Решиха! Минималната заплата скача от първи септември

Артикулацията в обществото пречела на увеличението от 1 юли
Обновена: 23 юни 2011 17:23 | 23 юни 2011 17:20,
220
Решиха! Минималната заплата скача от първи септември
Снимка: Архив Булфото

Минималната работна заплата се вдига на 270 лв., а вдовишките пенсии – с 1/3 от 1 септември.

Разчетите на министерството показват, че за увеличението на МРЗ ще са необходими 15-16 млн. лв. и около 45 до 50 млн. лв. за вдовишките пенсии до края на годината.

Това обясни вицепремиерът Симеон Дянков след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след близо 3 часа дискусии.

По думите на Дянков решението е „консенсусно“. Това обаче не потвърдиха двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, както и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Спорът за дата е останал: бизнесът иска от 1 януари, а синдикатите – от 1 юли.

„Нямаше финансов разчет, който да противопоставя датите. Министър Дянков призна, че няма проблем от 1 юли държавата да поеме увеличаването на минималната работна залата. Имало проблем с артикулацията в обществото. Аз не знам да има такъв. Защо минималната трябва да е от 1 юли, а вдовишките – от 1 септември. Този проблем е абсолютно несъстоятелен“, заяви Пламен Димитров.

Затова синдикалистът остави отговорността за вдигането на минималните доходи чак от 1 септември на плещите на правителството.

„Приемаме увеличението на размера МРЗ на 270 лв. като първа стъпка и при обсъждането на бюджета за 2012 г. ще искаме ново – поне на 290 лв.“, заяви Димитров.

Дянков пък обясни, че каквото и да се обсъжда оттук нататък, „консенсусните решения“ влизат възможно най-скоро в сила.

„По вдовишките пенсии ще се наложи промяна в Кодекса за социално осигуряване, с която сме готови, и може да влезе в Министерския съвет още на следващото заседание, както и за минималната работна заплата (МРЗ)“, обясни Дянков.

Допълнителни решения на НСТС

Следващата седмица Министерският съвет ще разгледа и отпускането на допълнително финансиране на организации с делегирани бюджети.

Пари ще получат всички в средното образование, Агенцията за социално подпомагане и общините.

Разчетите за общините и социалното подпомагане обаче още не били готови, а тези за средното образование били предвидени в 15-те млн. лв., необходими за увеличаване на МРЗ.

Всички бюджетни системи без изключение ще трябва да пресметнат излишъците в бюджетите си, за да увеличат минималните си заплати до края на годината кой с колкото може.

Разпореждането за това ще направи вицепремиерът до няколко дни, обясни Пламен Димитров.

Какво става с всички плащания, обвързани с минималната работна заплата?

Още по темата

„Там има доста обвързаности, се оказа, и ние днес доста време прекарахме в тристранката да броим. Има 54 други обвързаности. Едно от решенията беше до края на тази година всички обвързаности да се разгледат и евентуално една голяма част от тях да паднат с промени на законите, така че от януари 2012 г. те да не са свързани с МРЗ“, обясни Дянков.

Това означава, че всички обвързаности остават в сила до края на годината и би трябвало да се увеличат, поясни Пламен Димитров. 

Анализът на 54-те плащания, обвързания с МРЗ, ще са готови преди 5 юли, когато ще е следващият съвет на социалните партньори.

Основна промяна трябва да има при минималния осигурителен праг, който трябва да се увеличи с увеличаването на минималната заплата. Какво ще се случи с него и откога, обаче Дянков не коментира.

Като безсмислени обвързани плащания с МРЗ вицепремиерът посочи държавните субсидии за политическите партии и таксата при преглед от личния лекар.

Какво още ще обсъждат социалните партньори?

„На следващата тристранка ще се обсъждат социалните плащания, всички пенсии и бюджетните заплати през следващата година. Както и възможността за ново компенсиращо инфлацията увеличение през втората половина на следващата година“, заяви Пламен Димитров.

„Обещание, което сме поели до края на мандата, е вдовишките пенсии да се удвоят“, обяви пък Симеон Дянков.

