Футболистите във Висшата лига с рекордни заплати

Над 70% от приходите на клубовете отиват за заплащане
31 май 2012 20:16, Бойчо Попов
8
Футболистите във Висшата лига с рекордни заплати
Тази година Сити стана шампион в последните минути. Снимка: Reuters

Съотношението на приходите, които клубовете от английската Висша лига изразходват за заплати, е достигнало нов връх през сезон 2010-2011 г., сочи двадесет и първият Годишен преглед за футболните финанси на одиторската компания Deloitte, цитиран от ВВС.

За пръв път в историята около 70% от приходите на клубовете в най-високото ниво на английския футбол отиват за заплати. Манчестър Юнайтед, който тогава спечели титлата в първенството, харчи 46% от постъпленията си за заплати, докато при Манчестър Сити процентът скача на 114.

В доклада на Deloitte се посочва, че контролът върху заплатите „остава най-голямото търговско предизвикателство за футбола“. Там се отбелязва, че е необходима дисциплина, „за да бъде воден силен и устойчив бизнес“.

Общото заплащане във Висшата лига е нараснало с 210 млн. паунда, или 14%, до 1,6 млрд. паунда, докато ръстът на приходите е от 241 млн. паунда.

С най-тлъстата сметка отново е Челси – клубът плаща годишно на играчите си 191 млн. паунда.

Ръстът в общото заплащане е подхранван в максимална степен от отборите, завършили на първите 6 места в крайното класиране, като те осигуряват 145 млн. паунда от него.

До лятото на 2011 г. обаче клубовете от Висшата лига са успели да понижат средния си нетен дълг с 351 млн. паунда, или 13%, до 2,4 млрд. паунда, а това е най-ниското ниво от 2006 г. С основна заслуга тук са Манчестър Юнайтед и Ливърпул.

Докладът на Deloitte показва също огромния ръст на клубните приходи, откакто преди 2 десетилетия бе създадена Висшата лига. Те са достигнали рекордните 2,27 млрд. долара през сезона 2010-2011 г., което представлява средно 114 млн. паунда на клуб.

За същия период приходите на 92-та клуба от 4-те английски професионални футболни дивизии са общо 2,9 млрд. паунда. „Няма съмнение, че създаването на лигата е страхотен успех по отношение на приходите“, изтъкват от Deloitte.

Средната посещаемост на мач от Висшата лига през сезон 2010-2011 г. е била близо 35 000 души, като над 90% от местата са били заети.

Ръстът на приходите обаче е съпътстван от нарастващи разходи, особено по отношение на заплатите на футболистите.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: висша лига
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
no преди 11 години
Все пак това са известни футболисти, които играят в страни, където посещаемостта на мачовете е голяма, билетите са скъпи, рекламите скъпоплатени - разбирам, че клубовете имат приходи. Ами за нашите отбори какво да кажем, те от къде вземат пари да плащат на играчите и целия обслужващ персонал, да ходят на лагери, да купуват екипировка и пр., предвид факта,че нищо особено не са постигнали???
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Футбола в днешно време - 22ма милионери правят кефа на 2ма милиардери...
6
0
 
7
 
! Отговори
Голямото откритие преди 11 години
Английското първество е най-качествено защото половиния свят гладува за прищевките им. И няколко евреи, араби, индийци и китайци си перат милярдите.
5
2
 
7
 
! Отговори
соларис преди 11 години
КАКВА БЕШЕ ПРИКАЗКАТА - ИМАЛ ГИ ДАЛ ГИ,ДАВАТ СЕ ГОЛЕМИ ПАРИ ДА,ДАЛИ Е РЕДНО НЕЗНАМ,НО КОГАТО ОТ ПШ ДО 4ТА ДИВИЗИЯ СТАДИОНА Е ПЪЛЕН ДАЛИ 70 000 ИЛИ 7000 НЯМА ЗНАЧЕНИЕ,ИГРАЕ СЕ ФУТБОЛ,ХОРАТА ХОДЯТ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТ И ДА ПОДКРЕПЯТ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР,И ПОСЛЕДНИЯ МОЖЕ ДА БИЕ 1-ВИЯ И НА ДРУГАТА СЕДМИЦА ВСИЧКО Е ЗАБРАВЕНО,ЗА ТОВА ФУТБОЛА Е ВЕЛИКА ИГРА,И ЗА ТОВА АНГЛИЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО Е НАЙ-КАЧЕСТВЕНОТО И НАЙ-ГЛЕДАНОТО,ЗАЩОТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА БИЕ ВСЕКИ :)))
4
3
 
6
 
! Отговори
Нищо не е преди 11 години
По-фрапантното е когато Гонзо взимаше по 40 000$ чисти на месец. Сметнато спрямо минималната заплата, той е взимал повече от най-платените футболисти днес в Англия.
3
5
 
20
 
! Отговори
stun преди 11 години
В Манчестър Сити давали "114% ОТ ПРИХОДИТЕ си за заплати". Абе Вие нова математика ли измислихте.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия играят футбол,затова и стадионите им са пълни,не като нашите мързели дето знаят само да реват ,да пият и да се дрогират в 4алготеките
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дали си представят тия футболисти какво е да получаваш 160 паунда месечна заплата /350-400лв/