Няма край: Жълтите павета пак пропаднаха, отново ремонт на ремонта

ГЕРБ, които го започнаха, сега обвиняват Терзиев
6 мар 2024 11:55, Петър Бойчев
181
Няма край: Жълтите павета пак пропаднаха, отново ремонт на ремонта
Снимка БГНЕС

Продължава безкрайният сериал с пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание. ГЕРБ, които забъркаха кашата с този и с много други некачествени ремонти в столицата, обвиняват обаче за проблемите сегашния кмет Васил Терзиев.

Пропаднали участъци, големи фуги и клатещи се павета – така изглеждат емблематичните жълти павета, показа камерата на Би Ти Ви. Телевизията припомня, че последният "ремонт на ремонта" на паветата е приключил преди около половин година. Въпреки това обаче от настилката вече стърчат металните пластини, с които предишният кмет Йорданка Фандъкова смяташе, че драмата с "плаващите" павета ще се реши. Това не се случи, а железата в момента пукат гумите на автомобилите и изнервят шофьорите.

Преди през 2023 г. да се извърши "ремонта на ремонта"  с полагане на железни винкели през 10 м, от екипа на Фандъкова извършиха тест на малък периметър и обявиха, че новата технология на редене е проверена и сигурна.    
"При последния ремонт беше сформирана работна група. Експертите дадоха своето становище, че не може да се излива специална смола, която да държи паветата в гнездата им. Затова трябваше да се намери друг работещ вариант. Така се мина към използването на тези метални шини“, каза общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ. Вместо да припомни, че тази технология бе избрана и защитавана от екипа на Фандъкова, Хекимян се опита изцяло да прехвърли топката на ПП/ДБ/"Спаси София", като попита какво те ще предприемат. Общинският съветник от ГЕРБ обяви, че при сключването на договора за ремонт от Фандъкова със строителната компания "Трейс Груп Холд" е заложена клауза за глоба в размер до 5 млн. лева и попита дали тази глоба е наложена.

„Г-н Хекимян, бих ви посъветвал да се научите да поемате отговорност за проблемите, които са вследствие на решения, взети от ГЕРБ. Много е удобно да застанете зад експертите – едни хора, които са анонимни и не носят отговорност за начина, по който се развива София и по който се правят ремонтите. Това, което виждаме тук, е порок на управлението през последните 17 години“, отговори Стефан Спасов от ПП-ДБ-СС. Той поясни, че фирмата е глобена и се търси решение на проблема. Вероятно металните лайсни ще бъдат извадени, която ще наложи трасетата с жълти павета отново да се ремонтират.

„Със сигурност решението минава през реконструкция. И тук се появяват няколко въпроса. Проектът е на ГЕРБ – те го започнаха и това е наследството, което оставиха. Колкото и да им се иска да се държат като „паднали от едно дърво“ и нямащи нищо общо с управлението на София – това не е вярно“, коментира общинският съветник Войслав Тодоров, който е от коалицията на БСП.  

Пренареждането на жълтите павета започна през юли 2022 г. като част от ремонта на Зона 4 от центъра на София. Този ремонт всъщност започна през 2018 г., но първоначалните дейности бяха преустановени след по-малко от година – пак заради грешки в проектирането и изпълнението. При рестарта за изпълнител бе ицбрана добре известната на софиянци „Трейс Груп Холд“. Тя бе обявена за победител в търга за Зона 4 с оферта от 15,7 млн. лв. без ДДС и срок на изпълнение 300 дни, припомня "Сега".

През есента на 2022 г. движението по пренаредените жълти павета бе пуснато за първи път, но скоро след това те се разместиха. Стигна се до втори ремонт през лятото на м.г., който обаче вече също даде дефекти. Сега очевидно се задава и трети.     
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как бе, нали герберката Фандъкова 14 години все ги правеше. Маса пари открадна. Още ли пропадат?
43
0
 
26
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
Има римски пътища на по 2000 години, които още не са мръднали, ще ви издам каква е тайната, трябва да има хубава основа от няколко слоя: едри камъни, после чакъл, после пясък и чак накрая паветата. С бетон, винкели и лепило тази работа не става.
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фъндъка поне с това ще се запомни, ремонт на ремонта. А Хекимян ... кой беше тоя?
41
9
 
4
 
! Отговори
силно учудЕна преди 3 месеца
Ей "специалистите", не ви ли увряха глупавиците, че докато не се асфалтират тези павета, това няма да има край?
40
2
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
Не разбрахте ли, че няма майстори, които да знаят този труден занаят? Последната бригада не бяха ли ***?
39
1
 
6
 
! Отговори
Младенов преди 3 месеца
Но пък вече друг кмет пие мазно турско кафе в скута на ДПС! Важното е си тект държавните поръчки!
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Канадските и брюкселските майстори ке ги наредат идеално
37
5
 
6
 
! Отговори
ьяья преди 3 месеца
Ех тоя бонев ли е монев ли е, едни павета не може да нареди
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Е сега 34 Защо той. Фандупкова да си ги реди :) Нали разправяте, че била най-добрият кмет :) Да си ги нареди лично :)
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наредете ги онлайн бе, каквито сте ми едни дигитални и високотехнологични.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Накрая ще сложат асфалт. То само с крадене не става. Паветата са същите - не се купуват нови, другия материал е пясък, който не е кой знае колко скъп. И за фирмата изпълнител механизация и труд следва да осигури. И пак колко некадърен трябва да си, ме да не можеш да го направиш качествено и да си на печалба?
33
4
 
4
 
! Отговори
Е сега преди 3 месеца
Васко ухото сам ще ги нареди и няма да има проблеми повече Никога!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Софиянци си имат кмет-супермен, така че няма страшно. Той ще оправи всичко.
31
1
 
7
 
! Отговори
нарочно преди 3 месеца
ги наредиха така да са удобни за следващия протест ,вадиш и фърляш
30
3
 
6
 
! Отговори
Нане Вуте преди 3 месеца
А бе тя държавата пропадна и на никой не му пука , та за едни павета!
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искам някой да ми обясни как е възможно преди повече от 100 години хората да са могли да ги направят,а сега не?? Нали сме европейска държава,развити сме,много технологии имаме,всичко е модернизирано и съвременно,изкуствен интелект имаме и не знам си какво още?? Как питам ??
28
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато са редени първите павета, "Майстор" се е пишело с главна буква и е трябвало да си заслужиш званието, сега погледнете кои ги редят и какво им е образованието, за да си обясните защо става така
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе просто видяха, че от тоя ремонт се краде хубаво и сега ще ги пренареждат всяка година. Свиквайте.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кмета да ги пренареди
25
3
 
11
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 3 месеца
Евалла, Аферим!! Докога бе аджеба ще я карате така ... помня, че скоро това ще стане нещо като дейност от антическото време та до наши дни - всека година след Фандъка ремонт до ремонта, юнак до юнака, строител до строителя ... Как не им омръзна това?!?