Я запей, мама, като Емануела, Габриела, Андреа...

Майки кръщават децата си на певици и герои от турски сериали
Обновена: 12 юли 2011 16:11 | 12 юли 2011 16:11,
118
Я запей, мама, като Емануела, Габриела, Андреа...
Снимка: Булфото

Емануела, Габриела и Андреа са най-предпочитаните имена, които хасковските майки дават на новородените си момичета, съобщи началникът на АГ отделението към Многопрофилната болница за активно лечение в областния град д-р Стефка Христова.

Според статистиката се запазва тенденцията от няколко години насам нашенките да кръщават дъщерите си на фолкпевици. Въпреки това не липсват и традиционните български имена като Димитър, Иван, Георги, Мария, Мила и Яна.

"Българките продължават да спазват традицията да кръщават децата си на баби и дядовци, но вземат само първата буква от имената им", поясни д-р Христова.

Жените от турски произход обаче не робуват на тази традиция. За тях е важно името на детето да е модерно.

Затова първенството държат героите от турските сериали. Статистиката сочи, че 30 от всеки 100 проплакали бебета в хасковското АГО се казват Мерт, Мелиса Умут, Аслъ, Еда, Бурчин, Бату. Масово майки кръщават децата си Инджи и Ферхунде.

Най-предпочитаното име от ромските семейства си остава Исус.

От началото на годината в хасковското АГ отделение са проплакали 523 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
2
 
! Отговори
dorotea georgieva преди 12 години
vseki ima pravo svobodno da izbere imeto na deteto si,as kato malka dosta shegi iztarpqh ot sao4enicete si ,no po kasno kato studenka vseki me znaeshe mnogo dobre
69
2
 
13
 
! Отговори
аз преди 12 години
Че Габриела фолк-певица има ли???
68
10
 
7
 
! Отговори
БАРБА ЩЕРЮС преди 12 години
кръщаваите ги - на ВЕЛИКИ ГРЪЦКИ ГЕРОИ - ТЕМИСТОКЪЛ, ЛЕОНИДАС, АХИЛЕАС,ОДИСЕАС,АЛКИВИАД,КАСАНДЪР, НЕСТОР,АЯКС, АГАМЕМНОН, МЕНЕЛАОС, ЕВАНДРОС,АРХИМЕД,ДИОГЕН,ДЕМОКРИТОС,ПЕРИКЪЛ,ОМИР,ХЕРОДОТ,ХИПОКРАТ,ДОКТОР СОКРАТЕС,ПЛАТОН........................ И ОСТЕ ОСТЕ ОСТЕ ХИЛИАДЕС ЕЛЛИНЕС
67
6
 
19
 
! Отговори
рр преди 12 години
Какво значение има, дали ще е Фатме или Ферхунде, Мунде или Мехмед, ...все ***....
66
3
 
7
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
Сред мъжките имена безспорен фаворит е Алекс. Не Александър, а Алекс. Моя колежка ми сподели, че в детската градина, в която е синът и, има цели седем момчета с това име. Стори ми се просто някакво съвпадение, но оня ден, докато обикалях из пазара "Красно село", видях четири различни майки и баби, които подвикваха на децата си "Алекс, не пипай!" и т.н. Явно е голяма мода отрочето ти да се казва Алекс.
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, хайде сега - драми излишни. Андреа е хубаво име например, жалко, че се свързва с някакъв грачещ силикон. И от къде знаят, че бебето няма дядо Андрей? Само се чудите от къде да изсмучете новина...
64
2
 
24
 
! Отговори
червения бизон преди 12 години
имам четири деца-Винету,Токаито,Ташунко и Оцеола.
63
1
 
10
 
! Отговори
Юнайтед Манчестер преди 12 години
..на снимката не виждам моето Елвисче....
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До барба Стериос :Ей стерилния, я си ходи у Византия!
61
3
 
19
 
! Отговори
лулу преди 12 години
а воплите за български на всяка цена имена не ги разбирам хич... Гинка е отврат, ще ме извинявате. Светът става космополитен, факт, идеята не е да се ограничим в архаичните имена, а да не допускаме пълно опошляване. Това е възможно само ако родителят е умен човек. Напоследък предимно простите бачкатори се множат, а жените им по цял ден фолк и сериали - и ето, бедата е факт.
60
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Женските имена както и да е-те не се предават на децата. Ама някой *** кръщава сина си с изкилифинчено име без да се замисли,че дава идиотско презиме на внуците си.
59
1
 
11
 
! Отговори
BG преди 12 години
*** работа...
58
2
 
12
 
! Отговори
Обещава кьорфишек преди 12 години
Според Бойко Борисов тогавашните архитекти на възродителния процес е трябвало да сменят не целите имена на българските турци, а само първите им. Трябваше като в САЩ, дава се един списък с имена, избира се първото име, което да е българско и второто вече да е на бащата, бяха думите на Борисов."В България има български граждани, в Турция турски и т.н. Който, както иска и се чувства, като такъв, ако е българин така, ако е турчин да си отиде в Турция, заяви Борисов в ефира на бТВ.
57
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Емануела, Габриела и Андреа са хубави български имена. Имало ги е много преди и ще ги има много след ерата на поп-фолка. Като някоя певачка се казва "Андреа" какво? Хората да не си кръщават децата така ли?Все едно да забраним името Тодор защото Живков е бил Тодор? Или всички които си кръщават децата така са ***?А при ромското и турското население нещата няма какво да се коментират. А и в Хасково има доста турци и е нормално имената да са им такива.
56
3
 
15
 
! Отговори
ЦИГАНКА преди 12 години
АМ,ЧИ АНДРЕЯ ЩЕ Я КРЪСТИМ ,ЗА ДА Е ГОТИНА КАТО НЕЯ . ПОСЛЕ ЗНАЙТЕ ЛИ КОЛКО МНОГО ПАРИ ЩИ И ЗЕМИМ!!! ВИЕ КАК ИСКАТЕ ДА ГИ КРЪЩАВАТ- ИСКРА ФИДОСОВА ИЛИ ТАТЯНА ДОНЧЕВА!!!!СИСАНКИТЕ-И НИЕ ИМАМЕ ФКУС КЪМ УБУУТУ!!!
55
0
 
44
 
! Отговори
черешка преди 12 години
е Габриела, Андреа, Ивана.. по ми допада /не слушам чалга/ от Ферхонде и Инджи. Не ми харесва също да слешам как подвикват по децата си Кевин/на дядо му Кирчо/, Джеймс /на дядо му Димо/, Анджелина /на баба си Ангелина/ и разни такива простотии
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
47, вярно е... на много места се правят опити турците да асимилират ***, особено ***-мюсюлмани. Като цяло няма лошо, особено ако ромите станат по-трудолюбиви и нормални като турците.
53
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, кво става с Бихлюл, къде зачезна?
52
12
 
3
 
! Отговори
барба Стериос преди 12 години
ZAбрана И бан за вулгаросите да слагам ГРЪЦКИ ИМЕНА НА новите вулгарчета...Само турски,евреиски и славянски
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май ще съжаляваме за времето, когато имената на българите бяха български ( ... и българско име ..)!Ще започнем да съжаляваме май и за времето на Бай Тошо пред времето на Бат Бойко.Никой не мисли за българските имена - само лафове и балони от Бат-овете.