Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна

Жителите на селото плашат с блокада на пътя
Обновена: 1 мар 2011 10:27 | 1 мар 2011 10:26,
138
Село Каменар на бунт: не ще роми от Варна
Снимка: Булфото

Бунт и блокиране на пътя до населеното място готвят жителите на варненското село Каменар.

Причината е бъдещото преместване на ромите от варненския квартал „Максуда” в Каменар. Жителите на селото са категорично против проекта, който има за цел да засели стотици роми при тях.

Още през януари недоволните организираха митинг и събраха подписи с искането намеренията на Общината да не бъдат осъществени.

Протестното им писмо вече е при председателя на Общинския съвет. В него хората от Каменар твърдят, че ако желанието им не бъде изпълнено, ще спрат движението по пътя до Варна с жива верига.

Досега парафи в подписката са поставили 825-има души, сред които има и много роми от селото.

Подкрепа към местните жители са заявили и хора от вилната зона в района и от съседното село Куманово.

"Ако до два месеца решението да съжителстваме с ромите от „Максуда” не бъде спряно, няма да се поколебаем и ще предприемем крайни мерки”, твърдят каменарци.

И припомнят, че с блокирането на пътя ще бъде спрян и достъпът до варненското сметище, което се намира наблизо.

До ескалирането на напрежението в Каменар се стигна, след като община Варна обяви, че започва да подготвя европроект, който ще позволи на роми от селото, но и от "сърцето" на града, сами да си изградят къщи.

За целта в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2011 г. са отредени общо 35 парцела, които са с площ средно по около 500 кв. м.

Предвижа се с финансовата помощ на ЕС ромски фамилии от Каменар и "Максуда" да се сдобият там със собствен дом.

Според изричното изискване на Европейската комисия обаче те трябва сами да изградят нискоетажните къщички с дворче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Каменарроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
16
 
! Отговори
ДонМанго преди 13 години
Еххх един българин от панелка може само да мечтае за къщичка с дворче, макар и едноетажна... ще му разкатят фамилията от изисквания, докумнети и не напследно място - цената на цялтото "упражнеие"...Все пак това епордения проект, който ще се забрави след местните избори...
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко ли още хубави български селца ще бъдат унищожени от ***. Животът не е в градовете, а встрани от тях. Градовете са гета. Където и да е на запад хората предпочитат да живеят в хубави къщи в спокойни райони. Но там имат препитание. А тук държавата извън София осигурява само ***.
50
0
 
19
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Недейте така крайно с идеята за морето.Да постъпим "цивилизовано" и "човешки", по "европейски", като италианци и французи: всички *** да се пишат румънци, да се изпратят със самолети в Румъния и да им се забрани да се връщат в България.И това е с добра мисъл за тях: в Румъния има по-висок стандарт, има повече за крадене и повече пари за помощи. Смело напред към Румъния!
49
0
 
29
 
! Отговори
до 42 преди 13 години
Абе ти луд ли си или полудяваш!? Каква Странджа, тея ще опоскат тая прекрасна планина с прекрасни стари автентични села и традиции. Мама им *** да им слагат СПИРАЛИ на *** и да спират да се плодят защото са като ***!!!!!!
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
томай нещата с всеки изминал ден назряват към по сериозни действия
47
0
 
31
 
! Отговори
спонджбоб преди 13 години
БРАВООО!!! И АЗ ще отида да ги подкрепя хорицата от Каменар! Тези ***, а не само те, а всички трябва да ги подарим безвъзмездно на Индия! Там им е мястото!!!
46
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си ги вземат в баровските квартали, м**а им ***! Къщи ще им строят!!! Значи аз няма да получавам детски надбавки, защото съм родила 2 деца, образовала съм се, работя и плащам данъци! Успех на жителите на Каменар! Не се давайте!
45
0
 
26
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Какво ще стане, ако на *** се раздадат безплатни строителни материали? На другия ден, тези материали ще се продават по борсите!
44
0
 
28
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
40Земеделски земи???Човече, ти виждал ли си, чувал ли си, чел ли си някога за такова чудо като "***-земеделец"???
43
0
 
24
 
! Отговори
Varg преди 13 години
Заселети ги в Бухенвалд.
42
0
 
28
 
! Отговори
ssd преди 13 години
*** ще си строи къща собственоръчно-е,по голяма простотия не съм и чувал!
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На влизане във Варна с влак първата забележителност от към лявата страна е приказният град Максуда. Заглеждайкие се в него се връщаме във времето на Синбад Мореплавателя и Али Баба и 40-те разбойника. Добре, че са *** за да ги изритат от там иначе няма оправия. Относно това за Каменар не само да не ги местят там, а и местните мурговци вкупом да ги пратят да заселват Странджа или някой друг безлюден район на България. В миналото Каменар е било абсолютно чисто Българско село с прекрасна природа.
40
1
 
10
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Браво на селяните, ако така се постъпваше във всяко българско село и град, нямаше да има жив *** освен шепа катунари. Ама като сме пу.тки сами си ги натрисаме *** и ги храним и търпим безчинствата и мизерията им.
39
3
 
9
 
! Отговори
Откъде накъде? преди 13 години
Защо не ги заселят някъде,където има пустеещи земеделски земи? В Каменар има ли осигурен поминък за тези ***,които предстои да бъдат заселени там?Ако няма,значи решението не е държавническо,не е и решение на кадърна общинска управа!Жителите на Каменар да се оплачат в Страсбург -на какво основание им трапльосват безработни голтаци?Да ги носят на гърба си?Каменарци ще работят,а новодошлите просто "ще си взимат" от изработеното.Нали соц.помощи и детските надбавки едва им стигат за цигари и бира
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НА СНИМКАТА ХЮСЕИН ОБАМА ,КАРА КРАДЕНИ ПОДПАЛКИ ЗА ОГНИЩЕТО НА ГЕТОТО САЩ.
37
3
 
1
 
! Отговори
topcho преди 13 години
az sam *** ...daite mi i na men dvor i materiali...kade triabva dase obarna...
36
1
 
19
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Заселете ги в афганистан или в пустинята Гоби
35
4
 
3
 
! Отговори
do 34 преди 13 години
mnogo si prav , na nas mantaliteta ni prechi
34
0
 
15
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Вчера ония българофоб омбуцмана Пенчев е изръсил простотията ДА СЕ ОЗАКОНЯТ НЕЗАКОННИТЕ *** КОПТОРИ - това според него щяло да доведе до интеграцията на НЕИНТЕГРИРУЕМИТЕ катунари!
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С *** или без ***, България ще си остане най-осраната държава в ЕС, заради лошия човешки матерял. Това е истината!