Експерти по демография оспориха преброяването

700 000 души не са посочили етнос, вероизповедание и майчин език
Обновена: 27 юли 2011 17:43 | 27 юли 2011 17:43,
122
Експерти  по демография оспориха преброяването
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Експерти от Центъра за демографска политика (ЦДП) оспориха данните на националната статистика за „Преброяване 2011“ и поискаха то да бъде довършено с нова контролна анкета или извадково изследване.

Според доц. Димитър Аркадиев от ЦДП фактът, че цели 22% не са определили вероизповеданието си, а около 9%, или 700 хиляди души, не са посочили етническата си принадлежност и майчин език, означава, че данните на НСИ не могат да дадат достоверна картина на обществото у нас.

Той определи тези откази като нещо, което „не се е случвало и е непознато в световен мащаб“, а нивата на неотговорилите определи като „безпрецедентно високи“.

По думите му това прави обобщените резултати на статистиката „неизползваеми“.

„Защо се харчеха парите за преброяването, след като дори не можем да знаем етническия и религиозен състав на населението“, попитаха от неправителствената организация.

Още по темата

Председателят на ЦДП Искрен Веселинов определи данните, изнесени от НСИ, каато „опит за избягване на евентуална обществена паника“ от застаряването на населението и увеличаването на броя на ромите.

„Как обаче да планираме процесите, когато дори се крием от данните“, възмути се той.

„Ако слушаме НСИ, циганите са намалели с 14% спрямо предишното преброяване и до няколко десетилетия ще изчезнат“, иронично коментира проф. Петър Иванов и оспори цялостната методика на изследването заради неточности в преброителната карта.

Според доц. Аркадиев българският етнос реално е около 6 млн. души и ще продължи да намалява, турците са 9% от населението, а ромският етнос нараства след последното преброяване с около 6%, или е около 500 000 души.

Той предсказа, че е възможно до 9 г. броят на ромите у нас да се увеличи с 20%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
haha ako nema *** nema da ima GERB
112
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ami zna4e ne sa Balgari , kakvo tolkova ima za ni6tene
111
4
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
нее важно само колко са *** но е важно колко са българите ***!*** това е начин на живот бит..нрав...българина краде.. не учи ..мързелува..проституира..пиянства...отидете в много от къщите и ще видите купища неизмити чинии но каката хванала цигарата и на кафе..друг да и гледа и възпитава детето друг да седне да учи с него че тя няма време от кафето и цигарата...това е *** на българина и с какво такъв българин е по различен от един ром?това савъпроси за размисъл..
110
1
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
и президента гоце трипера преспа с малолетна и какво да не го затвориха?Закона е важен и закона над всичко!в Сащ това коства главата наКлинтън и днес на ДСК шефа на МВФ!У наснямаме ни съд ни полиция ни гражданско общество!След мутризацията и чалгата следва ***!
109
1
 
3
 
! Отговори
БРАННИК преди 12 години
Ми като не ви харесва що не направите нещо по въпроса, всички хранят по фирумите ***! Заколи 10 *** рани още 15 и готово, а ако те осъдат ще излезнеш след месец и половина така или иначе! Не искали децата да им растат в *** държава, ми всичко зависи от вас бре или търпиш или *** пичка лелина на всичко и тва е да се знае!
108
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
преди да се ожениш виж *** на булката или на млодоженика...това е истината ако са сини са от ромско потекло! Нищо лошо за ромите но всички сме равни пред законите!всяко блудство с малолетна да се наказва със затвор!Ако детето забременее още по тежко наказание....никакви обичаи има закони има морал !иначе нацията се *** в най ужасния си вид ..след мутризацията и чалгата идва ***!
107
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** не се раждат!Те се произвеждат в инкубатори, за да опоскат нашата държава.Но са под най-яката закрила, защото са верния (срещу заплащане) електорат на ГЕРБ !
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От къде пък се пръкна и този Център?В България чуждите центрове, комитети и др. буклуци, никнат като гъби и все са "торба акалии"!
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Кви процеси па планирате вие бе. Да не ми планирате живота сеа. Комунистите искаха да се раждаме по волята на партията. Да не сте от тех ? "Не бой се! Точно от тебе никой не иска да се размножаваш. Даже напротив.
104
2
 