Другите пенсии вече ще се обсъждат в рамките на бюджет 2012 г., каза той и отново обясни тезата си за дискриминацията при вдигане на част от пенсиите: „Всички пенсии се определят от държавата и от тая гледна точка промяната само на минималната пенсия изкривява пазара. Така че, ако има промяна, тя трябва да е пропорционална за всички пенсии. Това сега не можем да си го позволим“.

От КНСБ пък отново припомниха 7-те предложения, които отправиха към правителството преди месеци, и заявиха, че ако те не бъдат изпълнени, двата синдиката ще обмислят действия, за да бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
27
 
! Отговори
СПИМ !!!! преди 12 години
ЗАПЛАТАТА - ХАХАХА ТРА-ЛАЛА ЛИ ...................... ! АМИ ПОВИШАВАНЕТО НА ТОКА И НА ВСИЧКО ОСТАНАЛО ??????????????? СПИМ НИЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ - НЯМА НИ !!!!!! КАДЕ СМЕ
147
1
 
2
 
! Отговори
rozemberg преди 12 години
vsi4ko i vsi4ki rabotqt za nas,nie qdem kaimaka ,meda i masloto
146
3
 
15
 
! Отговори
Satas преди 12 години
Това е разсипническата и обирджийска политика на гербавите ***. И защо да се осигурявам на максимума на младини, като ще взема минимума на старини с наложения таван. Това е милиционерщината
145
1
 
2
 
! Отговори
ruzemberg преди 12 години
shtom digat zaplatite ,zna4i she digat skoro cenite ili ide qka inflaciq ,te toku taka pari ne davat
144
13
 
2
 
! Отговори
бр преди 12 години
на който му е малко - да се откаже и да си заработи сам колкото ще му стигат със собствен бизнес,хем се наредили на яслата наготово ,хем недоволни от всичко,писна ми от търтеи.
143
1
 
8
 
! Отговори
vale_karo преди 12 години
До 78 Много си прав.Трябваше за четирите години /2005-2009/ на своя мандат предишните да вдигнат пенсията не от 150 на 240,а от 150 на 350 та сегашните да има с какво да се оправдават за неминуемото и намаляне.
142
1
 
19
 
! Отговори
Chico преди 12 години
Тройната ламя била крала, но вдигаше заплати и пенсии. Тия комунисти уж не крадат, но разсипаха и това, което и остана. Нещо не се връзва другари ***. Когато стигнете стандарта при Станишев-свирнете но не се напъвайте
141
2
 
10
 
! Отговори
Rad преди 12 години
Поредните гербави комунистически милиционерщини. Не вдигайте пенсиите, а дайте това, върху което са се осигурявали хората и което ограбихте. Махнете унизителния таван на пенсията, което е чиста дискриминация и грабеж за да се осигуряват хората върху реалните си доходи. Но от милиционер просто трудно се става икономист
140
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DOLU MASTIQTA DQNKOV I BOKO TIKVATA........GADNA MRYSNA TVAR
139
0
 
17
 
! Отговори
Max преди 12 години
Артикулацията в обществото пречела на увеличението от 1 юлиВие все едно я вдигнахте с 200 евро, а не с 15...Палячовци!Нека и вашите заплати да се калкулират на базата на МРЗ, а не на някаква измислена средна!Та тогава хората да видят как взимате по 10 МРЗ на месец, а работниците трябва да я карат с по ЕДНА.
138
2
 
12
 
! Отговори
социалист преди 12 години
Станишев през мандата си вдигна заплати и пенсии няколко пъти/500-700 лв таван, факт/ и беше оплют. Тия комунисти и *** им социалисти не само че не дадоха стотинка към заплати и пенсии, но унищожиха и останалото от социалистите.
137
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАКВА ИЗНЕНАДА - ЩЕ ВЗЕМА 6.5% УВЕЛИЧЕНИЕ КЪМ ПЕНСИЯТА СИ .ТОВА Е 11.50 ЛЕВА.ЩЕ ТРЯБВА ДА ЦЕЛУВАМ РЪКА НА БОКО И ВДЯНКОВ.
136
4
 
15
 
! Отговори
.е...ахти преди 12 години
простотии, налапахте се с *** сега се забавлявате с мъката на хората, ама и на тях толкоз им е акъла нали те ва сложиха на влас..
135
0
 
