Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна

Жителите на селото плашат с блокада на пътя
Обновена: 1 мар 2011 10:27 | 1 мар 2011 10:26,
138
Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна
Снимка: Булфото

Бунт и блокиране на пътя до населеното място готвят жителите на варненското село Каменар.

Причината е бъдещото преместване на ромите от варненския квартал „Максуда” в Каменар. Жителите на селото са категорично против проекта, който има за цел да засели стотици роми при тях.

Още през януари недоволните организираха митинг и събраха подписи с искането намеренията на Общината да не бъдат осъществени.

Протестното им писмо вече е при председателя на Общинския съвет. В него хората от Каменар твърдят, че ако желанието им не бъде изпълнено, ще спрат движението по пътя до Варна с жива верига.

Досега парафи в подписката са поставили 825-има души, сред които има и много роми от селото.

Подкрепа към местните жители са заявили и хора от вилната зона в района и от съседното село Куманово.

"Ако до два месеца решението да съжителстваме с ромите от „Максуда” не бъде спряно, няма да се поколебаем и ще предприемем крайни мерки”, твърдят каменарци.

И припомнят, че с блокирането на пътя ще бъде спрян и достъпът до варненското сметище, което се намира наблизо.

До ескалирането на напрежението в Каменар се стигна, след като община Варна обяви, че започва да подготвя европроект, който ще позволи на роми от селото, но и от "сърцето" на града, сами да си изградят къщи.

За целта в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2011 г. са отредени общо 35 парцела, които са с площ средно по около 500 кв. м.

Предвижа се с финансовата помощ на ЕС ромски фамилии от Каменар и "Максуда" да се сдобият там със собствен дом.

Според изричното изискване на Европейската комисия обаче те трябва сами да изградят нискоетажните къщички с дворче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Каменарроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
Владимир преди 9 години
Аааа ясно проекта е само за ромски семейства. Това не е ли дискриминация? За български семейства кой ще даде пари за строеж на жилище и парцел със земя? А тия които нямаме собствено жилище ще плащаме квартири заеми на банките, само защото сме българи. Еее такова нещо не съм виждал едва ли има страна по света където основният етнически елемент е дискриминиран, смачкван и унижаван за сметка на едно малцинство.Този проект трябваше да е наочен към нуждаещи се без да се гледа теехният етнос.!!!
131
0
 
1
 
! Отговори
venstel преди 13 години
Лелеее,с какви привилегии се ползват нашите роми,чак ще имат помощ за да се сдобият със собствен дом.А аз ще си плащам кредита сама цял живот. Че на всичкото отгоре и Каменарци ще протестират,не ги биле искали.Ами тогава варианта е да им да дадат на ромите по някое хубаво местенце край морето.Тогава може би Каменарци ,ще протестират ,защо на едни има а на другите не.... До някъде ги разбирам,но все пак кой от тях с какво е полезен на обществото?Да си отговорят ,и тогава да имат притенции.
130
0
 
1
 
! Отговори
???? преди 13 години
Защо ги изолирате хората чак в с.Каменар,няма ли Варненски квартали?
129
0
 
2
 
! Отговори
NIKI преди 13 години
INTERESNO E, 4E NE SE SAOB6TAVAT PORADI KAKVI INTERESI SE IZSELVAT *** .............. *** SI E ZAPLUL KVARTALA IM.........NE 4E SAJELAVAM
128
0
 
1
 
! Отговори
5656 преди 13 години
stiga s tia romi.bulgaria e za bulgarite,za6to ne se pomogni na bulgarite ima mnogo bezdomnici
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да не им се дава безплатно българска земя..а да се изградят изолирани резервати както при североамериканските индианци....за да не могат *** да живеят в близост до българите и да паразитират върху тях....
126
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
burkani burkani ne razbrahteli ce vie ste izceznal vit sa6testvoooooooooooo bra istoriceski burgan
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
burgani evropa ni brasta bari na nas romite avi gi kratete kratci mrasni gadove
124
1
 
