Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна

Жителите на селото плашат с блокада на пътя
Обновена: 1 мар 2011 10:27 | 1 мар 2011 10:26,
138
Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна
Снимка: Булфото

Бунт и блокиране на пътя до населеното място готвят жителите на варненското село Каменар.

Причината е бъдещото преместване на ромите от варненския квартал „Максуда” в Каменар. Жителите на селото са категорично против проекта, който има за цел да засели стотици роми при тях.

Още през януари недоволните организираха митинг и събраха подписи с искането намеренията на Общината да не бъдат осъществени.

Протестното им писмо вече е при председателя на Общинския съвет. В него хората от Каменар твърдят, че ако желанието им не бъде изпълнено, ще спрат движението по пътя до Варна с жива верига.

Досега парафи в подписката са поставили 825-има души, сред които има и много роми от селото.

Подкрепа към местните жители са заявили и хора от вилната зона в района и от съседното село Куманово.

"Ако до два месеца решението да съжителстваме с ромите от „Максуда” не бъде спряно, няма да се поколебаем и ще предприемем крайни мерки”, твърдят каменарци.

И припомнят, че с блокирането на пътя ще бъде спрян и достъпът до варненското сметище, което се намира наблизо.

До ескалирането на напрежението в Каменар се стигна, след като община Варна обяви, че започва да подготвя европроект, който ще позволи на роми от селото, но и от "сърцето" на града, сами да си изградят къщи.

За целта в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2011 г. са отредени общо 35 парцела, които са с площ средно по около 500 кв. м.

Предвижа се с финансовата помощ на ЕС ромски фамилии от Каменар и "Максуда" да се сдобият там със собствен дом.

Според изричното изискване на Европейската комисия обаче те трябва сами да изградят нискоетажните къщички с дворче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Каменарроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А, сега,кажете ми не е ли бил прав Хитлер по отношение на ***?
91
2
 
77
 
! Отговори
И аз искам преди 13 години
Искам да бъда признат за ***, за да се ползвам от следните права:-Да не плащам ток.-Да не плащам вода.-Да получавам 4 пъти по- големи помощи от българите.-Да ми дават общински жилища.-Да не плащам наем на жилищата.-Да строя където си поискам.-Да се возя безплатно в градския транспорт и БДЖ.-Да яздя кон по улици и булеварди.-Да работя- БЕЗРАБОТЕН.-Да прецаквам българите.-Да си правя каквото си искам.-Да нямам никакви задължения.-Да могат братята ми да бъдат безнаказани педофили.-Да могат братята ми да крадат и убиват безнаказано.- Да мога да зъмърсявам всичко наоколо.-Да заплашвам, че ще крада и ще убивам, ако не ме хранят и поят безплатно.-Да не си признавам децата и да получавам големи помощи.-Да не ме интересува нищо в тая държава.-Да мога да си пикая и *** навсякъде където си искам.-Искам в България да останат само ***.-Искам българите да се изнесат от тук и да ни оставят сами, за да поломиме всичко.-Искам да изсечем горите, и да си палим огън от дърветата.-Искам всичко да се разруши и да се срине.-Искам да си отмъстим на българите, за това, че са ни хранили.-Искам моя дял от единия милярд, отиващ за традиционно трайно безработните.-Искам останалите 200 милиона, които давате на българите, също да се прибавят към ***.-*** съм ви скапаната, напикана и насрана държава.
90
0
 
3
 
! Отговори
stoiko преди 13 години
da otvorat shengen 4i da hodim sobodno po cqla ivropa da im pukajim koi smi i ko mojemi i na tqh
89
3
 
