Ограничаваме вноса на птици и птичи продукти от Турция

Причината е, че главна дирекция САНКО на Европейската комисия, която отговаря за ветеринарните въпроси, е потвърдила наличието на птичи грип в южната ни съседка
10 окт 2005 12:03,
Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил обяви, че още днес ще издаде заповед за ограничаване на вноса на живи птици и птичи продукти от Турция. Причината е, че главна дирекция САНКО на Европейската комисия, която отговаря за ветеринарните въпроси, е потвърдила наличието на птичи грип в южната ни съседка.

Земеделските стопани да не допускат домашните птици на паша извън селскостопанските дворове, за да се предотврати контактът им с диви и прелетни птици, апелира още министър Кабил.

Той съобщи, че се очаква още днес Националната ветеринарна служба да отпечата инструкции за поведение на земеделските стопани и призова цялото население, особено това в селата на 4-те рискови района по река Дунав и край Бургас, при най-малки съмнения или регистриране на симптомите на заболяването, при смърт дори на една птица, незабавно да уведомяват за това местните власти.

До момента в страната няма и съмнение за регистриран птичи грип, каза министърът. Ако подобно нещо бъде регистрирано ще бъдат взети незабавно всички мерки за неразпространяването на болестта, каза още министърът.


Спонсорирано съдържание