Карадере си отива

4000 дка луксозно "екоселище" ще ликвидира дивия къмпинг в Североизточна България
21 юли 2008 11:00,
124
Карадере си отива
Снимка: Булфото

Карадере в снимки

Без съмнение грандиозните авангардни архитектурни проекти на Норман Фостър будят интереса на хората с оригиналните си решения и визуализации.

Изложбата на 12.12.2007 г. на един от най-успешните съвременни архитекти явно беше прелюдията от българска страна към прекарването на проект на “Фостър и Партньори” за създаването на екологично селище край Черно море, което ще бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили.

В него още тогава се твърдеше, че ще бъде запазен съществуващият релеф и растителност и ще бъде осигурена допълнителна енергия за нуждите му, която ще се произвежда от биомаса.

Неслучайно на тази изложба в НГЧИ участваха арх. Георгий Станишев, както и брат му - министър-председателят Сергей Станишев.

Само преди дни във в. “Гардиън” излезе статията на Кейт Конъли, която разкрива плановете на Фостър да построи луксозно селище “Черноморски градини”, което ще ликвидира дивия къмпинг “Карадере” в Североизточна България.

В представянето си пред медиите Фостър винаги е твърдял, че основната философия, която е залегнала в работата му, е чувствителността към околната среда.

Това на практика се оказва една добре обмисляна в дългосрочен план ПР стратегия. Всъщност се планира уникални природни кътчета в България да бъдат превърнати в „атрактивни места за отдих и забавление”.

Група български еколози, подкрепени от много артисти и хора, които всяко лято си правят къмпинг на Карадере, се вбесени от решението, районът да се превърне в луксозно селище за 1 млрд. евро.

То ще включва пет миниградчета, издигнати върху хълмовете, изкуствени езера, пристан за яхти и обширна свободна зона.

В статията на “Гардиън” се казва, че ще бъде разрушена последната останала девствена пясъчна ивица по българското Черноморие, което ще има опустошителен ефект и върху богатото биологично многообразие.

Мястото попада в европейската програма за защитени зони "Натура 2000".

Няма прокарано законодателство от българското правителство, забраняващо строежите в подобни райони. Това позволи на инвеститорите да застрояват крайбрежието безпрепятствено.

Едва ли има вече пространство по брега, което да не е засегнато от свръхзастроените курорти. Местните хора често не могат да стигнат до плажовете, които са охранявани от пазачи.

Инвеститори от различни държави проявяват интерес към проекта. Еколозите са на мнение, че този курорт ще нанесе непоправими вреди на природното многообразие.

Селищата ще унищожат непокътнати дъбови гори, а нашествието на хиляди хора, както и прокарването на нови пътища, ще нарушат един от основните миграционни маршрути за милиони птици в Европа - Via pontica.

Природозащитниците планират да направят палатков лагер и серия от концерти в знак на протест срещу неморалното строителство.

ПГ на ДСБ поиска премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в парламента, за да обясни дали има конфликт на интереси във връзка с построяването на жилищния и ваканционен комплекс "Блек сий гардънс".

Проектът е на английския архитект Норман Фостър съвместно с брата на премиера Сергей Станишев - Георгий Станишев, директор на Projects Ltd. Той от своя страна твърди, че "Черноморски градини" са екологично съобразни и нито един закон не е бил нарушен.

За жителите на Бяла и Обзор проблемът има други измерения. Те не протестират, защото още преди години са си продали земите – повече от 4 000 дка, на инвеститорите.

Някои от тях дори се надяват по-скоро да започне реализацията на проекта. Това е шанс за местните хора да продадат още терени и то на доста по-висока цена.

Всички, които искат да си почиват далеч от цивилизацията и да се насладят на природата, идват редовно на това място. До Карадере се стига през отбивката на магистралата Варна-Бургас, между Бяла и Горица.

По черен път се стига до плажа. Мястото граничи с плажните ивици на Шкорпиловци и Бяла.

Сега назрява опасността това място да бъде загубено завинаги, заедно с многочислени животински видове - видри, кълвачи, пеперуди, чучулиги и т.н.

За съжаление, много от крайбрежните зони вече са застроени. Природозащитниците изразяват надеждите си, че с огласяването на случая от българските и чуждите медии могат да постигнат ефект.

