Фонд да гарантира изплащането на забавени заплати

Идеи за защита правата на работниците обсъдиха ГЕРБ и КНСБ
Обновена: 25 май 2011 18:05 | 25 май 2011 18:04,
8
Фонд да гарантира изплащането на забавени заплати
Пламен Димитров. Снимка: Архив, БТА

КНСБ и ГЕРБ обсъдиха на работна среща идеите на синдиката за промени в законодателството за защита на правата на работещите, които те представиха преди седмици.

„Наред със защитата на правата на работещите трябва да създадем и условия за повишаване на производителността“, коментира след срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Той съобщи, че ще бъде създадена работна група, която да обсъди предложенията за промяна в законодателството.

„След това ще направим среща в рамките на месец, в която да участват и работодатели, и синдикати, и правителство, и представители на ПГ на ГЕРБ“, добави той.

Димитров добави, че друга идея на синдиката е да има фонд, който да гарантира изплащането на работни заплати не само в случай на несъстоятелност на предприятието, а когато има три или повече неизплатени възнаграждения.

Още по темата

Датата на решаващото заседание за евентуалното увеличение на минималната работна заплата ще стане ясна в  четвъртък на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Ако все пак преговорите не доведат до решение до края на юни, „трудно ще може да удържам социалното недоволство на хората по този въпрос", категоричен беше Димитров.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че на срещата са разяснили предложенията си за гарантиране на правото на сдружаване, на колективно договаряне, на стачка, както и как да се осигури по-доброто изплащане на работните заплати и на неплатените възнаграждения.

Избирането на нов управител на НОИ не е била сред темите на разговорите на работната среща на социалния съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
ФОНД ...ОТ КОГО..??? преди 12 години
КОЙ ЩЕ ГО ПЪЛНИ ТОЯ ФОНД???ДА ГО ПЪЛНЯТ ---РАБОТОДАТЕЛИТЕ !!!!НИЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ---НЯМА ДА ПЪЛНИМ НИЧИЯ ГУША ВЕЧЕ!АЙДЕ ,СТИГА ЕКСТРИ ЗА ...БАРОВЦИТЕ!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Пламенчо, Красимилчо, - Много е просто...Приемете закон , чрез който...:- "КОГАТО ЗАПЛАТА НЕ СЕ ПЛАТИ 60 ДНИ, РАБОТНИКА СЪДИ РАБОТОДАТЕЛЯ ПО "БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА" и се прилага ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ и запор на сметките...Всико друго е от Лукавава и Олигархията...!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Националния ни интерес е кристално ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!- Но вече 21 години чакаме Парламента, Правителството и Президента, чрез бюджета, да започнат да спазват, минималните изисквания от "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия, които са КОНСТИТУЦИОННО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА:Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните жизнени и социални изисквания:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвявт чрез глад това е физически геноцид!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 674лв. При по-малка минимална работна заплата, над нас се извършва социален геноцид!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва Национален геноцид Защото децата ни възпроизвеждат нацията...!!!ИЗВОД:- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2088лв!!! - Днес средната заплата е само 640лв..., а семейният ни доход е 1280 лева или по 320 лв. на човек, което е по-малко дори от издръжката за едно дете...ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от европейската!!!Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!!- За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят: Данък печалба за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, първо да платят ДДС от 20% (та какво друго е печалбата, ако не добавена стойност), а после и колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...!!!Днес тези наши пари се присвояват от безмерно силната, спрямо отделния човек, ОЛИГАРХИЯ, разхайтена от НИСКАТА ЦЕНА НА ТРУДА НИ И НЕОГРАНИЧЕНАТА И ПЕЧАЛБА!!!
5
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
аман от фондове..аман от хитрушковци които гледат и хитруват как да ИМ събират по някакъв начин пари хората та да могат да се облажят ...
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боклуциииии, ГЕРБ са боклуциииии! Срам ме е, че гласувах за тях! Хем виждах, че не стават, но уж имаше някаква надежда за по-добро. А те се оказаха по-големи крадци и мошеници дори и от хората на Симеончоолу /НДСВ-то/. Всичките им инициативи започват уж с най-добри намерения, а после се разбира, че пак трябва да се дадат някакви пари на 'наши' фирми.....
3
0
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
balgarskite sindikati sa za kenefa ,tam im e miastoto na taia sbirshtina ot oligofreni maloymnici prostaci.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Фонд да гарантира изплащането на забавени заплати"Стига глупости! Вместо да се създава администрация е по-добре да се намали съществуващата, а инспекциите да си вършат работата. Дайте да направим и специален съд, в който да се съдят работодатели? Аман от инициативи , аман от акции, аман от малоумия и некадърници. Някой да знае някой, който да е член на профсъюз? За какво са ни профсъюзи и кой ги финансира?
1
0
 
10
 
! Отговори
gtf преди 12 години
струва ми се тука поредния опит да се точи от хазната, вместо да стимулирате бизнеса, стокооборота, инвестициите в машини, технологи и т.н. - правите точно обратното...