Няма край: Жълтите павета пак пропаднаха, отново ремонт на ремонта

ГЕРБ, които го започнаха, сега обвиняват Терзиев
6 мар 2024 11:55, Петър Бойчев
181
Няма край: Жълтите павета пак пропаднаха, отново ремонт на ремонта
Снимка БГНЕС

Продължава безкрайният сериал с пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание. ГЕРБ, които забъркаха кашата с този и с много други некачествени ремонти в столицата, обвиняват обаче за проблемите сегашния кмет Васил Терзиев.

Пропаднали участъци, големи фуги и клатещи се павета – така изглеждат емблематичните жълти павета, показа камерата на Би Ти Ви. Телевизията припомня, че последният "ремонт на ремонта" на паветата е приключил преди около половин година. Въпреки това обаче от настилката вече стърчат металните пластини, с които предишният кмет Йорданка Фандъкова смяташе, че драмата с "плаващите" павета ще се реши. Това не се случи, а железата в момента пукат гумите на автомобилите и изнервят шофьорите.

Преди през 2023 г. да се извърши "ремонта на ремонта"  с полагане на железни винкели през 10 м, от екипа на Фандъкова извършиха тест на малък периметър и обявиха, че новата технология на редене е проверена и сигурна.    
"При последния ремонт беше сформирана работна група. Експертите дадоха своето становище, че не може да се излива специална смола, която да държи паветата в гнездата им. Затова трябваше да се намери друг работещ вариант. Така се мина към използването на тези метални шини“, каза общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ. Вместо да припомни, че тази технология бе избрана и защитавана от екипа на Фандъкова, Хекимян се опита изцяло да прехвърли топката на ПП/ДБ/"Спаси София", като попита какво те ще предприемат. Общинският съветник от ГЕРБ обяви, че при сключването на договора за ремонт от Фандъкова със строителната компания "Трейс Груп Холд" е заложена клауза за глоба в размер до 5 млн. лева и попита дали тази глоба е наложена.

„Г-н Хекимян, бих ви посъветвал да се научите да поемате отговорност за проблемите, които са вследствие на решения, взети от ГЕРБ. Много е удобно да застанете зад експертите – едни хора, които са анонимни и не носят отговорност за начина, по който се развива София и по който се правят ремонтите. Това, което виждаме тук, е порок на управлението през последните 17 години“, отговори Стефан Спасов от ПП-ДБ-СС. Той поясни, че фирмата е глобена и се търси решение на проблема. Вероятно металните лайсни ще бъдат извадени, която ще наложи трасетата с жълти павета отново да се ремонтират.

„Със сигурност решението минава през реконструкция. И тук се появяват няколко въпроса. Проектът е на ГЕРБ – те го започнаха и това е наследството, което оставиха. Колкото и да им се иска да се държат като „паднали от едно дърво“ и нямащи нищо общо с управлението на София – това не е вярно“, коментира общинският съветник Войслав Тодоров, който е от коалицията на БСП.  

Пренареждането на жълтите павета започна през юли 2022 г. като част от ремонта на Зона 4 от центъра на София. Този ремонт всъщност започна през 2018 г., но първоначалните дейности бяха преустановени след по-малко от година – пак заради грешки в проектирането и изпълнението. При рестарта за изпълнител бе ицбрана добре известната на софиянци „Трейс Груп Холд“. Тя бе обявена за победител в търга за Зона 4 с оферта от 15,7 млн. лв. без ДДС и срок на изпълнение 300 дни, припомня "Сега".

През есента на 2022 г. движението по пренаредените жълти павета бе пуснато за първи път, но скоро след това те се разместиха. Стигна се до втори ремонт през лятото на м.г., който обаче вече също даде дефекти. Сега очевидно се задава и трети.     
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТИРове ли сте пускали по жълтите павета бе? А какво ще стане като минат танковете, щом като от леки автомобили пропадат паветатата?
103
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
чехите едва ли си пренареждат паветата в Прага на всеки 1-2 месеца, защото минавали коли по тях... просто гепаджийницата е решила да плати стотинки на ромове да ремонтират
102
1
 
