Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна

Жителите на селото плашат с блокада на пътя
Обновена: 1 мар 2011 10:27 | 1 мар 2011 10:26,
138
Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна
Снимка: Булфото

Бунт и блокиране на пътя до населеното място готвят жителите на варненското село Каменар.

Причината е бъдещото преместване на ромите от варненския квартал „Максуда” в Каменар. Жителите на селото са категорично против проекта, който има за цел да засели стотици роми при тях.

Още през януари недоволните организираха митинг и събраха подписи с искането намеренията на Общината да не бъдат осъществени.

Протестното им писмо вече е при председателя на Общинския съвет. В него хората от Каменар твърдят, че ако желанието им не бъде изпълнено, ще спрат движението по пътя до Варна с жива верига.

Досега парафи в подписката са поставили 825-има души, сред които има и много роми от селото.

Подкрепа към местните жители са заявили и хора от вилната зона в района и от съседното село Куманово.

"Ако до два месеца решението да съжителстваме с ромите от „Максуда” не бъде спряно, няма да се поколебаем и ще предприемем крайни мерки”, твърдят каменарци.

И припомнят, че с блокирането на пътя ще бъде спрян и достъпът до варненското сметище, което се намира наблизо.

До ескалирането на напрежението в Каменар се стигна, след като община Варна обяви, че започва да подготвя европроект, който ще позволи на роми от селото, но и от "сърцето" на града, сами да си изградят къщи.

За целта в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2011 г. са отредени общо 35 парцела, които са с площ средно по около 500 кв. м.

Предвижа се с финансовата помощ на ЕС ромски фамилии от Каменар и "Максуда" да се сдобият там със собствен дом.

Според изричното изискване на Европейската комисия обаче те трябва сами да изградят нискоетажните къщички с дворче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Каменарроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
31
 
! Отговори
До "М" преди 13 години
*** ако ги пуснеш в обезлюдено село ще умрат от глад. Те не могат и не искат да работят земеделска работа. За *** магнит са големите градове, където има повече хора и съответно повече привлекателни неща за крадене, също желязо, отпадъци разни и т.н.
111
1
 
40
 
! Отговори
$ преди 13 години
СТИГА СМЕ ТЪРПЕЛИ тази малоумщина на държавата!!!!!!!!На колко БЪЛГАРИ държавата е дала безвъзмездно по 500 кв.м. земя??? Аз не познавам нито един!А вие?И за да ме разберат ***: АЙ СИКТИР ОТ ТУКА..............!
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО ЗОРО ТИКВО ПЛАВШИЛО
109
0
 
25
 
! Отговори
м преди 13 години
Трябва да ги заселят в обезлюдени села дето няма други хора, а не да им строят къщи, както искат. Морално те не са подготвени за такова нещо. Ще влезнат и ще я разрушат таз къща, ще продадат каквото има за продаване и къщата ще стане на ***. Хора дето нямат работа как биха подържали едно ново жилище? Какп ще си плащат разходите? Това е много глупаво ако го направят.Просто решението е да ги пращат по селата дето няма хора вече. Има ниви...да сеят и да живеят както могат.
108
0
 
27
 
! Отговори
zoro преди 13 години
информирайте ни кога е блокадата на пътя и аз ще дойда
107
1
 
21
 
! Отговори
$ преди 13 години
Истината е една!Трябва да се инвестира във фабрики за ***!В БГ има много материал.....!
106
2
 
28
 
! Отговори
Мом преди 13 години
Абе какви къщи ще си изградят!?! Каквото не могат от материала да продадат ще изгорят, и после ще почнат да обират каквото има по дворовете и къщите на българите.
105
2
 
34
 
! Отговори
Николай преди 13 години
Пичове събирам членове за сформиране на престъпна организация с цел ликвидиране на ***, шеити, политици, експлоататори на детски труд...ако има желаещи слагайте лайкове ако съберем необходимата квота ще намеря начин да се свържа с вас.
104
1
 
6
 
! Отговори
Тина преди 13 години
До коментара на 95: Мнго точно сте го казали!Подкрепям ви!
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нормално, никой не иска уродливите!
102
1
 
25
 
! Отговори
демократор преди 13 години
А бе ей,в щатите,в малките селища,не можеш да се заселиш без съгласието на кмета и общ.съветници!И на никой не му пука за ПРАВА и твоите мераци!У нас няма демокрация,а само крадливо безхаберие!Ама тука само си приказваме!
101
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
според мен трябва да се върнат славните времена на концлагерите ,сички *** там да правят *** или кафява захар да ги хранат и поят без право да излизат от концлагера според мен това е приемливо и от двете страни
100
1
 
28
 
! Отговори
ZloStor преди 13 години
Мили мой Българи, желая да Ви споделя че за мен, най-точния коментар е на 95 с име "И аз искам". Браво на теб най-точно го каза!!!
99
1
 
14
 
! Отговори
уйо преди 13 години
аз съм от другия край на *** но мога да дойда за блокадата
98
5
 
30
 
! Отговори
РаР преди 13 години
Единствения добър *** е мъртвия ***...даже и тогава не е добър..
97
1
 
19
 
! Отговори
H8C0RE преди 13 години
Изселване на всичката *** миризлива сгур в джунглите на Индия! Толкова ли е сложно - по един еднопосочен билет, а парите от билетите ще се възвърнат веднага, когато България си отдъхне от ***.
96
1
 
36
 
! Отговори
българин преди 13 години
за да си направя къща на село платих близо има няма 2865 лв по разни институции въпреки че още не съм я направил напълно си плащам данаци държавата не ми е помогнала с нищо мангурлята помощи получават строителни материали не плащат данаци ток вода крадът не ги съдят тогава какво ни остава а кажете де
95
0
 
0
 
! Отговори
stoiko преди 13 години
a taka ti si nash 4ovek,evalllla
94
0
 
29
 
! Отговори
Николай преди 13 години
Еееей това смотано правителство умря да се занимава с правата на ромите, даже субсидии от ЕС ще искат за тях, но да видим като се изнесем кадърните хора от БГ кой ще им работи че да има пари в хазната, щото аз не познавам *** работник, познавам само далаверсжий...държавата ще се изхранва само с проституция и наркотици.
93
0
 
30
 
! Отговори
българче преди 13 години
ИМА ***-ИМА ПРОБЛЕМИ.НЯМА ***-НЯМА ПРОБЛЕМИ!!!!!!!!