1
 
! Отговори
mi ko riveti ve преди 13 години
mi to pidese procenta smi mangasari tuka,oshti 10godini i sha va pretupimi nacqlu,kat ni vi haresva rudinata ni ade vanka idite nazapat da miiti 4iniiti im
88
3
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Берлин хвана Цветанов в лъжаБерлин опроверга българския коментар за Шенген и потвърди, че не е променил позицията си спрямо българското членство.Това става ясно от писмо на германското вътрешно министерство до Дойче Веле.Текстът на писмото противоречи до голяма степен на казаното от вътрешния министър Цветан Цветанов след петъчното заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел.
87
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
s mijiturki nikoi ne iska da si ima rabota
86
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
zaradi nasta prostotia evropa nima da ni dade pari na bulgarite i ste si tuneme v kalta i nikoi niam da ni iska nikude
85
1
 
18
 
! Отговори
Sabrax преди 13 години
И аз съм ром, искам и аз безплатна къщичка с дворче!
84
1
 
16
 
! Отговори
kruf преди 13 години
*** гъска иска само да кълве без да снася.
83
2
 
21
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 13 години
къде има *** и мюсюлмани там има проблеми и никакво спокоиствие. голяма престъпност,кражби,тероризъм,убиства. тези нещата които приносят *** и мюсюлманите.
82
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В красивия Дубровник не видях нито един ***. Как става това? Защо не питат нашите управници? Трябва да има начин.
81
5
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
na donosnici kakvito sme bulgarite ne davat pari ot evropa i na takiva deto kradat pari evropa ne davat pari
80
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съвсем скоро ние, българите, ще сме тези, които ще се затваряме в гета. А България за 50 години ще се превърне в пустиня. Ще изсекат горите, ще разрушат сградите, ще замърсят водите. И тогава ситата Европа ще е доволна!
79
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че от какъв зор ЕС ще финансира къщи точно ЗА ***? Бедните българи да не би да имат повече? И да не би да няма богати ***??? Дайте ни пари и на нас, и аз искам да си построя къщичка и да се интегрирам!! Докога ще се стимулира мързелът, престъпното съзнание и паразитната нагласа? Дайте ги тези пари на хората, които наистина имат желание и мотивация да се развиват и да допринесат нещо за обществото!!! Ама не, дай да интегрираме тия питекантропи и това си е, че били уж онеправдани!
78
1
 
17
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
79 БългаринОще преди да ги изгонят от Индия, на *** са били забранени следните неща: - Да се къпят с течаща вода в свещенните за индийците реки.- Да живеят в каменни (постоянни) жилища- Да се хранят с приготвено на огън месоТова са леснопроверими исторически ФАКТИ!
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Решението е само едно - много силни социални служби по примера на САЩ. Непрекъснати проверки дали на децата са осигурени добри условип на живот и в случай на пропуски, децата се прибират от службите. През това време родителите да са задължени да плащат издръжка на дете по 120 лв (50% от мин.раб.заплата за страната). Тези, които не плащат отиват в затвора, където да си изработват издръжките.
76
14
 
8
 
! Отговори
*** преди 13 години
А ПО-ДОБРЕ ЛИ Е ДА СИ СТОЯТ В ЦЕНТЪРА НА ВАРНА?
75
0
 
26
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Американския посланник е богат човек, има изби, винарни, лозя и т.н. ферми в родното му място.Какво му пречи да вземе 5-10 хиляди ромо-***, да ги направи американски граждани и да ги засели в имението си. Хем те ще му работят ( ама га не вали), хем той ще ги храни ...
74
0
 
28
 
! Отговори
1*million преди 13 години
*** са *** неподлежаща на промяна. Помня преди време им бяха строели нови блокчета с апартаменти да се заселват в тях БЕЗПЛАТНО. След няколко месеца новите апартаменти приличаха на следвоенна гледка - изтърбушени и съсипани изцяло. Тази пасмина не зашлужава никаква интеграция просто защото тя е против интеграцията. Нека посроят частни затвори само за *** и всички вътре - кражби, неплатени сметки итн. Само така ще се въведе ред! И СТИГА С ТОВА РОМ. КАЗВА СЕ ***!!!
73
0
 
1
 
! Отговори
do 60 преди 13 години
Нямам думи... youtube/watch?v=17v8zWhKAkU