Карадере в снимки

Остава само да им стискаме палци и да се молим за оцеляването на девствените кътчета от българската природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
кики преди 15 години
като за снимка, можеха поне пластмасовите туби да махнат!!! всеки иска да почива сред природата, ама малко са тези, които си почистват! много се ядосвам какви мизерници сме! за Карадере имаме шанс да направим едно- ПРОТЕСТ, ПРОТЕСТ, ПРОТЕСТ!!! не само там в палатките, ами и в София, пред Парламента, пред Президентството, там, където ще ни видят и чуят повече хора! Не може да се мълчи постоянно и за всичко! Да го направим, докато не е късно!!!
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
докато *** са на власт ще става още по-лошо, иска се с тях да се действа радикално привидно че не се съобразяват с никой, така и ние с тях!умре ли Любен Гоцев и *** си отиват.....!ще ги *** докрак, вече почнахме да се организираме тука в Пловдивско на местно ниво, че кой предполагате ни е кмет?-синът на партийната секратарка от едно време и абсолютен ***!
101
0
 
1
 
! Отговори
Зелен преди 15 години
Нека 10000 човека да излязат на улицата, държа дебело да подчертая (за *** който реши да ми цитира Конституцията) МИРНО с Предварително разрешение от общината. Толкова ли е трудно да кажем, че не сме навити да ни клатят. Трябва просто да се изправим и да отидем на предварително оповестеното място за провеждане на (и пак за кръглия познавач на конституцията) Напълно Законния и Предварително удобрен от общината МИРЕН протест. Искате да ви чуят? Ами излезте и кажете какво искате!
100
0
 
1
 
! Отговори
Само Левски :) преди 15 години
Вместо да се молим и да стискаме палци на природозащитниците (да не би останалите да са от Луната) можем просто да кажем "не става" както от много време правят в други държави от Европейския Съюз! Ще останем приятно изненадани от резултата и току виж ни харесало.
99
0
 
0
 
! Отговори
добродушен преди 15 години
Искрено и без угризения пожелавам на (все още) "премиера", уж незамесен (?!) в корупционни афери (само шепа изкукали бабички могат да го вярват) и на неговия също толкова "чист" брат, както и на семейството му, ако не е обратен и има такова, мъчителна, ама мно-о-го мъчителна смърт от злокачествено заболяване. Ако преди това не го гръмнат. Такива "чисти и честни" бизнесмени често ги отстрелват за радост на целия български народ. Хей, ако има някой да жали за президентския съветник Емил Кюлев с неговите бързо и честно натрупани 700 милиона в зелено , нека се обади.
98
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Първоначалния капитал е вече окраден, пърдон, натрупан,и трябва да се реинвестира.Останалото са подробности, и въпрос на цифри в правилните банкови сметки...
97
0
 
1
 
! Отговори
nekoisi преди 15 години
а така, застройте и последното диво място на черноморието и после се чудете защо има отлив на туристи. естествено, че голяма част от хората ще бягат към Гърция и Турция. имаме вече предостатъчно хотели, селища и не знам какво още, оставете и малко истинска природа, не знам дали някой вярва на това, че ще се строи "еко" селище... то в момента там не би могло да бъде повече еко а след човешка(бг) намеса нищо няма да е еко...тъжно...егати алчните хора сме, това се прави само за пари, и се опитват да прикрият меркантилните си интереси с разни там хубави думички ама няма кой да ви повярва. унищожаването на природата с цел печелене на пари е ужасно престъпление и дано всеки, който вземе участие в това да бъде застигнат от множество неприятности и нещастия... тя природата си знае работата.наистина трябва да се вдигне доста шум, да се организират протести, стига вече строителство по черноморието!
96
0
 
1
 
! Отговори
svetoslav slavchev преди 15 години
vsi4ki koito obi4ame tova nezabravimo kat4e ot balgaria na protest do dupka tova koeto stava6e sas irakli triabva da stane na nta stepen ne se oiadoha tia tikvi protesti do dupka tova e!
95
0
 
0
 
! Отговори
fuklata преди 15 години
extra! nishto nqmada ostane veche ot prirodata ni. pone chovek nqma da se chudi v Bg ili v Greece na more... a vie si sporete..nqma losho
94
0
 
1
 
! Отговори
men преди 15 години
dokoga niakakvi murliovtz ste reshavat budesteto ni? dokoga niakakvi moralni utrepki, narichani za po-neiasno POLITIZI ste osirat budesteto ni, prirodata i vsichko, zaradi koeto si zasluzava chovek da zivee v BG???zastoto ne socialnata, obrazovatelnata, zdravnata ili finansovata politika praviat BG hubavo misto za zivot, a prirodata i..... eh otrepki, otrepki.... bezmozuchni lakomi politicheski zadnitzi.....
93
0
 