2
 
! Отговори
Последни Новини преди 2 месеца
а във ВеликоБритания, Депутатът им Джим Фъргюсън и група около него, сезираха Лондовската Полиция с Изкане за НеЗабавен Арест на Всички Замесени в Масовият Геноцид с КОВИД Ваксинацията! има Панел от Експерти от Цял Свят Заклели се под Глетва, че КОВИД Ваксините са СмъртоНосни!! а тука - кИкИ като беше Премиер Подписа и Бебетата да е Позволено да се Ваксинират - и нищо, дори не се Коментира Масовата Смърт по цял свят!!
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ясно че ще пропаднат. Индусите не са майстори на паветата. Да платят на майстори от Унгария, щом в България не са останали.
100
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Явно трябва по стар обичай като с мостовете, под паветата да се вградят всички членове на ОПГ гроб начело с дон Тиквон, за да се развали проклятието и да стане основата здрава! Върху голото темето на тиквата 20 павета да се наредят, по 20 тира наведнъж да минат, няма да подадат, то такава дебела кратуна как да поддава? Ритуално всички герберотиквички да се наредят под паважа ида се зазидат там, нали дон Тиквон е суеверен, да се жертва за благото на общината.
99
2
 
4
 
! Отговори
333 преди 2 месеца
По времето на бай Тошо имаше павета, и не пропадаха. Държаха ги, защото бяха издръжливи на танковете в Горна баня. Сега танкове няма. Княжевското шосе е асфалтирано. А жълтите павета са поредния прах в очите. Това ли са ни най-важните проблеми в държавата?
98
0
 
7
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Ге Пи груп с ро мляните не бяха ли боцан и шишан ?
97
1
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
И какво излиза? Че един див римлянин от дълбоката провинция на империята преди 2000+ години е бил в пъти по кадърен, умен, можеш, знаеш, образован, умел майстор от цяла армия герберотикви като се започне от Дон Тиквон, мине се през Фазънка, Хъкимянчо, цялата група на гроб в СОС, цялата им банда от обръчи фирми и тн. Цялата тази сбирщина събрани заедно и умножени по 20 са в пъти по некадърни от един обикновен човечец които е редил павета по Виа Понтика!
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нема такава държава! Каквото и да казва мафиотския съд, НЕ-***!
95
0
 
14
 
! Отговори
.!. преди 2 месеца
бе жълтите павета! Те магистралите на герб пропадаха бре! Магистрала марица отвориха я и след 4 дни я затвориха заради пропадане на 4 места! магистрала струма, отвориха я казаха, че струва по 20млн лв на километър, на равно място и след това европата установи, че то не било магистрала щото липсвали едни метър два от ширината на пътя! магистрала хемус, там дадоха едни 3-4 млрд. лв и сега ни пари ни магистрала! Та кви жълти павета при гербераско управление бре!!?? Ай сиктир!!!
94
3
 
3
 
! Отговори
Терзиев преди 2 месеца
Важното е че завиваме крушки в парковете и всеки ден мием улиците.
93
0
 
4
 
! Отговори
Ей глупундери преди 2 месеца
Махнете всизчки павета и излейте отдолу стабилна основа, после отгоре си ги наредете като хората.
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Do 87. Аз не съм строителен инженер, още повече пътен, но предполагам че трябва първо да се трмбова мощно, после пропадналите места да се трамбоват отново и отново докато се изравни после едър чакъл, дребен чакъл и т.н. и да се трамбова пак и пак после паветата. Тия посипали малко пясък щото е лесно да се наредят изравнени и вече готови.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо ви трябваше да ги пренареждате бе, не кадърници?
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По времето на бай Тошо - не пропадаха!
89
0
 
10
 
! Отговори
Наследстото на Тиква преди 2 месеца
Това е наследството от грабежите на ГЕРБ - всеки, който кара вижда в какво състояние са магистрали построени преди няма и 10 години - кратерни пропадания. На входа на София при Богров дясната лента на "магистралата" е неизползваема
88
0
 
8
 
! Отговори
Do 87 преди 2 месеца
"Кой е тоя умник с песъка бе ?" Е как кой? Поредната Калинка на ГЕРБ. А сега и ПП ни напълни с калинки. То никакво образование да нямаш в тази сфера от обща култура ще ти е ясно как трябва да се се направят. Но калинките и обща култура нямат.
87
0
 
13
 
! Отговори
Язе преди 2 месеца
Ще пропадат,я! И още ще пропадат, докато на народа не му писне и не ги хване тие жълти павета и удрии по тиkвите на тие 240 нищоправци от съседната сграда! Тогава лафа няма да е - пропадналите жълти павета, а ще е летящите жълти павета.
86
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам чувството, че теи павета ги ремонтират на всеки 2 седмици. Явно не могат да намерят фирма, която хем да е на "наши момчета", хем да може да изпълни ремонта качествено. Еми така е. Връзкарите са свикнали нещата да им се поднасят наготово, а не да бачкат и да се учат, за да ги постигнат. Докато основният принцип на разпределението на публичните ресурси е такова - само за "наши хора", няма да има качествено направени обекти. Тук-там да имаме късмет.
85
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е мое ли да нареждаш павета върху песък след което отгоре ще минават автомобили и да не очакваш да пропадне ? Кой е тоя умник с песъка бе ?