ЧЕЗ свива инвестиции, ако токът поскъпне с до 1%

Нужен е по-голям скок на цената от юли, смятат от компанията
19 апр 2011 22:31,
107
ЧЕЗ свива инвестиции, ако токът поскъпне с до 1%
Снимка: Булфото

ЧЕЗ обяви, че ще трябва да свие инвестициите си в електроразпределителната мрежа, ако токът поскъпне с до 1% от юли, както обяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Имаме амбициозна инвестиционна програма за 2011 г., но ако повишението на цената на електроенергията е само с до 1% ще трябва да я преразгледаме и няма да можем да осъществим плановете си“, заяви днес регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал.

По думите му компанията се нуждае от 152 млн. лева инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България, или двойно спрямо одобрените от ДКЕВР инвестиционни разходи за 2010 г.

Още по темата

Поисканото от ЧЕЗ увеличение на цената е средно с 13,12 на сто.

Петър Докладал бе категоричен, че предложението на ЧЕЗ е направено въз основа на реалната цена на тока.

Само средногодишната инфлация по данни на НСИ за 2010 г. е 4,5%, изтъкна регионалният мениджър. Той обяви, че около 30 млн. лв. или увеличение на цената на тока с между 2 и 3 на сто ще е необходимо за присъединяване на централите от с възобновяеми енергийни източници.

От дружеството планират да подменят и кабели, защото повечето от тях са на възраст над 30 години, колкото е експлоатационният им срок. Планират се и инвестиции в монтиране на нови трансформатори и подмяна на електромери, както и присъединяване на обекти, изградени от ЧЕЗ и изкупуване на съоръжения.

„Ако не се правят поетапно инвестиции в мрежата, то тя може изведнъж да рухне и да се
наложи да се инвестират наведнъж много по-вече средства, което да предизвика скок на цената на тока“, коментираха от дружеството пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че то до сега нещо инвестираха ли??? Чак пък и го свиват. То нулата как ще я свиеш повече?
103
1
 
5
 
! Отговори
хибрида преди 13 години
То пък едни инвестиции.....Регулярните разходи по поддръжката на съоръжения НЕ СА инвестиции!!! Вън ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН!!!!! Закривай ДКЕВР!!!!! ОС-ТАВ-КА на целия кабинет!!!
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България няма ли закон слещу монопола? А олигопола и картелните споразумения?
101
1
 
8
 
! Отговори
Бате Ачо преди 13 години
Само ми е интересно, нямат пари за инвестиции, а за реклами имат пари. Преди време постоянно се въртяха реклами по медиите за тях. А от реклама на монополист не виждам полза, освен изпиране на пари. Сега искат още пари за такива инвестиции. Е няма такава луда държава.
100
1
 
7
 
! Отговори
ichko0o0 преди 13 години
Нужен е по-голям скок на цената от юли, смятат от компанията. А да го ПОЕМАТ ИЗ ОТЗАДЗЕ с по голям скок не искат ли? Нагли монополисти ей. Преди време взимаха 19 лв. за влючване от електромер сега е 35лв. / такава била политиката им/. Нагли до гостите си.
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как можеш да свиеш нещо, което го няма? По-малко от кръгла НУЛА няма как да намалят инвестициите...
98
1
 
8
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
Ами на ЧЕЗ от мен ще им кажа: И аз смятам, че е нужно да се махнете от държавата ни така и така само искате да скубите без да дадете нищо от себе си, но ..... все още за всеобщо съжаление сте тук! Като не ви харесват условията в БГ - свят голям, няма да ни е мъчно никак за вас ако това ви притеснява! Аз не съм дойна крава, а човек и отказвам всякакви дошли от майната си с големите си претенции и нищо насреща да ми определят наклона и да ме ограбват!
97
1
 
