Решиха! Минималната заплата скача от първи септември

Артикулацията в обществото пречела на увеличението от 1 юли
Обновена: 23 юни 2011 17:23 | 23 юни 2011 17:20,
220
Решиха! Минималната заплата скача от първи септември
Снимка: Архив Булфото

Минималната работна заплата се вдига на 270 лв., а вдовишките пенсии – с 1/3 от 1 септември.

Разчетите на министерството показват, че за увеличението на МРЗ ще са необходими 15-16 млн. лв. и около 45 до 50 млн. лв. за вдовишките пенсии до края на годината.

Това обясни вицепремиерът Симеон Дянков след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след близо 3 часа дискусии.

По думите на Дянков решението е „консенсусно“. Това обаче не потвърдиха двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, както и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Спорът за дата е останал: бизнесът иска от 1 януари, а синдикатите – от 1 юли.

„Нямаше финансов разчет, който да противопоставя датите. Министър Дянков призна, че няма проблем от 1 юли държавата да поеме увеличаването на минималната работна залата. Имало проблем с артикулацията в обществото. Аз не знам да има такъв. Защо минималната трябва да е от 1 юли, а вдовишките – от 1 септември. Този проблем е абсолютно несъстоятелен“, заяви Пламен Димитров.

Затова синдикалистът остави отговорността за вдигането на минималните доходи чак от 1 септември на плещите на правителството.

„Приемаме увеличението на размера МРЗ на 270 лв. като първа стъпка и при обсъждането на бюджета за 2012 г. ще искаме ново – поне на 290 лв.“, заяви Димитров.

Дянков пък обясни, че каквото и да се обсъжда оттук нататък, „консенсусните решения“ влизат възможно най-скоро в сила.

„По вдовишките пенсии ще се наложи промяна в Кодекса за социално осигуряване, с която сме готови, и може да влезе в Министерския съвет още на следващото заседание, както и за минималната работна заплата (МРЗ)“, обясни Дянков.

Допълнителни решения на НСТС

Следващата седмица Министерският съвет ще разгледа и отпускането на допълнително финансиране на организации с делегирани бюджети.

Пари ще получат всички в средното образование, Агенцията за социално подпомагане и общините.

Разчетите за общините и социалното подпомагане обаче още не били готови, а тези за средното образование били предвидени в 15-те млн. лв., необходими за увеличаване на МРЗ.

Всички бюджетни системи без изключение ще трябва да пресметнат излишъците в бюджетите си, за да увеличат минималните си заплати до края на годината кой с колкото може.

Разпореждането за това ще направи вицепремиерът до няколко дни, обясни Пламен Димитров.

Какво става с всички плащания, обвързани с минималната работна заплата?

Още по темата

„Там има доста обвързаности, се оказа, и ние днес доста време прекарахме в тристранката да броим. Има 54 други обвързаности. Едно от решенията беше до края на тази година всички обвързаности да се разгледат и евентуално една голяма част от тях да паднат с промени на законите, така че от януари 2012 г. те да не са свързани с МРЗ“, обясни Дянков.

Това означава, че всички обвързаности остават в сила до края на годината и би трябвало да се увеличат, поясни Пламен Димитров. 

Анализът на 54-те плащания, обвързания с МРЗ, ще са готови преди 5 юли, когато ще е следващият съвет на социалните партньори.

Основна промяна трябва да има при минималния осигурителен праг, който трябва да се увеличи с увеличаването на минималната заплата. Какво ще се случи с него и откога, обаче Дянков не коментира.

Като безсмислени обвързани плащания с МРЗ вицепремиерът посочи държавните субсидии за политическите партии и таксата при преглед от личния лекар.

Какво още ще обсъждат социалните партньори?

„На следващата тристранка ще се обсъждат социалните плащания, всички пенсии и бюджетните заплати през следващата година. Както и възможността за ново компенсиращо инфлацията увеличение през втората половина на следващата година“, заяви Пламен Димитров.

„Обещание, което сме поели до края на мандата, е вдовишките пенсии да се удвоят“, обяви пък Симеон Дянков.

Другите пенсии вече ще се обсъждат в рамките на бюджет 2012 г., каза той и отново обясни тезата си за дискриминацията при вдигане на част от пенсиите: „Всички пенсии се определят от държавата и от тая гледна точка промяната само на минималната пенсия изкривява пазара. Така че, ако има промяна, тя трябва да е пропорционална за всички пенсии. Това сега не можем да си го позволим“.

