Националният ни отбор вече е столетник

На 21 май българският национален отбор изиграва своя дебютен мач
21 май 2024 12:27, Нели Христова
7
Националният ни отбор вече е столетник
Снимка: БГНЕС

На днешния 21-и май преди точно 100 години българският национален отбор изиграва своя дебютен мач. Това се случва на стадион „Зимерингер“ във Виена, където сме победени от Австрия с 0:6. Създаването на представителен отбор, който да участва на олимпийските игри в Париж, е една от основните дискутирани теми на учредителния конгрес на Българската национална спортна федерация (16-18 декември 1923 г.). В началото на следващата година се стига до формирането на такъв, а по препоръка на знаменития деятел Хуго Майзъл за пръв селекционер е избран 26-годишният ляв халф на Рапид Виена Леополд Нич. Първоначално са картотекирани 22-ма играчи, представители на футболните центрове София и Варна, но по логистични причини отпадат шестима.

На 13 май българската група започва своето пътуване – от София до Лом те се придвижват с влак, а до Виена – с парахода „Сатурнус“. Навсякъде първите ни национали са посрещани от стотици свои сънародници, които изразяват подкрепата си към тях.

На 21 май 1924 г. България излиза срещу Австрия в следния състав:

Петър Иванов – Вертер, Александър Христов – Шкубата, Симеон Янков – Симето, Гено Матеев, Боян Бянов, Димитър Манолов – Найдо, Димитър Мутафчиев – Мърцо, Никола Мутафчиев – Колишчето, Цветан Генев – Цеко, Константин Мазников – Дяволето, Кирил Йовович – Вагонетката.

Запазили сме и техните прозвища, тъй като по това време те са почти толкова известни, колкото и имената им. От първите ни национали 9 са играчи на Левски, Димитър Манолов е представител на Славия, а капитанът Боян Бянов– на варненския Тича. Срещу себе си българите имат една от водещите футболни сили в Европа, което в комбинация с липсата на опит и прекалената амбиция водят до поражение с 0:6. Най-важното обаче е, че България вече има своя представителен тим. Той ще дебютира няколко дни по-късно на олимпийските игри в Париж, където губи след сериозна борба от Ирландската свободна държава с 0:1. БНСФ пък е приета за член на ФИФА и така страната става част от световното футболно семейство, каквато е и до ден днешен.

БФС ще отбележи вековния юбилей на националите със специално издание, което ще бъде отпечатано през втората половина на 2024 г. В него ще откриете подробна статистика на абсолютно всички мачове на представителния ни тим от 1924 година до днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
те така преди 1 месец
си и играят като столетници
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да, виждаме ги как играят - сякаш са истински столетници
5
1
 
4
 
! Отговори
Куците коне преди 1 месец
За сто години нищо не се е променило. Ако ни хване Австрия пак ще ни ние с 6:0
4
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Затова и е умрял !
3
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Те и футболистите в него играят като столетници! Така че всичко е точно!
2
0
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
мога да си представя кво точно са "логистичните причини" 1923та. албъндиевски напъни да се говори витиевато, да изглеждаме ентелегенцеа
1
1
 
7
 
! Отговори
грешка преди 1 месец
Националният ни отбор е покойник!