Митничарите с нови правомощия. Ще арестуват нежно

Трябва да пазят живота и здравето на задържаните
Обновена: 1 авг 2011 08:42 | 1 авг 2011 08:35,
36
Митничарите с нови правомощия. Ще арестуват нежно
ГКПП "Капитан Андреево". Снимка: Булфото

Митничарите ще имат право да задържат граждани за акцизни или валутни престъпления за срок от 24 часа. Това предвиждат измененията в Закона за митниците, внесени от Министерски съвет в парламента, пише в. „Стандарт“.

Чрез законопроекта се увеличават правомощията им и затова в него те са подробно разписани.

Митничарите ще трябва да се държат внимателно със задържаните. Те ще бъдат длъжни да информират гражданите за причините за ареста им.

При съпротива, служителите на реда ще трябва първо да предупредят нарушителя и едва тогава да използват, ако се налага, физическа сила и белезници.

В законопроекта изрично е записано, че митничарите трябва да пазят живота и здравето на задържаните. Упоменато е и че след задържане, те нямат право да използват физическа сила.

Ако пък нарушителите не говорят български, служителите на реда ще трябва да им дадат подробни обяснения на разбираем за тях език.

Обискът на заподозрените ще се прави от човек със същия пол, за да не се накърни достойнството на нарушителите.

Още от задържането си гражданите ще имат право на адвокат и незабавно информиране на техен близък за случилото се.

Със законопроекта се регламентира връщането на дознателските функции на митничарите. Така те ще могат да водят разследвания и да събират доказателства за митнически престъпления пред съда.

Актове за нарушение при продажба на цигари без бандерол вече ще могат да съставят и полицаите.

Новите права на митничарите ще влязат в сила от 1 януари 2012 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
xxxx преди 12 години
Голяма част от митничарите бъркат ГКПП с ГПК.Какви разследвания,накви 5 лева...
35
2
 
5
 
! Отговори
grob li преди 12 години
nikoga ve4e nqma da glasuvam za tikvi
34
2
 
8
 
! Отговори
Докога ? преди 12 години
България става все по-полицейска и по-полицейска държава !За сметка на това все по-бедна и по-бедна ...Има ли по-лоша комбинация от това да живееш в бедна и полицейска държава ?
33
0
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
По тошево време имах съученик граничар.Та ми се обаждаще по телефона(беше свързочник) по нощите да си лафим.Все ми разправяше ,че гърбили поредния "арабин".Те се опитват да влязат през кльона по нощите,а наште след като са ги юркали по цял ден по стандартните задачи, търчат посред нощ да ги хванат.И кат ги пипнат-бой,бой.Та тогава боя бе внеуставен,а сега ще е по устав.Норматив разбираш ли:-((
32
0
 
6
 
! Отговори
hm преди 12 години
че митницата не е ли към финансовото министерство ?кви арести, кви задържяния ?тея съвсем я подкараха през просото, полицейска държава сме си и това е
31
0
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 12 години
Е що само на митничарите, дайте същите права на данъчните, на контрольорите в градския транспорт, на ДАИ , абе на всички КОНТРОЛИРАЩИ ...
30
1
 
3
 
! Отговори
ЦВ ЦВ преди 12 години
А гранична полиция ще я закриваме ли или.....
29
1
 
13
 
! Отговори
всеки сам да се арес преди 12 години
Аз съм ЗА! Хубаво ще бъде и домоуправителите, и кондукторите и билетните контрольори по трамваите да могат да арестуват! Най-добре ще бъде, ако всеки започне сам да се арестува!
28
1
 
9
 
! Отговори
В ИМЕТО НА НАРОДА преди 12 години
ПРАВА НА ХОРАТА ПРИ ЗАДЪРЖАНЕПОЛИЦИЯТА ИМА ПРАВО ДА ТИ ПОИСКА ЛИЧНАТА КАРТА ДАВАЙТЕ Я. Но при поискване на документите ПОЛИЦАЯ е длъжен да се лигитимира със служебна карта ако е цивилен,а ако е униформен се представя по фамилия,на гърдите си има личен номер,който се вижда ясно и му служи за легитимация,но при поискване е длъжен да покаже и служебната си карта. САМО АКО ВИ ЗАДЪРЖАТ И ИМА ЗАПОВЕД ЗА ЗАДЪРЖАНЕ МОГАТ ДА ВИ ПРЕТЪРСЯТ И ТО В ПРИСЪСТИЕТО НА СВИДЕТЕЛ НЕПОЛИЦАЙ.
27
0
 
12
 
! Отговори
Изборът е твой! преди 12 години
Митничарите са доволни от новия закон, защото той им дава допълнителна възможност за рекет, пардон, за забогатяване: "Или си плащаш, или че те арестувам! Изборът е твой!"
26
0
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 12 години
Аз пък искам мацка да ме претърсва и опипва;
25
1
 
4
 
! Отговори
АМИ, ТАКА ДЕ преди 12 години
"Обискът на заподозрените ще се прави от човек със същия пол, за да не се накърни достойнството на нарушителите." Ако пък е служителят е ГЕЙ и ГЕЙКА(лезбийка), то по добре да ме претърси лице от другия пол !
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tia zakoni gi ima ot vekove na zapad, a BG se setila sega i to ne ot vednaga, a ot 2o12 god. SREDNOVEKOVIE, koeto se opitva da stava ec darzava. zalka kartinka!
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да е... мутренската зържава. То вече всеки има право да задържа. Ще станем страна на затворите. Ама като простаци дойдат на власт така става. Семплите им мозъчета не могат да измислят решение на проблемите и като най-лесно...арест........те само това могат
22
1
 
8
 
! Отговори
kk преди 12 години
Да си гласуват закон ,с който да разрешат и БОДИГАРДОВЕТЕ да могат да арестуват!Така цялата МУТРЕНСКА "СБИРЩИНА" ЩЕ Е ЗАЩИТЕНА,и вместо МУТРИ,ще им викаме ПОЛИЦАИ!ГЕРБ=БКП!!!КРАДЦИ!!!
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живеят Цецовите мутри:)
20
4
 
19
 
! Отговори
Ама моля ви ! преди 12 години
А къде останаха правата на пожарникарите ? И те трябва да имат право да арестуват. Горските - също. Непременно трябва да се дадат такива права и на пазачите на паркинги. А пък данъчните даже трябва да имат право да стрелят по наглите пенсионери, които продават домати на тротоара пред дома си.Мисля си за китайското проклятие - `Дано живееш в интересни времена`. Е интересни са, спор няма ...
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живеят заптиетата! На всеки километър са вече:) Комунизма дойде:))
18
3
 
20
 
! Отговори
м преди 12 години
Поредната глупава идея на правителството! Стига с тази полицейщина! Омръзна ни само в тази насока да слушаме идеите ви. Кога най-после ще измислите нещо в полза на населението? Нещо, което да има смисъл и полза.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Беса мееее, беса ме мучоооооо...