До края на месеца одобряват шортлистата от строители на Дунав мост 2

От 900 до 1 100 лева за декар се полагат на собствениците на отчуждени имоти, в зависимост от категорията на земята
10 сеп 2005 13:53,
Очаква се до края на септември да бъде одобрена шортлистата от фирми, кандидатстващи за строителството на Дунав мост 2 при Видин- Калафат. Това съобщи за БТА Константин Жипонов, ръководител на Звеното за изпълнение и управление на проект "Изграждане на нов мост над Дунав при Видин- Калафат" към Министерство на транспорта и съобщенията.

Кандидатите, допуснати до търга за проектиране и строителство на втория Дунав мост се очаква да бъдат одобрени след 15 септември, уточни Жипонов. Списъкът с допуснатите

кандидати е изпратен до Европейската комисия още на 18 август и не може да се говори за забавяне на процедурата. До специализираното звено, което управлява проекта в България, не са получавани предупреждения от Брюксел за забавянето му, допълни още Жипонов.

След полученото одобрение на фирмите до всички тях ще бъдат изпратени покани в рамките на три месеца да изготвят идейните си проекти за бъдещия мост при Видин- Калафат. В срок от 3 месеца кандидатите ще могат да подготвят конкретните си финансови оферти. Заедно с цената те ще трябва да са готови и с визията си за мостовото съоръжение, уточни ръководителят на звеното.

Одобрените от Министерство на транспорта компании, които бяха включени в късата листа, са испанската FCC Соnstruction, консорциум с участието на германската Zublin, джойнт-венчърът Bilfinger-Berger, белгийската компания Besix и германската Hochtief.

През периода януари- март 2006 година ще бъде сключен и договор със спечелилия търга изпълнител на проекта. 38 месеца се предвижда да продължи строителството на Дунав мост 2. Срокът, в който трябва да се изгради прилежащата към него инфраструктура е 22 месеца, каза още Жипонов.

Търгът за изпълнители на инфраструктурата ще бъде обявен една година след старта на строителството на моста. В срок вървят процедурите по отчуждаването на земята по трасето на бъдещия мост в района на видинските села Покрайна, Капитановци и Антимово. Приключва обезщетяването на собствениците на отчуждените 273 имота в землищата им. В ход е и техническата процедура за отчуждаването и обезщетяването за още 400 парцела в землището на Видин.

Осигурени са над 1 милион лева за обезщетения за тях. От 900 до 1 100 лева за декар се полагат на собствениците на отчуждени имоти, в зависимост от категорията на земята.

Правителството на България определи изграждането на Дунав мост 2 като обект с национално значение. Финансирането на строителството му е напълно осигурено- то е на стойност 226 млн.евро, от които 70 млн.евро безвъзмездна помощ от Европейската комисия по програма ИСПА, 60 млн.евро заем от Европейската инвестиционна банка. 20 млн.евро са от Германската агенция за възстановяване /KfW/, от които 2 млн.евро са безвъзмездна помощ, а останалите 18 млн.евро са заем. 5 млн.евро се отпускат като безвъзмездна помощ от Френската агенция за развитие /АFD/ и останалите 60 млн. евро се осигуряват от Републиканския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание