"ЗаГАЗихте" ревнаха в 12 града срещу шистовия газ

Хиляди излязоха по улиците, най-масово бе в София и Варна
14 яну 2012 16:00,
761

София. Снимка: БТА

 

Хиляди българи излязоха днес по улиците на десетки български градове, за да протестират срещу добива на шистов газ в страната.

София

Над 1000 столичани се събраха в съботния ден пред храма "Св. Александър Невски" и скандираха с развяти в ръце плакати срещу сондажите в България. Мотото на протеста бе "Българин остани и земята си защити!".

Варна

И в морската ни столица над 1000 души излязоха на протест по улиците на града. Те носеха ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, както и плакати с надписи: "ЗаГАЗихте!". На протеста се раздаваха лепенки с надпис: "Аз обичам България. Не на шистовия газ!".

Още по темата

Добрич

Шествието премина по част от централната пешеходна зона на града – от градинката пред църквата "Свети Георги" до площад "Свобода". Участниците бяха издигнати плакати: "Земята е на българите, а не на управляващите", "Спрете протакането с незабавен мораториум", "За чиста Добруджа, без шистов газ".

Шумен

350 души от различни възрасти тръгнаха на шествие от Градската градина, преминаха през пешеходната зона на бул. "Славянски" и сградата на Областна управа и завърши пред театъра в града. През целия си път протестиращите бяха придружавани от кукери, които със своя танц символично гониха злото.

Плевен

В протестната акция в града се включиха и представители на десетки екологични и неправителствени организации. Те раздаваха информационни материали на гражданите и събираха подписи в подкрепа на своята кауза против прилагането на метода на "хидравличния удар за добив на шистов газ".

Велико Търново

Стотици се събраха на протест срещу добива на шистов газ и в старопрестолната ни столица. В ръце мъже и жени носеха плакати, част от които гласяха: "Парламентаристи спрете фракинга на шисти", "Аз пия вода, а не пари, а ти?", "Не ГАЗете водата ни!", както и плакати с изобразена на тях горяща вода.

Бургас

Десетки хора скандираха срещу добива на шистов газ и в морския ни град. Протестът им се проведе на площад "Тройката". Организатор на проявата бе инициативен комитет "За чиста България".

Шествия и протести се проведоха още в Пловдив, Русе, Смолян, Благоевград, Казанлък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


761
Още по темата: шистов газпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
621
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 12 години
До 726 - точно така, природния газ няма да поевтинее. Само проамериканското лоби в парламента ще си напълни джобовете, защото има много хора готови да продадат всичко за пари, за тях държавата и народа не означава нищо освен средство за трупане на богатство.
620
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да копаят бе, много важно. толкова лигавене вече!
619
1
 
2
 
! Отговори
до Бачкатора преди 12 години
Драги,комунизма свърши,а нефта се търгува на пазара,цените се определят от картела ОПЕК и цените се приравняват по средните европейски.Нали си горд ойропеец и евро-атлантик.Ша плащаш.Лукойл си е мултинационална компания и си гледа интереса и печалбата.Като БП.СИВ се гътна със Савецкия Саюз,а с него и йофтиният нефт.Сърди се на неолибералите-спекуланти от Уолстрийт.
618
0
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Някой от вас знае ли колко е акциза за литър гориво? Само 63 стотинки от 2,66 лева! Акцизът, ДДС и другите данъци ги определя финансовото министерство , уважаеми ! Затова е скъпо. Освен това ако правителството иска да развали монопола на Лукойл, може да го направи. Обаче явно не ще.
617
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се съмнявай, ама хич!
616
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бачкаторе с левашки идеи, основният производител на горива и владетел на този пазар в БГ е руска компания. Логично е да не иска други да се месят в този бизнес. Не мога да си представя какво щеше да стане, ако на позициите на Лукойл беше Шеврон например, при тези високи цени на горивата, какво щеше да правиш? Не Шеврон определя цените на горивата в България
615
0
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Протест имаше много и всякакви миналата година. И зад протестите след Катуница ли стои трактора ? Ако хората са доволни няма да протестират. Дори да допуснем че ги организират политици, в което се съмнявам .
614
1
 
0
 
! Отговори
до 721 преди 12 години
Кашчей,брате,к'ви пресконференции,к'ви страшни неща бе?Те и майте били написали'страшни'неща,маса филмчета се изфабрикуваха,маса'специалисти'се изказаха...То и с 'лудата крава'беше тъй,с разните му грипове и глобални затопляния...Ей ги,американците преди няколко дена се изцепиха,че ледников период нямало да има,точно заради глобалното затопляне.Стопляш ли?
613
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, опитвам се да кажа, че у нас винаги някаква политическа сила или друга държава стои зад протестите. А ти не се пени толкова. Не съм споменал "комунист", но се сещам за поговорката: "Гузен негонен бяга!" Оказа се, че някакви близки до един трактор са сред организаторите на протеста. Той се провали на изборите и протестите секнаха. Сега да не би горивата да са по-евтини?
612
0
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Е какъв беше протестът срещу горивата,728 ? Не познавам никой , който да харесва цена от 2,66 лв/ литър нафта или 1.29 за газта ? Щом ни се виждат скъпи горивата, значи сме комунисти ,тъй ли?
611
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Протестът срещу цените на горивата уж също беше граждански. А после, когато минаха изборите, какво излезе наяве?
610
0
 
2
 
! Отговори
724 преди 12 години
Виж само как абсурдно звучи : "Ако има, на каква цена ще НИ го продават?" ?!?Намирайки се на НАША територия ( евентуално ) не би ли следвало ние да им го продаваме ?Въпроса ми е риторичен.
609
0
 
20
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Вицове приказвате газовици, газта щяла да поевтинее ако я добиваме в Добруджа. Добре България си произвежда сама тока, дори изнасяме малко. Е тока евтин ли ви е? Искат два пъти в годината да го оскъпяват. Сметките за тока стават все по-големи, а не ни го продава никой. Наше производство. И с шистовия газ ще е същото. Няма да е евтин, само дето Шеврон ще еб***т майката на пейзажа. Вие герберите сте някакви напушени мечтатели, не сте в реалния свят.
608
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герберастите станаха шевронтии!
607
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Това филмче не е правено в България, то е правено..... да , в САЩ и за подобни свободни съчинения тук доста се лежи и плаща. И все пак може ли да ми обясниш , има ли шистов газ или няма. Ако има , на каква цена ще ни го продават. Кой ще носи отговорност , ако филмчето е истина. Такава отговорност , каквато се носи в САЩ? Или работата ще стане като с Кремиковци???
606
1
 
1
 
! Отговори
Уорлик преди 12 години
Гледам аз кой какво пише...
605
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са 721 коментатий.
604
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия от Варна са някакви обагазени с нещо много отдавна. От там нормален човек, с нормално мислене не съм видяла. Може да е от морския въздух, а може и да е от семката им, ама са много зле.
603
0
 
3
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
До 717Амчи бегай в щатите, като е толкова яко!Само не ме пращай в Северна Корея.Освен това филмче има и друго - пресконференции, на които се изнасят страшни неща. Пресконференции в България.
602
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако някой си прави изводите за нещо на основите на един "филм", направен от незнайно кой, с незнайно какви интереси и акъл, това си е негов проблем. То филм може да се направи за всичко. Дайте по тая логика да вярваме, че по покривите скачат жената котка и батман. Овчо племе.