3
 
! Отговори
Германия преди 12 години
В Германия търсят чираци от България Българските абитуриенти са спасението на германските занаятчии, България е рай за руснаците, българските обменни бюра мамят масово туристите от чужбина - това са някои от българските акценти в чуждестранните медии днес.Германските занаятчии разчитат на чираци от България, научаваме от сайта на Дегендорфер Цайтунг. Поради недостига на германски кандидати за професионално обучение след завършване на гимназия, германски предприятия и занаятчии търсят спасение в българските абитуриенти. Тази година през септември 27 абитуриенти от Бургас ще започнат да изучават занаят в Долна Бавария. "Ще се отнасяме към българите както към всички останали и ще им плащаме, разбира се, съобразно тарифата", казва шефът на строителна фирма, в която на обучение ще постъпят двама българи. Хлебарят Йозеф Щайнбауер също ще обучава български ученици. Според него идеята на община Дегендорф да стартира подобна инициатива е страхотна, а най-хубавото е, че за българите това е голям шанс, а и техните родители ги подкрепят, казва той. Тъй като Германия още не е отворила напълно трудовия си пазар за българи, община Дегендорф подпомага фирмите при уреждането на работни визи за българските абитуриенти. Пред младите българи се разкрива реален шанс да останат на работа в Германия и да се издигат професионално, убедени са германските занаятчии.
134
2
 
4
 
! Отговори
x преди 12 години
kukuvci
133
4
 
6
 
! Отговори
БАЙ КОЛЮ преди 12 години
Милионната кампания на Снахата не може да бъде платена от граждански дарения Кандидатката за президент Меглена Кунева си е осигурила подкрепата на Слави Трифонов и предаването му срещу 1 млн. лв. Дългия, който е всеизвеестен сребролюбец удари рамо на бившата еврокомисарка още преди официалното й обявяване на кандидатурата за президент.Щабът на Кунева е заделил 1 млн. лв., които ще налее в джоба на Слави Трифонов за щедри хвалебствия по адрес на Мадам "Йес, сър" в неговото шоу, пише изданието. Списък от олигарси пък ще налеят спестяванията сив подкрепа на независимата кандидатура на бившата еврокомисарка. Сред тях са Милен Велчев и Алексей Петров.Горещата подкрепа за Снахата вече обяви бившият министър на финансите Милен Велчев.Oсвен финансова подкрепа, той оказва и морална като обикаля медиите и сипе хвалебствия за Кунева. Сред феновете на Кунева вестникът нарежда и Алексей Петров.През месец април Трактора е провеждал срещи в Пловдив, по време на които е агитирал за кандидатурата на бившия еврокомисар. Бившият еврокомисар реши да последва модерните течения в родната политика и да заложи на вносен пиар за кампанията си. За целта е ангажирана компанията "Лофтъс Маркуард", притежание на 48-годишния ирландец Джеймс (Джим) Лофтъс и 37-годишния американец Йън Дейвид Маркуард., пише ежедневникът. В статията се припомня и че БСП също възприе подобна тактикана последните избори. Тогава обаче израелският консултант на Станишев Тал Зилберщайн се оказа напълно безпомощен в опитите си да придаде харизма на соцлидера. Според различни източници консултантските услуги на "Лофтъс Маркуард" щели да излязат на Кунева 30 000 лв. на месец. Само за пет месеца кампания царистката ще трябва да се бръкне 150 000 лв.По думите на самия кандидат, тези пари ще трябва да дойдат от граждански дарения,
132
1
 
13
 
! Отговори
Pumpal преди 12 години
Скача??? Скача нещо в пъти - с под 10% е просто повдигане. :)))
131
5
 
3
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
Това нещо което те управлява трябваше да вземе един ЯК заем от Американските еврейчета,за пенсии и заплати по 500евро,за които си мечтаете...,че да видиш как се връща и от твоите внуци и пра-внуци...ииии т.н.
130
3
 
12
 
! Отговори
spageti преди 12 години
Тия двамата са като *** от космоса. И с тая крива ракета къде са тръгнали...
129
2
 
8
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Може би си искал да напишеш гЪрбави, а не гербави. Но е все едно, те са синоними и без това. За справка - скрол нагоре към снимката към статията.