Решиха! Минималната заплата скача от първи септември

Артикулацията в обществото пречела на увеличението от 1 юли
Обновена: 23 юни 2011 17:23 | 23 юни 2011 17:20,
220
Решиха! Минималната заплата скача от първи септември
Снимка: Архив Булфото

Минималната работна заплата се вдига на 270 лв., а вдовишките пенсии – с 1/3 от 1 септември.

Разчетите на министерството показват, че за увеличението на МРЗ ще са необходими 15-16 млн. лв. и около 45 до 50 млн. лв. за вдовишките пенсии до края на годината.

Това обясни вицепремиерът Симеон Дянков след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след близо 3 часа дискусии.

По думите на Дянков решението е „консенсусно“. Това обаче не потвърдиха двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, както и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Спорът за дата е останал: бизнесът иска от 1 януари, а синдикатите – от 1 юли.

„Нямаше финансов разчет, който да противопоставя датите. Министър Дянков призна, че няма проблем от 1 юли държавата да поеме увеличаването на минималната работна залата. Имало проблем с артикулацията в обществото. Аз не знам да има такъв. Защо минималната трябва да е от 1 юли, а вдовишките – от 1 септември. Този проблем е абсолютно несъстоятелен“, заяви Пламен Димитров.

Затова синдикалистът остави отговорността за вдигането на минималните доходи чак от 1 септември на плещите на правителството.

„Приемаме увеличението на размера МРЗ на 270 лв. като първа стъпка и при обсъждането на бюджета за 2012 г. ще искаме ново – поне на 290 лв.“, заяви Димитров.

Дянков пък обясни, че каквото и да се обсъжда оттук нататък, „консенсусните решения“ влизат възможно най-скоро в сила.

„По вдовишките пенсии ще се наложи промяна в Кодекса за социално осигуряване, с която сме готови, и може да влезе в Министерския съвет още на следващото заседание, както и за минималната работна заплата (МРЗ)“, обясни Дянков.

Допълнителни решения на НСТС

Следващата седмица Министерският съвет ще разгледа и отпускането на допълнително финансиране на организации с делегирани бюджети.

Пари ще получат всички в средното образование, Агенцията за социално подпомагане и общините.

Разчетите за общините и социалното подпомагане обаче още не били готови, а тези за средното образование били предвидени в 15-те млн. лв., необходими за увеличаване на МРЗ.

Всички бюджетни системи без изключение ще трябва да пресметнат излишъците в бюджетите си, за да увеличат минималните си заплати до края на годината кой с колкото може.

Разпореждането за това ще направи вицепремиерът до няколко дни, обясни Пламен Димитров.

Какво става с всички плащания, обвързани с минималната работна заплата?

Още по темата

„Там има доста обвързаности, се оказа, и ние днес доста време прекарахме в тристранката да броим. Има 54 други обвързаности. Едно от решенията беше до края на тази година всички обвързаности да се разгледат и евентуално една голяма част от тях да паднат с промени на законите, така че от януари 2012 г. те да не са свързани с МРЗ“, обясни Дянков.

Това означава, че всички обвързаности остават в сила до края на годината и би трябвало да се увеличат, поясни Пламен Димитров. 

Анализът на 54-те плащания, обвързания с МРЗ, ще са готови преди 5 юли, когато ще е следващият съвет на социалните партньори.

Основна промяна трябва да има при минималния осигурителен праг, който трябва да се увеличи с увеличаването на минималната заплата. Какво ще се случи с него и откога, обаче Дянков не коментира.

Като безсмислени обвързани плащания с МРЗ вицепремиерът посочи държавните субсидии за политическите партии и таксата при преглед от личния лекар.

Какво още ще обсъждат социалните партньори?

„На следващата тристранка ще се обсъждат социалните плащания, всички пенсии и бюджетните заплати през следващата година. Както и възможността за ново компенсиращо инфлацията увеличение през втората половина на следващата година“, заяви Пламен Димитров.

„Обещание, което сме поели до края на мандата, е вдовишките пенсии да се удвоят“, обяви пък Симеон Дянков.

Другите пенсии вече ще се обсъждат в рамките на бюджет 2012 г., каза той и отново обясни тезата си за дискриминацията при вдигане на част от пенсиите: „Всички пенсии се определят от държавата и от тая гледна точка промяната само на минималната пенсия изкривява пазара. Така че, ако има промяна, тя трябва да е пропорционална за всички пенсии. Това сега не можем да си го позволим“.

От КНСБ пък отново припомниха 7-те предложения, които отправиха към правителството преди месеци, и заявиха, че ако те не бъдат изпълнени, двата синдиката ще обмислят действия, за да бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ох,камък ми падна от сърцето ,ама преди или след изборите...
187
1
 
13
 
! Отговори
МПК преди 12 години
До кога да чакаме??? То се видя за 20 години, че без "КЪРВАВ ПРЕВРАТ" няма да стане нищо хубаво в *** !!!
186
1
 
17
 
! Отговори
asdasdasd преди 12 години
Честно казано не ме интересува минималната работна заплата, но тук очевидно сеопитват да спечелят симпатиите на масовия българин по глупав и първосигналенначин. Лошото е , че винаги точно тези методи са успешни в България.
185
1
 
16
 
! Отговори
бат Ви Бойко преди 12 години
Както се издигнах до министър председател, така се сринах в очите на хората и кво да прааа ся ? че си стана пак мутра да го *** :)
184
1
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Гладуйте за Гейб-вие си ги избрахте-сега мислете преди да ревете за тези ***-пардон-тарикатчета ,които си пълнят гушките с парички!!!
183
0
 
13
 
! Отговори
те го на преди 12 години
В България бях в безопасност, защитаваше ме техният разузнавателен сектор, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов, собственик на ФК "Локомотив", с когото имах общ бизнес, той беше легален търговец на оръжие". (Прочутият балкански гангстер Сретен Йосич пред Окръжния съд в Белград)
182
3
 
32
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Оха, 270 лева, направо се прибирам за тия пари....Да, знаеш ли кога, аз тук тези пари ги изкарвам за 1 ден.Боко, ще върнеш българите в чужбина на кукуво лято, даже в съня си няма да можеш.
181
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПЪЛЕН ПАНАИР Е ДЪРЖАВАТА.ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
180
0
 
18
 
! Отговори
яро преди 12 години
ей ,направо сега с това увеличение ще забогатеем,направо няма да може да си изхарчваме парите...:)))
179
0
 
10
 
! Отговори
ж преди 12 години
И на изборите умната не еважно кой ще спечели важното е Гърбавите нацисти да го издухат
178
0
 
17
 
! Отговори
Бат` Васко преди 12 години
Не бързайте да се радвате, след 2 дни очаквайте заглавия от сорта на " Може и да не вдигат минималната заплата".
177
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата когато стана кмет на София първата му работа беше да увеличи данъците.Още тогава го усетих що за ла*но е.После не гласувах за него на парламентарните. И като гледам май съм бил прав.
176
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
едно време албанците ни дишаха праха по доходи,а сега са по-добре от наса даже нямат ядрена енергетика, с режим на тока са.
175
0
 
24
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 12 години
ГЕРБ са демагози ! Две години не повишиха и с 1 стотинка заплатите, а сега месец преди изборите ги вдигат да ни замажат очите.Хора, не гласувайте за ГЕРБ !!! Те са най-голямото зло за България !
174
0
 
14
 
! Отговори
vv преди 12 години
Скачат осигуровките които трябва да плащаме,а не заплатите.Честито!
173
0
 
9
 
! Отговори
do Iwan преди 12 години
Ами аз като гледах последните статистики за БВП на човек, не сме кой знае колко напред от Албания, така че нищо чудно...
172
2
 
7
 
! Отговори
Роси преди 12 години
Какво е това вдовишка пенсия ? Има ли такова определение в НОИ,че аз не го знам?Ами ако тази "вдовица "взема 700лв.пенсия по възраст и добавка за първа група с придружител още 140лв колко ще и повишите вдовишката пенсия?Колкото на тази вдовица която е със 136лв. и нищо повече?Моля Ви г-н Дянков изтрезнейте и мислете за всички бедстващи пенсионери с пенсии до прага на бедността.
171
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
увеличават заплатата с 30 лв за две години,а само за тази година има 50% инфлация
170
2
 
3
 
! Отговори
Форумен Тъпкач преди 12 години
Здравейте хора, къ е положението?
169
1
 
1
 
! Отговори
Форумен Тъпкач преди 12 години
Здравейте, хора. Къ е положението?