7
 
! Отговори
От мен преди 13 години
Искам да попитам монополистите, само за тях ли има инфлация, само те ли имат нужда от инвестиции, само те ли трябва да получават големи заплати, само те ли трябва да ядат? Тези високи цени на ел. енергията и сега са непоносими за нас. Какви увеличения, какви глупости приказват. Да увеличават, тогава, когато ни направят заплатите и пенсиите европейски.Кожата искат да ни одерат. Затова се топим. От 9 милиона, сега сме 6. Няма ли най-после да се замислят и монополисти и управляващи.
96
1
 
7
 
! Отговори
до Мнение преди 13 години
Не само ,че ги контролират само на думи ,ами и Държавна комисия им позволява това постоянно увеличение цената на тока! Последната ми сметка е около 200 лева. От тях изразходвани от мен 85( отоплявам се на ток) , другите са пренос и достъп до енергопреносната мрежа и ДДС върху всичко. Какъв е тоя пренос и достъп ,който ми прави сметката двойна??? Като сложил и зелено нещо си само за да скубят пари. А и това ,че ЧЕЗ не е българска компания...
95
1
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 13 години
Искам да попитам държавата, кой контролира "приватизаторите" в България? Кой контролира спазването на концесиите? Кой разреши и кой взе рушвета от продажбата на концесията на Софийска вода? На ДКЕВР кой им плаща тлъстите заплати? Питам, дали това безобразие, което творят ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН и останалите мошеници си го позволяват в собствените страни? Искам отговори!
94
1
 
11
 
! Отговори
vini преди 13 години
намалете си заплатите и по малко крадете за да има за инвестиции
93
1
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 13 години
Ей ся съ уплаших 'ногу. Щото преди като течаха едни инвестициЙ, кът' ряка.
92
1
 
14
 
! Отговори
crus преди 13 години
....има монопол и всичко е на гърба на клиента .....тия *** от държавна администрация кога ще почне да им пука бе .. кретенията в Чалгария няма край
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си свият печалбата! И да не я изнасят от България! Тогава ще има пари за инвестиции. А ако не искат - да си ходят! И да вземат със себе си онзи , дето ги доведе - мадридския изкуфял дъртак!
90
1
 
24
 
! Отговори
да ама не..е...е...е преди 13 години
Абе така е като държавата се превърнала в разграден двор,всеки си прави каквото му е изгодно.Докторите си измислиха минимална такса,ЧЕЗ,ЕОН,М-тел и незнам още кви си монополи всеки месец вдигат цените.А ние електората сме се превърнали в дойна крава,която само се дой без да се храни.
89
1
 
19
 
! Отговори
киро преди 13 години
Инвестиции на другарите от ЧЕЗ разбират-нови столове за шефа да са по 1000 евро ,подновяване на автопарка което вкл и комисионната на шефа,вилите им са приказни откъм лукс и условия.Тва са инвестициите ,просто ЗАГУБИТЕ ОТ *** ги слагат на НАС !те даже инструменти нямаха по едно време бачкаторите;)))
88
1
 
10
 
! Отговори
Vesso преди 13 години
Ако под инвестиции се разбира смяна на българския "Ажур" със SPA, и други подобни то ги спрат.Циментовите заводи се отказаха от SPA и го замениха с по-евтина и по локализирана програма със същите възможности.Но разликата между първите и вторите е,че е едните са монополисти и една комисия и едно правителство са доста"безгрижни".Докато другите са на пазара и не могат да извиват с лигавщини ръцете на никой.90хил.евро например не са никак малко пари.
87
1
 
10
 
! Отговори
Parcuc преди 13 години
Тия инвестират само в аутсорсинг.
86
1
 
17
 
! Отговори
Уха преди 13 години
Ами ЧЕЗ-АД Правят ли инвестиции,че ще ги спират?Те са тук само за да ни изгоят до край и после както БТК и други родни компании свързани с Националната сигурност ще се препродадат няколко пъти на наш гръб.Лошото е, че никой от родните ни "ПОЛИТИЦИ"няма визия за просперитет и развитие на нацията.Нацията застарява и се обезлюдява,накрая ще остане само територия наречена България
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Турция вече по ел. кабела ти доставят освен ток - кабелна, интернет и телефон.Не е нужно да ти опъват 1000 кабела. Един е достатъчен.Дано скоро време и в България.