6
 
! Отговори
До:103 преди 12 години
Баба ми е работила в детско отделение,там са вземали *** бебета преди да ги изпращат по домове за сираци.Тя ми е казвала,че в областа на таза циганчетата са сини.Всъщност думите и бяха-"задниците им са сини"
103
0
 
17
 
! Отговори
Георги преди 12 години
на където и да се обърна виждам роми. В рорилните отделения е пълно с роми , всяка година раждат и били само 500000. Това дали е вярно? Вече ме е страх че децата ми ще растат в ромска държава, а те били само 6%. Излиза тогава че са много активни , след като и в села и градове хората са пропищели от набезите им
102
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как обаче да планираме процесите, когато дори се крием от данните. Кви процеси па планирате вие бе. Да не ми планирате живота сеа. Комунистите искаха да се раждаме по волята на партията. Да не сте от тех ? И кат толкоз ва интересува колко са *** си ги бройте само тех... Нал преброяването е за всички ко ми коментирате само *** ? Уж се опитват да не всяват паника, а па само това се мъчат да правят...Страхови психози по най-различни методики.
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
доц. Аркадиев: "цели 22% не са определили вероизповеданието си"----Просто са атеисти - отговорът е много ***. Не принадлежат към никоя религия /или част от тях не са пожелали да разкрият религ. си принадлежност публично/. В анкетите е трябвало да има и графа - атеист.
100
0
 
8
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
За сведение точно при бебетата личи какъв си, но това си е медицински въпрос. Във всеки учебник по акушерство е отбелязано по какво се различават бебетата на белите хора от тези на *** още при раждането.
99
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не са посочили защото не е задължително,освен това за някои е и унизително да питат какъв си,освен това има и деца от смесени бракове,освен това помаците много от тях "страдат"от раздвоение на етническо самосъзнание,но от тия 700хил.90% са си етнически българи хайде стига простотии вече,дайте сега ще разтягаме локуми и пак ще плещим колко било страшно положението с ромите.....млъквайте вече да ви се не види
98
2
 
3
 
! Отговори
do 100 преди 12 години
може наистина да са малко ***, но заради помощите и другите облаги да правят шашми като да речем деца на заем. Бебетата трудно се различават и неговорят...ами ако всичко фе измама? Заради парите.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера защо въпросите за етнос и религия не са задължителни в анкетната карта. За тези, които не се самоопределят или не са религиозни си има съответен избор. Щото сега нямаме достоверни данни за етносите и религиите. Няма как ***, които имат по 10 деца, да намаляват! Объркана работа.
96
6
 
1
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Има ли по-завистливо племе от БГ?-няма,по-страхливо?-няма,по-алчно?-няма,по-чалгаджийско?-няма......е тогава за какво трябва да сме примерно 10милиона????и 300 000 са ни много.
95
3
 
7
 
! Отговори
balar преди 12 години
комунизма е убил желанието на хората да имат деца. преди това са имали по 5/6 че и повече, а след това по едно две и рядко три. който има прабаба или прадядо живи нека ги пита. И ПРАВЕТЕ ДЕЦА ПЪК НЕКА Е ПЪРВОБИТНО. голямо чудо. ЩОМ ТАЯ ДЪРЖАВА ИМА ЗА *** ЩЕ НАМЕРИ И ЗА НАШИТЕ.
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са 90% минимум. *** са не само чистите ***. Мангализирано ни е обществото. Простотия, алкохолизъм, разврат, чалга, ***, простащина, кражби и измами навсякъде и т.н. все неща дето приписвате на ***, пък са вече наши национални черти. Кой е *** ? Раликата е, че на нас не ни плащат тока и водата от държавата.