От КНСБ пък отново припомниха 7-те предложения, които отправиха към правителството преди месеци, и заявиха, че ако те не бъдат изпълнени, двата синдиката ще обмислят действия, за да бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
19
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Между другото в Албания от началото на тази годината, МРЗ е около 134 евро и забележете е необлагаема :))) до тук ни докара т.н. "топ финансит" - да догонваме Албания :)ДА ВИ Е ЧЕСТИТО кандидат Албанци:)
167
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кьорфишеци.Заплатите ги резнаха с 30 % преди 1 г.
166
0
 
6
 
! Отговори
гнусния преди 12 години
***, евтин популизъм. Наврете си заплатите, дето не ви огрява, МОЛЯ.
165
0
 
11
 
! Отговори
скача!!! преди 12 години
А по времето когато Боко обрязваше лентите с колко скочиха - ток, вода, бензин, данъци, кашкавал, мляко, хляб, сирене - все основни продукти. Жалки *** прекръстили се от комунисти/социалисти на герберчета. Да им имам името на партията. Друг ще бъде знаме, трети к.р. Това последното е за всички нас, които не сме изхвърлили все още *** от властта.
164
0
 
17
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Не е важно колко е минималната заплата в България сега най важно е да помогнем на братския гръцки народ който е изпаднал в дълбока криза и едвам крета с 740 евро минимална
163
0
 
8
 
! Отговори
ross преди 12 години
RESIHA MIN ZAPLATA SKA4A OT 05.05.2009 ........ RESIHA SKA4A 05.05.2010.............. RESIHA SEGA PYK OT 01.09.2011 DALI DA VQRVAM NA TOVA OBESTANIE ZA KOE POREDNO ???????????
162
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Минимална заплата в България-135 Евро, Гърция-740Е, Македония-252Е,Турция-380Е, Хърватска-388Е -Ние в България добре си живеем!!!
161
3
 
3
 
! Отговори
вече в българия преди 12 години
можете да живеете като белите хора !
160
1
 
8
 
! Отговори
от 16 до 163 преди 12 години
Разбрахме че си платен гербераст,но сменяи и постовете,като си сменяш никовете
159
15
 
3
 
! Отговори
Memr преди 12 години
Истината за управлението на Станишев.megafon.blog.bg/politika/2011/06/23/sergei-stanishev-i-triglavata-lamia-1va-chast.770571
158
11
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 12 години
Истината за управлението на Станишев.megafon.blog.bg/politika/2011/06/23/sergei-stanishev-i-triglavata-lamia-1va-chast.770571
157
3
 
1
 
! Отговори
shto taka li преди 12 години
vlezoh v blog.bg i popadnah na edin blogar,,balkanec,,pishe interesni neshta
156
3
 
1
 
! Отговори
shto taka li преди 12 години
vlezoh v blog.bg i popadnah na edin blogar,,balkanec,,pishe interesni neshta
155
4
 
1
 
! Отговори
r.baum преди 12 години
tia ....vinagi kato gi vida i mi se povrashta,qsno e na vsi4ki za kvo ide re4...
154
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
30 лв..ха..ама вие сте се прекъснали бе...и за какво първо 30 мизерни левчета...а иначе големи обещания и само оправдания с предишните управлявали ни...ходете си докато е време че голям не шут а юмрук ви очаква ако посмеете да се кандидатирате пак...
153
1
 
18
 
! Отговори
501 преди 12 години
Защо тока го вдигат сега,а пенсиите от септември?
152
4
 
9
 
! Отговори
д-р преди 12 години
Едно време лудите ги държаха в лудницата, сега ги държат в интернета.
151
2
 
14
 
! Отговори
do 137 преди 12 години
Типично по герберастки,изкочи ли поредната простотия на управляващите и веднага платените драскачи(журналисти,социолози,форумисти) започват да хулят всички наред :)Какво общо със статията има Кунева? Била "снахата",олигарси я подкрепяли,алексей бил с нея,ала-бала....... Ами то както казва ББ,то пък вашите спонсори - ***,Маджо,Маргините,Пашата,Вальо Златев,Стени,Цветелинка,Лъчо Мозъка,Лъчо Кремиковския все едно са много убави :)
150
2
 
28
 
! Отговори
лелее преди 12 години
Така скочи че направо в магазина на порше да ходим а ?Егати подигравката.Минималната заплата трябва да стане 1200eur.
149
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, нали наближават изборите. Малко прах в очите на хората!