се научите да поемате отговорност за проблемите, които са вследствие на решения, взети от ГЕРБ. Много е удобно да застанете зад експертите – едни хора, които са анонимни и не носят отговорност за начина, по който се развива София и по който се правят ремонтите. Това, което виждаме тук, е порок на управлението през последните 17 години“, отговори Стефан Спасов от ПП-ДБ-СС. Той поясни, че фирмата е глобена и се търси решение на проблема. Вероятно металните лайсни ще бъдат извадени, която ще наложи трасетата с жълти павета отново да се ремонтират.

„Със сигурност решението минава през реконструкция. И тук се появяват няколко въпроса. Проектът е на ГЕРБ – те го започнаха и това е наследството, което оставиха. Колкото и да им се иска да се държат като „паднали от едно дърво“ и нямащи нищо общо с управлението на София – това не е вярно“, коментира общинският съветник Войслав Тодоров, който е от коалицията на БСП.  

Пренареждането на жълтите павета започна през юли 2022 г. като част от ремонта на Зона 4 от центъра на София. Този ремонт всъщност започна през 2018 г., но първоначалните дейности бяха преустановени след по-малко от година – пак заради грешки в проектирането и изпълнението. При рестарта за изпълнител бе ицбрана добре известната на софиянци „Трейс Груп Холд“. Тя бе обявена за победител в търга за Зона 4 с оферта от 15,7 млн. лв. без ДДС и срок на изпълнение 300 дни, припомня "Сега".

През есента на 2022 г. движението по пренаредените жълти павета бе пуснато за първи път, но скоро след това те се разместиха. Стигна се до втори ремонт през лятото на м.г., който обаче вече също даде дефекти. Сега очевидно се задава и трети.     
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Асфалтец и жълта боя отгоре за софийските жълтурковци.
123
0
 
6
 
! Отговори
Друг преди 2 месеца
То край има ама некадърниците много!
122
3
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Киро простия пак е прекалил с друсането на парапета, та оттам са се и разместили паветата.
121
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези хора ще ни реформират. Реформата им е едно безкрайно пренареждане и преустройство, за ново крадене и устройване и оформяне на държавните органи по техен образ и подобие. Реформа на жълтите павета.
120
1
 
27
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 месеца
Жълтите павета са нагледно олицетворение на цялото управление на Tиквочa - кражби, кражби,кражби.
119
2
 
16
 
! Отговори
да дадат на преди 2 месеца
Хекимян, Фандъкова и тиквата лично за ги наредят.
118
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно ...защо за 45 години социалистическо управление не пропаднаха даже и един път?
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мощни флуиди отрицателна енергия, излъчени от Народното Събрание!
116
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Върнете ги на Австро-Унгария и вземете да се сложите един асфалт и не се занимавайте с глупости. Целия свят ви видя що за стока сте и ви се смее.
115
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бившата тоталитарна столица София е виновна за всички беди в България.
114
11
 
6
 
! Отговори
Деси преди 2 месеца
Тъпите софиянци така и не разбраха, че мястото на прословутата гордост на София - жълтите павета е в музея!!! Те нямат място в центъра на столицата. Само са повод да се лапат още и още пари за непрестанен ремонт, за следене на ***, които ги редят дали ги чупят или ги крадат. Наредете там 5 кв.м. павета в някой музей и сложете табелка от коя до коя година са били в София и толкоз! Има места у нас, до които път няма, а вие ни занимавате с порадния ремонт на паветата!!!!!
113
1
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 2 месеца
Проблемът явно е в цвета на паветата.
112
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нова столица е нужна, която ще развие новия регион. В Северозападна България ще се построи нова столица, която не е бивша тоталитарна столица и не е била руски проект за столица. Столицата ще бъде независима от софийската тълпа жълтурковци, които свалят всяко правителство, в което не участват. Наш пример трябва да бъде нашият евроатлантически партньор САЩ със столицата Вашингтон, Канада със столицата Отава, които са извън големите градове.
111
3
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 108 преди 2 месеца
Навремето са избрали София за столица с оглед на това, след време да стане център на целия Балкански полуостров. Има и хора с мащабно мислене, преценили са какъв е потенциалът на България. После на власт дошли едни други, които се заели най-напред да разстрелят, интернират и изолират тези с мащабното мислене, а също и да не допускат потомците им да направят добра професионална кариера.
110
0
 
7
 
! Отговори
Шегобиец преди 2 месеца
Е, случва се човек да открадне... На герберите им се случваше доста по-често от на другите хора.
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не е ремонт, а реформа на жълтите павета. Вервайте, тези хора ще оправят държавата, както оправят и реформират често жълтите павета.
108
1
 
12
 
! Отговори
Въпросът е какви преди 2 месеца
технически ръководители са отговаряли за този ремонт? Те трябва да стоят над главите на незнаещите и примитивно работещи роми, защото не останаха, други работници, които биха редили павета. Всяко нещо си има чалъм. Не случайно тези павета са били поставени по определен начин, когато за първи път са били донесени в България. Техн.ръководител трябва да знае тези неща. Ако вече няма и техн.ръководители на такова наиво, да извикат някой от Виена. Ще излезе по-евтино от "ремонт на ремонта".
107
0
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Ако на всеки ремонт на ремонта се разстрелваше калинката която се е подписала,че обекта е приет в отлично състояние, досега членовете на Герб да са станали застрашен вид!
106
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"София е изчерпан град и столицата трябва да бъде преместена на друго, ново място!" - Аз предлагам да преместим столицата в Каспичан и всичките депутати да отидат в читалището в Каспичан да заседават.
105
4
 
4
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Това е знак Свише-София е изчерпан град и столицата трябва да бъде преместена на друго, ново място!