1
 
! Отговори
mama преди 15 години
Kakvo vi stava na vsi4ki,za6to kogato se slu4i ne6to takova v Bg zapo4vate da se karate pomejdu si,vmesto da se obedinite i da se opitate da napravite ne6to po vaprosa?Tova mai e tipi4no za balgarina.I dokoga 6te se opravdavame,4e ni6to ne zavisi ot nas i ni6to ne mojem da promenim?Vse pak tezi hora v parlamenta sa edna 6epa,v sravnenie s ciala Bg.V kraina smetka vseki sam e vinoven za jivota,koito jivee i dokato pasuvate ni6to niama da se promeni kam dobro.
92
0
 
0
 
! Отговори
до 84 преди 15 години
Ами прав ти път. Събирай си парцалките и да те няма .То асъл друго освен глупости и цинизми ,какво можеш да кажеш .А ние очаквахме от тебе решение как да спасим КАРАДЕРЕ .Ти пък си решил да си събираш парцалите .Ами успех в начинанието.
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Албена е чиста, защото собственика на курорта - Албена АД, милее за него и в холдинга работят професионалисти. Наблизо са Балчик и Кранево,от там идва много мърсотия, но всичко се почиства. Плажа е разделен на малки парцели, което поражда конкуренция между наемателите и в резултат от конкуренцията получавахме добра услуга. Цените са по-височки, но ако има конкурентни курорти ще паднат. Така, че ако става дума за нещо подобно да строят, надявам се архитектите да си свършат работата, иначе ще фалират.
90
0
 
0
 
! Отговори
Ицака Маафака преди 15 години
.
89
0
 
0
 
! Отговори
Ицака Маафака преди 15 години
Не успях да разбера с каква цел го каза това? Пак ли избиваме комплекси, нагнетени от обществото? То само с пари не се живее... Виж си правописа.
88
0
 
0
 
! Отговори
Ицака Маафака преди 15 години
Не успях да разбера с каква цел го каза това? Пак ли избиваме комплекси, нагнетени от обществото? То само с пари не се живее... Виж си правописа.
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Az ako si prodada apatrtamentite v MAnhatan spokoino moga da vzema 1 000 000 000 dolara i da kupq tova kare li e dare li e. Rabota na Wallstreet i izkarvam pove4e ot vsi4ki vas vzeti zaedno. Tova e realnosta.
86
0
 
0
 
! Отговори
georgi преди 15 години
ia malko po spokoino:) niakoi ot horata koito sa se zagrijil za kara dere i prez um ne mue minalo da idva da tiu capa skupocennata sofia, v tova sum siguren, a tova che spomenavat sofiancie moje bi neznaino kak vuvu vseki direktorski bord na invsestitori i stroiteli ima po niakoi sofianec.nishto lichno prosto fakt.ne otbivai temata v greshna posoka.ot svoia strna moga da ti obeshtaia che i spistolet v cheloto nemogat me zastaviat da otida da jiveia v sofia
85
0
 
0
 
! Отговори
Aelita преди 15 години
Кво пак са ви виновни софиянците? Май те са ви обществен враг номер 1, а? Да, кофти е да си завистлив :) Ония терени там са си ги продали местните жители, да не би да са ги продали софиянците? Смешно звучи и словосъчетанието "софийски селянин" :) Да не би вие в останалите градове да сте светата вода ненапита? Що ние да сме ви "мърсяли" Черноморието? Други хора не ходят ли там? Вие не сте по-малко мърляви, правите ни града на ***, щото сте се довлекли да бачкате тук, че на тва отгоре сте и неблагодарни! Баси наглите ***!
84
0
 
0
 
! Отговори
бай х. у. й. преди 15 години
и всички, които ще се присъединят към питанията им - да взема пък да ви кажа какви мерки смятам да предприема. смятам да си събера парцалите и да отида някъде, където хората нямат л.айна в главите. там ще изчакам на спокойствие да се самоунищожите, после ще се върна - както и много като мене - и ще поправим работата. а че ще се самоунищожите като държава е гарантирано - туристите бягат, ЕС псува, инвестициите ще намаляват и ще спрат.... въпрос на време е. п.п. а без цинизми говоря, когато е уместно. с *** - само псувни. от друго не разбирате.