Слепите във Варна ползват безплатно градския транспорт

Слепите граждани на Варна и техните придружители ще пътуват безплатно по цялата градска мрежа
29 яну 2008 13:30,

Слепите граждани на Варна и техните придружители ще пътуват безплатно по цялата градска мрежа. Решението бе одобрено от транспортната комисия и предстои да бъде обсъдено от местния парламент.

В молбата си до Общинския съвет от Районната организация на слепите посочват, че безплатното ползване на градския транспорт е единственият начин за безопасно придвижване в агресивната градска среда.

От организацията изтъкват, че членовете й получават ниски пенсии и нямат допълнителни доходи, а освен това плащат два пъти по-скъпо за обществения транспорт, тъй като купуват билети и за придружителите си.

Все още не е ясен размера на средствата, които ще бъдат необходими за реализирането на инициативата. Миналата година община Варна е отпуснала 105 000 лева за осигуряването на безплатна карта за две линии на незрящите лица със загубена работоспособност от 70,99 до 100 %.

И през тази година общината ще осигури карти за градския транспорт за 90 деца от Асоциацията на родители на деца с церебрална парализа и на деца с вродени, придобити и наследствени увреждания, както и за техните придружители.

Благодарение на тази помощ децата, повечето от които с диагнози детска церебрална парализа, Даун синдром, епилепсия и множество увреждания, успяват да посещават детски заведения, училища, центрове за медицинска помощ и рехабилитационни заведения.

В общинския бюджет за тази година ще бъдат предвидени и средства за покриването на разходите за изравняване на цените на ученическите карти от Варна до селата Константиново и Звездица и обратно с тези на ученическите карти за градските линии. Абонаментни карти за учащи ползват 38 деца от Константиново и 44 от Звездица.

Съветниците разгледаха и жалба от гражданин, който повдига проблема с паркирането на територията на Морската градина. Въпреки че влизането на автомобили в парка е забранено, с изключение на такива със специално предназначение, забраната не се спазва, заявява в жалбата си Николай Цветков.

Според негова информация се издават и пропуски за определени автомобили. Цветков е провел разговор с шефа на варненската полиция комисар Димитър Димитров, който е обещал съдействие. Съветниците решиха да препратят жалбата до комисията по обществен ред, както и до администрацията. Становището им бе, че трябва да се предприемат мерки за засилването на контрола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание