Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна

Жителите на селото плашат с блокада на пътя
Обновена: 1 мар 2011 10:27 | 1 мар 2011 10:26,
138
Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна
Снимка: Булфото

Бунт и блокиране на пътя до населеното място готвят жителите на варненското село Каменар.

Причината е бъдещото преместване на ромите от варненския квартал „Максуда” в Каменар. Жителите на селото са категорично против проекта, който има за цел да засели стотици роми при тях.

Още през януари недоволните организираха митинг и събраха подписи с искането намеренията на Общината да не бъдат осъществени.

Протестното им писмо вече е при председателя на Общинския съвет. В него хората от Каменар твърдят, че ако желанието им не бъде изпълнено, ще спрат движението по пътя до Варна с жива верига.

Досега парафи в подписката са поставили 825-има души, сред които има и много роми от селото.

Подкрепа към местните жители са заявили и хора от вилната зона в района и от съседното село Куманово.

"Ако до два месеца решението да съжителстваме с ромите от „Максуда” не бъде спряно, няма да се поколебаем и ще предприемем крайни мерки”, твърдят каменарци.

И припомнят, че с блокирането на пътя ще бъде спрян и достъпът до варненското сметище, което се намира наблизо.

До ескалирането на напрежението в Каменар се стигна, след като община Варна обяви, че започва да подготвя европроект, който ще позволи на роми от селото, но и от "сърцето" на града, сами да си изградят къщи.

За целта в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2011 г. са отредени общо 35 парцела, които са с площ средно по около 500 кв. м.

Предвижа се с финансовата помощ на ЕС ромски фамилии от Каменар и "Максуда" да се сдобият там със собствен дом.

Според изричното изискване на Европейската комисия обаче те трябва сами да изградят нискоетажните къщички с дворче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Каменарроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
13
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 13 години
и турчин в страната няма да остане. че то сега *** живеят на Българска земя и тероризират населението и със всяка година стават все повече и повече. ако вие не направите първата крачка то после щее късно тогава *** ще ви изгонят от собственатави държава.
71
0
 
22
 
! Отговори
Сиганин преди 13 години
Да ги харижат на хамериканския посланник - нали ги защитава. Ако иска може и да ги осинови.
70
2
 
12
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 13 години
проблема братя Българи е в това че то *** на днешен ден се явяват Български граждани. може да се постъпи иначе тоест да се пожертва в името на Българското благополучие не много земя желателно дае на границата с турция и там да се създаде цигано турска държава джудже. да се затворят границите и да ги оставят на три четири годиди да се оправят сами. те или ще се избият между себеси или ще емигрират всичките в турция. и по този начин България ще си вземе земите обратно и нито един ***....
69
5
 
12
 
! Отговори
justice преди 13 години
според мене трябва да изселят всички българи от Варна и да ги преместят в село Каменар а *** да се заселят във вече готовите и обзаведени жилища на напусналите българи
68
1
 
42
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Нека всички Българи, които нямат собствен дом, да подадат искане да им бъдат предоставени земя и материали за строеж - ако не, да дадат държавата под съд за РАСОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ !!!
67
1
 
23
 
! Отговори
ULS преди 13 години
Никои не заслужава да му се изсипе тая пасмина на главата...
66
1
 
32
 
! Отговори
Българин преди 13 години
"започва да подготвя европроект, който ще позволи на роми от селото, но и от "сърцето" на града, сами да си изградят къщи."С една сума - дава се земя и материали за къща на ЕТНИЧЕСКИ принцип !!!!КАКВО СТАВА С КОНСТИТУЦИЯТА, БЕ ?!? НЕ Е ЛИ НАПИСАНО ТАМ, ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИВИЛЕГИРОВАН ЗАРАДИ ЕТНОСА СИ ?!?
65
0
 
4
 
! Отговори
Дали преди 13 години
Дали не трябва по този начин да решим проблемите си?
64
1
 
39
 
! Отговори
ВАРНЕНЕЦ преди 13 години
КАМЕНАР беше много хубаво село край Варна до 70-те години на миналия век, когато заселиха първите *** от кв. Максуда там. Дори баща ми мислеше да си купува къща там и да живее в него след като се пенсионира. Но като заселиха ромите там, всичко наоколо се оцигани. Местните каменарци пропищяха, че и околнити села също. А сега искат още *** да заселват там. Жална им майка на местните хора там. От сърце им съчуствам.
63
0
 
0
 
! Отговори
Тишо до KALT преди 13 години
Така де, множествено ;)
62
0
 
37
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Значи ако си *** можеш да НАРУШИШ законите, самонастанявайки се на чужда земя - и вместо да бъдеш наказан, НАГРАЖДАВАТ ТЕ с къща ?!?Прави са хората от това село - никой не иска диваци и бандити за съседи !!!
61
0
 
7
 
! Отговори
Тишо до KALT преди 13 години
Прав си, с говорене не става. Проблема е, че така сме възпитани - в търпение. Аз затова употребих първо лице единствено число.
60
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
някой може ли да ми каже,някъде по пазарите виждал ли е ***-търговец с КАСОВ АПАРАТ ???
59
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО НА ХОРАТА!
58
0
 
39
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
*** ОТКАЗВАТ ДА РАБОТЯТ, те искат само и единствено ДА ПОЛУЧАВАТ СОЦИОЛНИ ПОМОЩИ И ДА КРАДАТ. Според тях, краденето е част от "културните" им особености и е част от техните граждански права. Ако не вярвате, вижте клипа във ВБОКС7 - "*** протестират - не им дават да крадат"!
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато не се възобновят т.н. строителни войски, ситуацията с *** няма да се оправи.
56
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ксенофоби с ксенофоби такива...Що не ги щете бре?
55
0
 
1
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Постъпавай така бе Тишо.
54
0
 
36
 
! Отговори
До 45 преди 13 години
Пич, многократно повтарям едно и също в коментари към подобни статии,може и да ти е направило впечатление.Предлагам да се спират социалните помощи на всеки,на когото може да се предложи работа,която е по силите му.Щом няма нито професия,нито образование,*** да копа,да сади и да се храни!Ако не иска и се премести оттам,да докаже от какво се издържа!Ако не може да докаже - айде в пандела и там,на принудителен труд!Докога ще хрантутим здрави млади хора, а земята ще пустее и ще внасяме храни?!
53
0
 
41
 
! Отговори
До номер 40. преди 13 години
В селото на баба ми, още преди няколко години искаха да раздадат по 5 декара на всяко *** семейство, за да се изхранва. Е познай дали някой от *** взе земя!? Ако вземели земя, щели да им спрат помощите. Та *** и работа.....НЕЕЕЕЕ, НИКОГА! На тях винаги някой им е длъжен.