4
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Karthago delenda est = Социалните пари на ***, трябва да се спратКоето вече е родено до сега - родено. Ще продължим да го хрантутим.Оттук нататък обаче :МАЙЧИНСТВА, ДЕТСКИ и ПОМОЩИ, САМО след ЗАВЪРШЕН 8-ми клас, на родителите ! И до 3-то РАЖДАНЕ ! ИНАЧЕ ... иначе НИ ЧАКА СТРАШНАТА СЪДБА на КОСОВСКИТЕ СЪРБИ ... Не ... чака ни по-страшна съдба. Защото Косовските сърби имаха къде да бягат.Към незавладяната от албанците, северна част на Сърбия.А тук къде ще бягаме ? Че остана ли район в БГ, където родените *** да не са абсолютно мнозинство ?!
123
1
 
3
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Вижте на тази снимка, как *** от Каменар,посред бял ден крадат масово ток :lambo.blog.bg/politika/2011/01/17/kysiiat-***-s-dylgata-lenta.669081
122
1
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 13 години
Не в Африка, че ще унищожат все още красивата й природа - в Космоса направо.
121
0
 
0
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
komentator 114 edinstven vie pokazvate vqrna predpolagaemost otnosno newata s romite. we razruwat tezi domove we gi oserat i pak si sa te.no ima oba4e i hora pomezdu im;koito trqbva da se preseqt ot pasminata.te vtorata grupa sa trudolubivi i 4estni hora.az poznavam mnogo takiva.e nemoze pokrai suhoto da gori i survoto.
120
1
 
6
 
! Отговори
циганска работа преди 13 години
Тия едни другеи не се търпят а искат ние да ги търпим....
119
0
 
8
 
! Отговори
AryanaBulgarica преди 13 години
Няма оправия с това нечовешко племе, поне гета отделени от нормалните хора със бетонни стени и бодлива тел, без право за напускане.
118
3
 
1
 
! Отговори
ДО 95 ТИ !!! преди 13 години
Нищо ново НЕ НИ КАЗВАШ ПОРАЖЕНЕЦО...!!! ТИ СЪЩО СИ ГРАЖДАНИН НА ДЪРЖАВАТА И СЪЩо СИ ОТГОВОРЕН ЗА ВСИЧКО ,КОЕТО СЕ СЛУЧВА ТУК ...!!!Промяната започва ПЪРВО от НАС И ДОКАТО НЕ СЕ ОСЪЗНАЕ ТОЗИ ФАКТ -ЩЕ ВИНИШ ПРАВИТЕЛСТВАТА ,ВРЕМЕТО ,МАРСИАНЦИТЕ И ВСИЧКО КАКВОТО СЕ СЕТИШ...!!!Да не би досегашните правителства да не бяха от българи...!!!
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тази *** в африка я пращайте
116
1
 
22
 
! Отговори
to преди 13 години
Хора, това което прави Общината е дискриминиране по етнически признак! Не могат да се предоставят средства само на роми, но и на български семейства в такова състояние!
115
1
 
32
 
! Отговори
читател преди 13 години
Там където заселват ***, мин. 5км не трябва да живеят хора, а *** село да е обградено с 5м. ограда. Вътре могат спокойно да се изяждат, изтрепват и каквото искат, там зад оградата!
114
0
 
37
 
! Отговори
Hacho преди 13 години
Малиии, то това българският *** стана световен проблем вече. Да сезираме даже и ООН, че искат да им съборят НЕЗАКОННИТЕ постройки. Кога ли българите ще се вдигнем на бунт срещу дискриминацията на трудещите се спрямо мързеливата и крадлива пасмина, която нарича себе си роми. Това не са роми, а чисти ***. Ром може да нарече себе си човек, който се труди и спазва законите на страната, където живее. *** е всяко мързеливо, долно, мръсно, необразовано и крадливо псе(било то и от чист български етнос), което вечно чака някой да му дарява пари и да се грижи за него, докато то упражнява половия си нагон и се плоди като заек без да мисли и минута за бъдещето си и бъдещето на поколението си. Не съм расист и не мразя ромите, мразя ***.
113
0
 
5
 
! Отговори
до 95: преди 13 години
Браво и аз съм с теб!