Ограничаваме вноса на птици и птичи продукти от Турция

Причината е, че главна дирекция САНКО на Европейската комисия, която отговаря за ветеринарните въпроси, е потвърдила наличието на птичи грип в южната ни съседка
10 окт 2005 12:03,
Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил обяви, че още днес ще издаде заповед за ограничаване на вноса на живи птици и птичи продукти от Турция. Причината е, че главна дирекция САНКО на Европейската комисия, която отговаря за ветеринарните въпроси, е потвърдила наличието на птичи грип в южната ни съседка.

Земеделските стопани да не допускат домашните птици на паша извън селскостопанските дворове, за да се предотврати контактът им с диви и прелетни птици, апелира още министър Кабил.

Той съобщи, че се очаква още днес Националната ветеринарна служба да отпечата инструкции за поведение на земеделските стопани и призова цялото население, особено това в селата на 4-те рискови района по река Дунав и край Бургас, при най-малки съмнения или регистриране на симптомите на заболяването, при смърт дори на една птица, незабавно да уведомяват за това местните власти.

До момента в страната няма и съмнение за регистриран птичи грип, каза министърът. Ако подобно нещо бъде регистрирано ще бъдат взети незабавно всички мерки за неразпространяването на болестта, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание